Ο αδόκητος θάνατος του Αντιδημάρχου Χρήστου Κυριακίδη, σε τροχαίο δυστύχημα, τα ξημερώματα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου 2022, εύλογα επισκίασε κάθε δραστηριότητα στον Δήμο Δράμας.

Με τέτοιο κλίμα πένθους και οδύνης, ήταν αυτονόητο να μην πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου.

Μετά από συνεννόηση του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, αποφασίστηκε να μην παραστεί κανείς Δημοτικός Σύμβουλος στην ειδική συνεδρίαση, έτσι ώστε αυτή να αναβληθεί λόγω έλλειψης απαρτίας.

Η συνεδρίαση, με σκοπό την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 16 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί.

 

Το λεμόνι

 

 

Οι αντίστοιχες συνεδριάσεις στους υπόλοιπους Δήμου τους Νομού πραγματοποιήθηκαν κανονικά την Κυριακή 9 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως η έλευση του 2022 σηματοδότησε και την απαρχή του δεύτερου μισού της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου και οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις προβλέπονταν να γίνουν στο σύνολο των Δήμων της χώρας για την εκλογή νέων οργάνων.

Ο μοναδικός Δήμος του Νομού, από τους 4 στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις, ο οποίος έχει νέο Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ο Δήμος Προσοτσάνης, με τον κ. Μάρκο Σταυρίδη να αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση του κ. Σαράντη Χατζηκυριακίδη. Στον Δήμο Δοξάτου Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επανεκλέχτηκε ο κ. Γιάννης Χαριτωνίδης, στον Δήμο Παρανεστίου επανεκλέχτηκε ο κ. Αναστάσιος Στυλιανίδης και στον Δήμο Κ. Νευροκοπίου επανεκλέχτηκε ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου.

Αλλαγή Προέδρου θα υπάρξει και στον Δήμο της Δράμας, στην συνεδρίαση της προσεχούς Κυριακής, καθώς θα προταθεί για τη θέση ο κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Δημοτικού Συμβούλου στη θέση του εκλιπόντος Χρήστου Κυριακίδη, ενώ ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης θα αναλάβει καθήκοντα Αντιδημάρχου Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την εκλογή Προεδρείων (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας) και στα 4 Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού (Δοξάτο, Προσοτσάνη, Παρανέστι και Κ. Νευροκόπι) σημειώθηκαν ευρείες συναινέσεις και οι αποφάσεις, πλην μιας μόνο ψηφοφορίας, ήταν όλες ομόφωνες.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Δοξάτου, ο Πρόεδρος έλαβε 19 θετικές ψήφους σε σύνολο 19 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων, ο Αντιπρόεδρος έλαβε επίσης 19 θετικές ψήφους σε σύνολο 19 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων και ο Γραμματέας έλαβε 19 θετικές ψήφους σε σύνολο 20 παρόντων Δημοτικών Συμβούλων, καθώς υπήρξε και 1 «λευκό».

Στον Δήμο Προσοτσάνης, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας έλαβαν 27 θετικούς ψήφους από 27 παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους. Ομόφωνα εκλέχτηκαν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας και από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου.

 

Το σκόρδο

 

Εντός του 2022 αναμένεται να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανάδοχος αναμένεται να προκύψει μέχρι το τέλος του έτους. Η διαγωνιστική διαδικασία όπως εκτιμούν τα αρμόδια στελέχη υπολογίζεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr, σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Μακεδονία (fly over περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονίκη – Έδεσσα τα άλλα δύο).

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με αυτά τα έργα κλείνει η ατζέντα των μείζονων υπερτοπικών οδικών υποδομών στην περιοχή. Μια ατζέντα που άρχισε να δημιουργείται με την έναρξη υλοποίησης της Εγνατίας Οδού και μένει ανοιχτή επί δεκαετίες.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Το κλίμα και οι επιπτώσεις πλέον είναι μονόδρομος για την παγκόσμια υγεία και οικονομία. Η κλιματική ουδετερότητα μόνο με μαραθώνιο μπορεί να επιτευχθεί.

Ήδη για το 2030 σε σύγκριση με το 1990, οι στόχοι της Γερμανίας είναι μείωση 65% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πλέον η προστασία του κλίματος είναι όχι μόνο επιλογή, αλλά και απαίτηση. Οι όποιες πλέον καθυστερήσεις μόνο αυτοκτονικές μπορούν να χαρακτηρισθούν. Έτσι και στη χώρα μας η «πράσινη ενέργεια» είναι και λόγω θέσης και κλίματος και προδιαγραφών ως άμεση επείγουσα δράση και προτεραιότητα.

Το αρνητικό ισοζύγιο πρέπει να ανατραπεί για την ίδια τη ζωή μας.

 

Το μαρούλι