Ούτε τη Δευτέρα 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Παρόντες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας ήταν μόνο Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, ενώ απουσίαζαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια πραγματοποίησης της συγκεκριμένης ειδικής συνεδρίασης, η οποία δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία και στις 13 Απριλίου.

Πλέον, με την επόμενη πρόσκληση η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς σύμφωνα με όσα ισχύουν μετά από δύο ματαιώσεις, η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιείται κανονικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων Δημοτικών Συμβουλίων.

Υπενθυμίζεται πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απέχουν από τις διαδικασίες της ειδικής συνεδρίασης, καθώς διαφωνούν με τον τρόπο διεξαγωγής της και τη σειρά των ομιλητών.

 

Το κεράσι

 

 

Με την εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου το 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Συνολικά οι υποψήφιοι ήταν 210 και από αυτούς εκλέχτηκαν οι 150.

Στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. συμμετέχει η κα Καλλιόπη – Λάουρα (Πώλα) Δαμιανού, κόρη του πρώην Υπουργού και πρώην Βουλευτή της Ν.Δ. στον Νομό Δράμας κ. Θόδωρου Δαμιανού. Η κα Δαμιανού έλαβε 280 ψήφους και κατετάγη στην 43η θέση.

Η μοναδική υποψηφιότητα για την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. από τον Νομό Δράμας ήταν της κυρίας Νικολέτας Εμμανουηλίδου, η οποία τελικά δεν εκλέχθηκε. Η κα Εμμανουηλίδου έλαβε 19 ψήφους και κατετάγη 209η.

 

Το βύσσινο

 

 

Την προσεχή Κυριακή 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική για την εκλογή Προέδρου, με μοναδικό υποψήφιο τον κ. Αλέξη Τσίπρα, και Κεντρικής Επιτροπής.

Στο Νομό Δράμας θα λειτουργήσουν 3 εκλογικά κέντρα, στο Διοικητήριο της Δράμας, στο ΚΑΠΗ του Αγίου Αθανασίου και στο Δημαρχείο της Προσοτσάνης (μόνο για νέα μέλη).

Στην εκλογική διαδικασία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, αρκεί να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πριν τη ψηφοφορία. Για τη νέα Κεντρική Επιτροπή μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και έχουν εγγραφεί πριν από τις 21 Μαρτίου.

 

Το βερίκοκο

 

 

Αναφορά σε λόγια του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου περιέχονται στης ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του, η οποία συνεδρίασε υπό της Α.Θ.Π. Οικουμενικού κ.κ. Βαρθολομαίου, σχετικά με την αναγνώριση της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας ως Εκκλησία Αχρίδος.

Συγκεκριμένα στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής: «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον συνεχίζει να ενδιαφέρεται διά την αύξησιν, πρόοδον και ευστάθειαν της εκκλησιαστικής ταύτης οντότητος της Αχρίδος, ως έπραξε διά μέσου των αιώνων δι’ όλας τας κατά τόπους Ορθοδόξους Εκκλησίας, ως “το πανδοχείον της αγάπης, η πηγή της ευσεβείας του Γένους των Ορθοδόξων Χριστιανών” (Δράμας Παύλος)».

 

Το ροδάκινο

 

 

Στις 16 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση και στις 22 του ίδιου μήνα η αποσφράγιση των προσφορών του διαγωνισμού της κατασκευής του τμήματος Κρηνίδες – Σταυρός, μήκους 8,2 χλμ, το οποίο αποτελεί μέρος του οδικού άξονα Δράμα-Καβάλα. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης» από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

 

Το πεπόνι

 

 

Με την ενεργειακή κρίση, με τις αυξήσεις τιμών και με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει, η διατροφική αναθεώρηση έχει πολλαπλό προσανατολισμό. Η Σουηδή διατροφολόγος Hanna Olvenmark υπηρετεί το αξίωμα που λέει ότι φθηνή διατροφή είναι σαν την προπόνηση, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο. Οπότε τα γεύματα με μόνο 1 ευρώ κόστος είναι υγιεινά, φθηνά και προστατευτικά για τον πλανήτη.

Για τη χώρα μας η μεσογειακή διατροφή που είχαν οι πρόγονοί μας είναι πιο επίκαιρη και προσιτή.

 

Η φράουλα