Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της παράταξης «Project για τη Δράμα», υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα είναι η κα Παρθένα Κιόρτεβε. Έτσι, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον μια υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση του Δημάρχου Δράμας θα προέρχεται από το γυναικείο φύλο.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Δράμας, καθώς στο παρελθόν ήταν υποψήφια, δύο φορές μάλιστα, η Μελανία Παπαπαναγιώτου – Λαζαρίδου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης που στήριζε το Κ.Κ.Ε. Αυτό συνέβη στις δημοτικές εκλογές του 1982, 40 χρόνια πριν, αλλά και στις δημοτικές εκλογές του 1994, 28 χρόνια πριν.

Στις δημοτικές εκλογές του 1982 στον Δήμο Δράμας υποψήφιοι Δήμαρχοι ήταν οι Σωκράτης Δημητριάδης (51,41%), Αναστάσιος Μακρής (41,24%) και Μελανία Παπαπαναγιώτου – Λαζαρίδου (7,35%). Δήμαρχος εκλέχτηκε ο Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος επανεκλέχτηκε και το 1986.

Στις δημοτικές εκλογές του 1994 στον Δήμο Δράμας υποψήφιοι Δήμαρχοι ήταν ο Μαργαρίτης Τζίμας (48,83%), ο Λεωνίδας Γαλανόπουλος (41,40%), ο Ηρακλής Παπαϊωάννου (7,93%) και η Μελανία Παπαπαναγιώτου – Λαζαρίδου (1,83%). Στον β’ γύρο Δήμαρχος επανεκλέχτηκε ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση από το 1990 και τη διατήρησε μέχρι και το 2004, εκλεγόμενος συνολικά για 4 φορές. Στη συνέχεια ο κ. Τζίμας εκλέχτηκε Βουλευτής, έχοντας την έδρα μέχρι και το 2012, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.

 

Το αβοκάντο

 

 

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Πελίτι επιστρέφει στη διοργάνωση των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεών του, οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ανθρώπων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η 22η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και η 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Απριλίου 2022,από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας στην Π. Ε. Δράμας. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, γεγονός που αποδεικνύει πως οι σπόροι αποτελούν στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η πρώτη δημόσια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών που έγινε στη χώρα και στην Ευρώπη το 1999 και συνεχίζει ως σήμερα. Μάλιστα, έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και από μετά τη γιορτή του Πελίτι ακολούθησαν αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Κύπρο και αλλού. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net από την Αυστραλία ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

Όσον αφορά την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση με θέμα τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων που δυναμώνει τα θετικά οράματα για τον πλανήτη. Ως σήμερα έχουν οργανωθεί τρις Ολυμπιακές Γιορτές Σπόρων, το 2017, το 2018 και το 2019, από το Πελίτι, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, με χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κ.λ.π από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία,

Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α.

 

Ο ανανάς

 

 

Το επίπεδο των ΑΕΙ σε μια χώρα είναι συγκριτικό στοιχείο για αξιολόγηση και κατάταξη. Ένα υπέρτατο κριτήριο είναι η πρόσβαση και η ανάδειξη και η ανανέωση του διδακτικού προσωπικού. Εδώ ο νεποτισμός είναι η αρχή και το τέλος, αφού οι «ημέτεροι» υπερτερούν, τα εκλεκτορικά σώματα επικυρώνουν και η παθογένεια του πανεπιστημιακού συστήματος καλά κρατεί.

Μακάρι να τεθούν φίλτρα αξιολόγησης, ηλεκτρονική κλήρωση των εκλεκτόρων, εφαρμογή κριτηρίων αριστείας και έλεγχος νομιμότητας από ανεξάρτητη αρχή. Ίσως μόνο τότε θα δούμε στα ελληνικά ΑΕΙ η γνώση να υπερτερεί του νεποτισμού.

Έχουμε δρόμο ακόμη σίγουρα, οι προθέσεις και οι διαπιστώσεις για να γίνουν πράξη και προγραμματισμός με δικλείδες ασφαλείας που θα φέρουν ως γεγονός την πραγματική εξέλιξη των ΑΕΙ…

 

Το μάνγκο

 

 

Διαβάστε επίσης: