Μια… νέα καθημερινότητα βιώνει ο κόσμος της Δράμας από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου, καθώς η Π.Ε. Δράμας στο σύνολό της είναι ενταγμένη στο επίπεδο Β (Αυξημένου Κινδύνου) στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Οι βασικότερες διαφορές είναι η αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης (πλην delivery και take away), η απαγόρευση κυκλοφορίας από 00.00 έως 05.00 και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μία ώρα αργότερα (αντί στις 9 το πρωί, στις 10). Φυσικά, η χρήση μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς, όσο και στους ανοιχτούς χώρους.

Πάντως, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων οι διαφορές ήταν εμφανείς στο κέντρο της πόλης. Πρώτα απ’ όλα, μέχρι να ανοίξουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις 10.00 η κίνηση σε κεντρικούς δρόμους πέριξ της πλατείας Ελευθερίας ήταν εντελώς περιορισμένη. Όμως και αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, τόσο η κίνηση των πεζών όσο και αυτή των οχημάτων στο κέντρο της πόλης ήταν σαφώς πολύ μικρότερη.

 

Το σπανάκι

 

 

Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, με τη Δράμα να είναι κόκκινη και να εντάσσεται στο επίπεδο Β (Αυξημένου Κινδύνου), επήλθαν αλλαγές και στο κομμάτι του αθλητισμού, καθώς οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες πέρασαν σε αναστολή λειτουργίας.

Ήδη πάντως, από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 ο Δήμος Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική έξαρση του κορωνοϊού στην περιοχή, είχε προχωρήσει για προληπτικούς λόγους σε αναστολή λειτουργίας «όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας μέχρι νεωτέρας ως μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης των κρουσμάτων Covid-19». Σχετική απόφαση υπογράφηκε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, η οποία ανέφερε: «Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τη νέα επιδημιολογική κρίση με την ατομική και συλλογική ευθύνη, που απαιτείται αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα».

Πάντως, με νεότερη απόφαση της κ. Τόλιου έγινε γνωστό πως στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» επιτρέπεται η ατομική άθληση (χωρίς προπονητή). Μια εξέλιξη εναρμονισμένη και με τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές στη ζώνη Β. με βάση και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

 

Το αχλάδι

 

 

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιούνται πλέον οι συνεδριάσεις των οργάνων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω της επιδημιολογικής έξαρσης του κορωνοϊού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Μια λογική απόφαση, καθώς τα όργανα της Περιφέρειας είναι πολυμελή και για να συνεδριάσουν διά ζώσης απαιτείται μετακίνηση πλήθος μελών τους.

Η αρχή έγινε με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αν και η πρόσκληση ανέφερε διά ζώσης συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Ακολούθησε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία κι αυτή έγινε εξ αποστάσεως, ενώ το ίδιο ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης: Α)

Γνωμοδότηση επί του σχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης της ΠΑΜΘ για το έτος 2021 και Β) Γνωμοδότηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της ΠΑΜΘ για το έτος 2021.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου. Κυριότερο θέμα της συνεδρίασης η έγκριση του Προγράμματος Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2021.

 

Η ελιά

 

 

Ο Ιούλης του 2016 ήταν ο μήνας «στροφή» για τον νεό-Οθωμανό Ταγίπ Ερντογάν, όπου με την επίκληση του όποιου «αποτυχημένου» πραξικοπήματος είδε στο υποσυνείδητό του την…. Γαλάζια Πατρίδα. Έκτοτε το καθεστώς της Άγκυρας έχει αναπτύξει σε 7-8 σημεία της Υφηλίου στρατιωτική δράση και παρουσία.

Θα τραβήξει σε χρόνο, χρήμα και υπομονή για τη χώρα μας η Γαλάζια Πατρίδα του Ερντογάν, οπότε η εγρήγορση θα είναι με βάση του νόμιμου «βραχνά». Ήδη σε Γαλλία, Αυστρία και αύριο ποιος ξέρει πού αλλού, έχουμε εξτρεμισμό με μανδύα την όποια θρησκευτικότητα, οδηγεί στην «αφύπνιση» της Ευρώπης ότι οι ακραίοι είναι εδώ δίπλα και έτοιμοι για όλα.

Η Ευρώπη όσο πιο γρήγορα πάρει για «αποκωδικοποίηση» το μήνυμα των εξτρεμιστών τόσο θα υπερασπιστεί ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ και τον τρόπο ζωής της ελεύθερης έκφρασης.

Μπήκαμε σε «θολά» μονοπάτια…

 

Το μπρόκολο