Ακόμη μια διεθνή αναγνώριση έλαβε ο Δραμινός Αλέξανδρος Νικήτας, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, καθώς η έγκριτη Λίστα Stanford/Elsevier τον κατέταξε στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως για το 2020.

Τα ευχάριστα νέα μοιράστηκε ο κ. Νικήτας με τους διαδικτυακούς του φίλους και έγινε δέκτης θερμών συγχαρητηρίων.

Η Δράμα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανη για το άξιο τέκνο της.

 

Το μανταρίνι

 

 

Την τρίτη θέση σε διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στην Ιστορία και στον Κόσμο» έλαβε η Δραμινή φωτογράφος κυρία Μύρα Κοσκερίδου, η οποία συμμετείχε με φωτογραφίες του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα.

Όπως ανέφερε για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό η κυρία Κοσκερίδου, μέσα στον χάρτη του διαγωνισμού βρισκόταν και ο Ναός της Δράμας, αγαπημένο σημείο για την ίδια. «Μέσα από ένα όνειρο, μου ξύπνησε ότι θα ήθελα την Σοφία του Θεού μας. Πίστη να έχουμε και όλα θα γίνουν!!!», πρόσθεσε.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Γραμματεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net. Επρόκειτο για τον 3ο κατά σειρά Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργανώθηκε και το θέμα του ήταν «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο».

Στο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφία συμμετείχαν 140 διαγωνιζόμενοι από 21 χώρες, οι οποίοι το φωτογραφικό υλικό τους προς αξιολόγηση και κατάταξη σε αρμόδια 11μελή Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης από διάφορες χώρες του κόσμου.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Δ.Σ.Ο. (www.eiao.org) και οι οκτώ νικητές πρόκειται να βραβευτούν με τα ανάλογα χρηματικά έπαθλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η διεξαγωγή του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας είναι μια από τις τρεις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Δ.Σ.Ο. στο πλαίσιο της ανάδειξης των Εκκλησιών που αφιερώνονται στην Αγία Σοφία του Θεού, με αφορμή την αυθαίρετη απόφαση της Τουρκικής Ηγεσίας να μετατρέψει μονομερώς την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη, που προσβάλει συνολικά το Χριστιανισμό, θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αγνοεί τις συστάσεις του αρμόδιου Διεθνούς Οργανισμού, της UNESCO. Οι άλλες δυο πρωτοβουλίες αφορούν την έκδοση Ειδικού Τόμου με το ίδιο θέμα, καθώς και την «χάραξη» ανάλογης πολιτιστικής διαδρομής και την υποβολή στο μέλλον αίτησης αναγνώρισης της από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

 

Το πορτοκάλι

 

 

Σε διαδικασία επιλογής νέου υποψήφιου Δημάρχου βρίσκεται η παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» του Δήμου Προσοτσάνης, καθώς υπήρξε ανοιχτό κάλεσμα για έγγραφες υποβολές υποψηφιοτήτων από τον νυν επικεφαλής της παράταξης κ. Άγγελο Λύσσελη.

Βέβαια, η πρόσφατη τοπική ιστορία έχει αποδείξει πως δεν τυγχάνει ιδιαίτερης επιτυχίας η διατήρηση μιας παράταξης με αλλαγή επικεφαλής και εκ νέου συμμετοχή στις εκλογές, όταν στις προηγούμενες καταγράφηκε ήττα για την παράταξη, όντας μάλιστα Δημοτική Αρχή.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η «Νέα Εποχή-Νέα Δράμα», η οποία ηττήθηκε στις δημοτικές εκλογές του 2010 και συμμετείχε στις επόμενες, το 2014, με διαφορετικό επικεφαλής, χωρίς όμως να συμμετάσχει ούτε καν στον δεύτερο γύρο.

 

Το γκρέιπ φρουτ

 

 

Πάμε για έναν ακόμη πολύ δύσκολο χειμώνα, αφού ένα ποσοστό περί το 35% είναι «μπετόν αρμέ» συνειδησιακά για μη εμβολιασμό, οπότε για τους ιθύνοντες επιστήμονες και τους κυβερνώντες η προσέγγιση είναι δύσκολη.

Οι απώλειες είναι όμως οδυνηρές και εδώ η επιστήμη είναι πέρα και πάνω από ιδεοληψίες, με τα στατιστικά να είναι αριθμοί μεν, αλλά να αφορούν ζωές και υπάρξεις. Ήδη έσπασε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως και η αποτύπωση είναι ότι είμαστε σε πόλεμο.

Στην πανδημική δυσκολία του χειμώνα «ακουμπά» και η κατευθυνόμενη ενεργειακή κρίση με γεωπολιτικές στρατηγικές επιλογές που έχουν όμως βάση την οικονομική δυστοκία, με τις ασθενέστερες τάξεις να το νιώθουν ήδη πιεστικά.

Πανδημία, ενεργειακή κρίση και οικονομική δυστοκία είναι το κάδρο του φετινού χειμώνα και εδώ οι περικοπές και ο όποιος «αναθεματισμός» θα είναι οι επιλογές που το κόστος τους θα είναι επιζήμιο, αρκεί να βγούμε στην άνοιξη…

 

Ο λωτός