Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τον μήνα Αύγουστο στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Ήδη, από την 1η Αυγούστου έως την Τρίτη 24 Αυγούστου (ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο είναι 363.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, σύμφωνα με τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας τον Ιούλιο ήταν 159, τον Ιούνιο 79, τον Μάιο 327, τον Απρίλιο 376, τον Μάρτιο 159, τον Φεβρουάριο 58 και τον Ιανουάριο 46.

Μάλιστα, μέσα στον Αύγουστο καταγράφηκε στη Δράμα ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού για όλο το 2021. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Αυγούστου ο νέος αριθμός κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο ήταν 47. Ο αμέσως επόμενος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 10 Δεκεμβρίου 2020, όταν και τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο ήταν 70.

Όσον αφορά το πεδίο των εμβολιασμών, με βάση στοιχεία έως τις 17 Αυγούστου, η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση στην Π.Ε. Δράμας είναι στο 40,94%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 39,21% του πληθυσμού. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για όλη την επικράτεια είναι 55,69% η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση και 52,60% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

 

Το καρπούζι

 

 

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα κατανεμήθηκε στους Δήμους της χώρας έκτακτη επιχορήγηση 50.000.000,00 € για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ποσό κατανέμεται «στους Δήμους της χώρας, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως απόρροια των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και για τον περιορισμό της διασποράς του. Τα ποσά της κατανομής θα καλύψουν έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καθώς και λοιπές δαπάνες τους».

Συνολικά οι Δήμοι του Νομού Δράμας λαμβάνουν ποσό ύψους 451.700 ευρώ.

Αναλυτικά η κατανομή σε κάθε Δήμο έχει ως εξής:

Δήμος Δοξάτου 55.000,00 ευρώ

Δήμος Δράμας 204.500,00 ευρώ

Δήμος Κ. Νευροκοπίου 82.200,00 ευρώ

Δήμος Παρανεστίου 44.900,00 ευρώ

Δήμος Προσοτσάνης 65.100,00 ευρώ

 

Το πεπόνι

 

 

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, παρουσία της Διοικήτριας κ. Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου, οι ορκωμοσίες ενός γιατρού και μιας τραυματιοφορέας.

Συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου ορκίστηκε η κ. Δέσποινα Βραδέλη, κλάδου ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού, ειδικότητας Μεταφορέων Ασθενών που διορίσθηκε από την προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ. Το Νοσοκομείο καλωσορίζει την σε τόσο νευραλγική θέση διορισθείσα και της εύχεται υγεία, καλή δύναμη και καλή θητεία.

Επίσης, στις 19 Αυγούστου 2021 ορκίστηκε ως μόνιμος ιατρός Ε.Σ.Υ. στο Νοσοκομείο ο κ. Θεόδωρος Τσελεμπής, ειδικός Καρδιολόγος με τον βαθμό του Επιμελητή Β’. Το Νοσοκομείο εύχεται στο νέο ιατρό του καλή σταδιοδρομία, καλή δύναμη και καλή τύχη.

 

Η φράουλα

 

 

Κλιματική αλλαγή, πανδημία, αρνητές συνδικαλιστές, είναι τα θέματα που θα χρωματίσουν το φθινόπωρό μας, πόσο δε την Κυβέρνηση που έχει και τον πρώτο λόγο, με την Αντιπολίτευση να… παραμονεύει ανάλογα επί της εξέλιξης των εκάστοτε θεμάτων.

Η πανδημία έχει και θα έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, πλέον οι όποιες απαιτήσεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και η όποια αναβλητικότητα ήδη έχει κοστίσει.

Η οικονομία, η εκπαίδευση, η υγεία πρέπει να έχουν ρόλους συμμετρικούς και λειτουργικούς μεταξύ τους και εδώ το φθινόπωρο που έρχεται δεν θα είναι όπως πέρσι. Αυτό είναι το σίγουρο.

Ο πλανήτης βιώνει ξεχωριστές κλιματικές καταστάσεις και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι πολυεπίπεδες για αποφυγή πιο ακραίων φαινομένων. Το παλιό αξίωμα ότι «η φύση τιμωρεί» ήδη είναι στην καθημερινότητα.

 

Το κεράσι