Το πολιτικό – οικονομικό σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα «όμηρος» πλέον ενός νέου -και αθεράπευτου προς το παρόν- ιού και όλα είναι υπό κρίση ξανά. ΟΛΑ. Έτσι και στην Ένωση της Ευρώπης όπου ανήκουμε το επόμενο δίμηνο είναι της αντοχής και της επιβίωσης. Οι απώλειες φυσικά ήδη έχουν τάσεις εκτροπής και οι ψυχικές αντοχές των πολιτικών-οικονομικών συστημάτων σε σκληρή δοκιμασία. Η χώρα μας μέσα σε αυτήν την πανδημία παίρνει μία ηθική και ψυχική «ρεβάνς», αν επιτρέπεται αυτός ο αθλητικός όρος. Παρότι διαθέτοντας ένα σύστημα υγείας κυρίως δημόσιο που είναι τεχνολογικά απλώς υποφερτό, η διαφορά που έκανε η χώρα μας ήταν στο «προλαμβάνειν», εκεί που χώρες λειτουργώντας με υπεροψία το αψήφησαν και φυσικά με τεράστιες απώλειες. Ναι, η Ελλάδα μέσα από τον κορωνοϊό έστειλε ένα μήνυμα: ότι οι Έλληνες μπορούν στα δύσκολα και πετυχαίνουν.

 

Το σέλινο

 

 

Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν «φωνή» και μέσα στη χώρα και έξω όπου διαπρέπουν. Ο κορωνοϊός κατέδειξε και ανέδειξε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους δικούς μας ανθρώπους. Και εδώ τον πρώτο λόγο έχει το πολιτικό σύστημα με την ψήφο εμπιστοσύνης στα γηγενή μυαλά, κάτι που έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική απεικόνιση της πανδημίας στα Διεθνή Ινστιτούτα είναι της Ελλάδας φυσικά αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Εδώ δεν χωρά κομματισμός και καπηλεία, το λειτουργήσαμε το 2020 ως χώρα από Έβρο έως και Καστελόριζο και από Νευροκόπι έως τη Μεθώνη με φιλότιμο και κατανόηση για τις προκλήσεις τόσο εξ ανατολών όσο και στις πανδημικές επιταγές. Στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα αποτυπώνεται η Ελλάδα της κοινής προσπάθειας ΟΛΩΝ μας!!!

 

Το πράσο

 

 

Είναι σίγουρο ότι προ… κορωνοϊού, η είδηση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και της έγκρισης της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών στην Ε.Ε. για τη γειτονική χώρα (και για την Αλβανία) θα προκαλούσαν ένα νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης και επαναφοράς στο προσκήνιο όσων απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία το 2018 και το 2019.

Πάντως, το μήνυμα στο twitter του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο συγκεκριμένο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονταν τα εξής: «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ & προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Ανάμεσα σε όσους αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο tweet ήταν και ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας και μεταξύ των Βουλευτών που υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Καραγιαννίδης ανήρτησε στο λογαριασμό του στο facebook φωτογραφία με το tweet του ΥΠ.ΕΞ. και έγραψε: «Αφιερωμένο σε όσους κι όσες ήρθαν έξω από το σπίτι μου και έβριζαν. Αφιερωμένο σε όσους μας απείλησαν με θάνατο. Αφιερωμένο στους Βουλευτές της Ν.Δ. στη Μακεδονία που βγήκαν Βουλευτές υποδαυλίζοντας το μίσος και τη διχόνοια. Αφιερωμένο σε όσους έμειναν σιωπηλοί προσδοκώντας τη φθορά μας και την πολιτική μας εξαφάνιση. Αφιερωμένο σε όσους πίστεψαν πως είμαστε προδότες και πως μια Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα διορθώσει την προδοσία καταργώντας τη συμφωνία. Αφιερωμένο σε όσους δεν καταλαβαίνουν και δεν θα καταλάβουν ποτέ που ζούνε και πως λειτουργεί ο κόσμος. Αφιερωμένο τέλος σε όλους κι όλες συντρόφους/ισσες δεν δείλιασαν και μπήκαν μπροστά σε μία δίκαιη και σωστή προσπάθεια. Αφιερωμένο στον φίλο μου και σύντροφο Σπύρο Δανέλλη που πέρασε τα ίδια και χειρότερα».

Σχετική ανάρτηση στο facebook έγινε και από τον πρώην Υπουργό, πρώην Βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Μόνο ντροπή και προσβολή για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Πάει πολύ αυτό. Και μη βιαστούν μερικοί… Μέρες που είναι θα έγραφα κι άλλα».

 

Το σπανάκι

 

 

Μετά από την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε τους Βουλευτές της Ν.Δ., τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας ανακοίνωσε πως προσφέρει το 50% των αντιμισθιών του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων «όχι στον γενικό λογαριασμό του κράτους, αλλά στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ως ελάχιστη βοήθεια στους γιατρούς, νοσηλευτές, υπαλληλικό προσωπικό κτλ. που αποτελούν τους ήρωες αυτής της δύσκολης συγκυρίας, σε αγορά υλικού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Την είδηση γνωστοποίησε με ανάρτηση το λογαριασμό του στο facebook ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος επεσήμανε: «Σε αυτή τη μάχη δεν λείπει κανείς. Όλοι μαζί θα παλέψουμε και θα βγούμε νικητές». Η προσφορά των αντιμισθιών αφορά το Δήμαρχο κ. Μαμσάκου και τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γιάννη Εφραιμίδη, Γιάννη Καψημάλη, Χρήστο Κυριακίδη Μιχάλη Μουρβετίδη, Μιχάλη Τάσσου και κ. Αναστασία Τόλιου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μετά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη, από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν θετικά ήταν και η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, η οποία ανέφερε: «Όταν στερεύει η πηγή όλοι θα πιούμε λιγότερο νερό. Κάνουμε το στοιχειώδες. Κι αργήσαμε κιόλας!».

Την προτροπή του κ. Μητσοτάκη δημοσιοποίησαν επίσης πως θα ακολουθήσουν (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος γνωστοποίησε πως διαθέτει το ήμισυ της αντιμισθίας του για τον εφοδιασμό με είδη ατομικής προστασίας του προσωπικού του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων.

 

Το μαρούλι