Στην καταγραφή, σε συνεργασία με τους Δήμους όλης της χώρας, των ετοιμόρροπων κτηρίων σε ολόκληρη την επικράτεια, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη σχετική λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο, αναφέρεται πως ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου δήλωσε 155 ετοιμόρροπα κτήρια και ο Δήμος Δράμας 16. Συνολικά σε όλη τη χώρα δηλώθηκαν περί τα 9.500 ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Με σχετικές δηλώσεις του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις -που βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση- αναμένεται έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Σημείωσε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις.

 

Το μήλο

 

 

Η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν 53 έργα ιδιωτικού χαρακτήρα στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER του Ν. Δράμας, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης ένταξης από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 11,7 εκ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 6,6 εκ. ευρώ. Τα έργα που εντάσσονται αφορούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως καταλύματα, οινοποιεία, εστιατόρια, εδαφολογικά εργαστήρια, συνεργεία οχημάτων, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, συνεργατικά σχήματα, μικρές βιοτεχνίες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κλπ.

Η Αναπτυξιακή Δράμας, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως «στο επόμενο διάστημα, θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και των δικαιούχων, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων τους και η σταδιακή κατάθεση των πρώτων αιτημάτων πληρωμής». Ακόμη η εταιρεία σημείωσε: «Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το επενδυτικό κοινό, συνεισφέρει στην τοπική οικονομία με υποδομές που υλοποιούνται από την αυτοδιοίκηση, με έργα και δράσεις από λοιπούς φορείς και συλλόγους αλλά και με 53 επενδυτικά σχέδια που υλοποιούν ιδιώτες, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική θέση της περιοχής και των κατοίκων της. Η επιτυχής μέχρι σήμερα πορεία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, αποδεικνύει ότι η τοπική ανάπτυξη είναι μια συνεχής και συλλογική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, θα εργαστούμε και το επόμενο διάστημα για συνέχιση και ενίσχυση της κοινής μας δράσης για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής μας».

Παράλληλα, η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. έκανε γνωστό πως την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη καταβολή επιχορήγησης σε έργο δημοσίου χαρακτήρα στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκε στον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», το 100% των δαπανών που πραγματοποίησε για την πρώτη παράδοση των στολών που πρόκειται να προμηθευτεί μέσω του CLLD LEADER.

Σχετικά η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. ανέφερε: «Είναι η πρώτη πληρωμή στα πλαίσια του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER N. Δράμας, εντός του 2020 και έπεται συνέχεια… Οι 48 γυναικείες και 40 ανδρικές παραδοσιακές φορεσιές που θα προμηθευτεί ο σύλλογος και θα καλυφθούν από το τοπικό πρόγραμμα CLLD LEADER κοστίζουν συνολικά 34.478 ευρώ. Ευελπιστούμε σύντομα οι χορευτές του Συλλόγου να τις φορέσουν και να προβάλλουν και πάλι

τον μακεδονικό πολιτισμό (ενδυμασία, χορό, τραγούδια, έθιμα κτλ.) σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και στην προ κορωνοϊού εποχή».

 

Το μανταρίνι

 

 

Σταδιακή θα είναι η επιστροφή στη μετά-πανδημία κανονικότητα και το ξέφωτο δείχνει… Πάσχα 2021. Από εκεί που πιάσαμε το νήμα του Covid-19, εκεί πάνω κάτω χρονικά θα αρχίσει η σταδιακή απεμπλοκή.

Είμαστε στην κορύφωση ενός επιστημονικού ανθρωπιστικού δράματος και ο εμβολιασμός που ξεκινά η «απάντηση» της επιστημονικής κοινότητας.

Ο κλάδος της δημόσιας υγείας κάθε χώρας δοκιμάστηκε στα τεχνικά όρια και στις ανθρώπινες αντοχές των πρωταγωνιστών, που είναι οι υγειονομικοί και οι οποίοι έχασαν συναδέλφους στο πεδίο των ΜΕΘ που λειτουργούν ως πρώτη γραμμή πυρός.

Τα πάντα μπορεί να είναι η οικονομία όμως η πανδημία απέδειξε ότι οι αξεπέραστος και μοναδικός παράγοντας που πρωταγωνιστεί είναι ο ίδιος ο γιατρός και ο νοσηλευτής, εδώ με το ΕΣΥ. Και οι αντοχές του στυλοβάτη προήλθαν και προέρχονται όχι από τεχνοκράτες και κεφάλαια, αλλά οι υγειονομικοί, που όλο το 24ωρο, κάθε μέρα, πέρα από αποδοχές, μπόνους, αποδεικνύει ότι η παροχή της ανθρωπιστικής ιατρικής αξιοπρέπειας είναι καθήκον και όχι οικονομική ανταμοιβή.

Η Δημόσια Υγεία είναι πρωτίστως ανάγκη και υποχρέωση κάθε κυβερνοσυστήματος.

 

Το πορτοκάλι