Σε έκδοση ψηφίσματος για την παραχώρηση με μίσθωση του αρχοντικού στην οδό Περδίκκα, ιδιοκτησία του ΕΦΚΑ, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας σε κατεπείγουσα δια περιφοράς (ψήφος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) συνεδρίαση την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, εμπνευστής και ιδρυτής της οποίας είναι ο Δραμινός ευπατρίδης κ. Άρης Θεοδωρίδης, βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με την διοίκηση του ΕΦΚΑ, στον οποίον ανήκει το αρχοντικό «Παμπούκα» για μίσθωση του κτηρίου και εν συνεχεία μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Η διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης αποτέλεσε την αιτία για να αποσύρει το ενδιαφέρον της η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, καθώς η ίδια επιθυμούσε χρονική διάρκεια μίσθωσης 50 ετών, ενώ η διοίκηση του ΕΦΚΑ έλαβε απόφαση για 30.

Το θέμα χαρακτηρίστηκε ως κατεπείγον, γιατί «ο Δήμαρχος Δράμας ήδη βρίσκεται στην Αθήνα έχοντας δρομολογήσει εντός της τρέχουσας και της επόμενης ημέρας συναντήσεις με Υπουργούς της Κυβέρνησης και επομένως η άμεση επιχείρηση του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να ασκηθεί άμεσα πίεση που θα διευκολύνει την αξιοποίηση του εν λόγω αρχοντικού από την ΚΥΚΛΩΨ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των επαφών του που είχε στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, υπήρξε και σχετική συνάντηση με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο οποίο υπάγεται ο ΕΦΚΑ.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Μαμσάκος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου, αναρτώντας σχετική φωτογραφία από το εσωτερικό του κτηρίου. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε: «Το Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε τις πόρτες του στον Δήμο Δράμας.

Η ατζέντα περιελάμβανε:

-Τη διευκόλυνση αξιοποίησης του Αρχοντικού της οδού Περδίκκα για το οποίο συνεδριάζει αυτήν την στιγμή το Δημοτικό μας Συμβούλιο

-Αλλά πολλά που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Είναι καθήκον, αλλά και χαρά μου να μεταφέρω την φωνή της Δράμας και τις διεκδικήσεις των Δραμινών στο υψηλότερο επίπεδο».

Τέλος, με άλλη ανάρτηση, ο κ. Μαμσάκος γνωστοποίησε πως είχε συνάντηση με τους δωρητές της Δράμας κ.κ. Άρη Θεοδωρίδη και Κώστα Αποστολίδη. Για τη συνάντηση αυτή, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε:

«Σημαντική κοινή συνάντηση στην Αθήνα με τους κυρίους Θεοδωρίδη Άρη και Αποστολίδη Κώστα. Κοινή βούληση και των τριών μας είναι η πρόοδος της Δράμας και μόνο.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το περιεχόμενο των συζητήσεων μας. Μεθοδικά και διακριτικά συνεχίζουμε να δίνουμε σάρκα και οστά σε μια καινούργια Δράμα που σέβεται την Ιστορία της που δημιουργεί το Μέλλον της!»

 

Η ρόκα

 

 

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα κατανέμεται σε όλους τους Δήμου της χώρας ποσό ύψους 106.235.159,33 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελούς Πόρους 2021, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών, ως πέμπτη κατανομή του τρέχοντος έτους.

Οι Δήμοι του Ν. Δράμας λαμβάνουν τα εξής ποσά:

-Δήμος Δοξάτου 117.450,68 ευρώ

-Δήμος Δράμας 619.062,35 ευρώ

-Δήμος Κ. Νευροκοπίου 117.438,52 ευρώ

-Δήμος Παρανεστίου 75.443,97 ευρώ

-Δήμος Προσοτσάνης – 183.164,82 ευρώ

 

Το μαρούλι

 

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου η Δράμα εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη του ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική επιβάρυνση των τελευταίων 14 ημερών. Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 4 Μαΐου η Δράμα είχε γίνει πορτοκαλί χρώματος, όμως αυτή η αλλαγή δεν διήρκεσε ούτε καν για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Ο συγκεκριμένος χάρτης του ΕΟΔΥ αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε Νομό τις τελευταίες 14 ημέρες με αναγωγή σε 100.000 πληθυσμό. Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 σε μια περιοχή τις τελευταίες 14 ημέρες είναι πάνω από 150, ενώ το πορτοκαλί ότι τα κρούσματα είναι 50 με 149. Το χρονικό διάστημα των 14 ημερών χρησιμοποιείται από επιστήμονες, αλλά και τους αρμόδιους, γιατί θεωρείται ότι αποτελεί το χρόνο που ένα κρούσμα παραμένει ενεργό.

 

Το λεμόνι

 

 

Πατέντες, ιδιοκτησία, οικονομική παραγωγή και υγεία, όλες οι παραπάνω λέξεις και αξίες είναι στη δίνη της πανδημίας και της αντιμετώπισής της. Η πνευματική ιδιοκτησία και τα όριά της, καθώς και οι όποιοι συμβολισμοί αποτελούν για την εξέλιξη της κοινωνίας την πιο σοβαρή πτυχή μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Κι αυτό γιατί στις πατέντες και στα πνευματικά δικαιώματα ήρθε η ιδιοκτησία να ορίσει κανόνες και συμπεριφορές.

Έτσι, η «κοινωνικοποίηση» της ιδιοκτησίας συναντά τους «λομπίστες» μιας γραφειοκρατικής ιεραρχίας και η ταξική διαφορά θα παραμείνει ως έχει και η προσέγγιση στα εμβόλια θα είναι πιο εύκολη για τις χώρες (και τους κατοίκους) που έχουν ηγετικό ρόλο. Έτσι απλά…

 

Το μήλο