Το 2019 είναι καθαρά έτος εκλογών και εδώ μια μικρή αναδρομή 15 ετών θα μας ξανά-θυμίσει το αυτονόητο, ότι η προσγείωση των Μνημονίων δεν έφερε (ακόμη) την πολυπόθητη ανάπτυξη. Όσοι οι νέοι μας και τα καλά μυαλά βγαίνουν στο εξωτερικό, κανένα κόμμα, καμία παράταξη, δεν έχει το ηθικό ανάστημα να μιλά για ένα πραγματικό αύριο με αξίες και προοπτικές. Διαχείριση και διαχειριστές τα επιλέξουμε, για οραματιστές είναι μακρινό και μάλλον ουτοπία.

Πάμε στο τέλος του 2004, σβήνουν τα φώτα της Ολυμπιάδας και ήρθε ο πραγματικός λογαριασμός και η κόπωση της κοινωνίας. Το 2009 ήρθε ο μικρός Γιώργος Παπανδρέου, όχι όμως η δεκαετία του ’80, αλλά το ακριτικό Καστελόριζο, νέα κόπωση στην κόπωση. Οπότε η κούραση της πολιτικής ελίτ έφερε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ποσοστά υψηλά μαζί και προσδοκίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το εκλογικό σώμα με το τέλος της θητείας.

Αλέξη, ο καθένας το ξέρει… Το ζητούμενο είναι να έχουν κίνητρο να γυρίσουν οι Νέοι μας από το εξωτερικό, γιατί είμαστε μια χώρα… οίκος ευγηρίας.

Καλή χρονιά!

 

Ο αρακάς

 

 

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του Δημάρχου Δράμας, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής. Συγκεκριμένα ο κ. Τερζής ανέφερε: «Δηλώνω την υποψηφιότητά μου, ως υποψηφίου Δημάρχου Δράμας, στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019. Θέτω τον εαυτό μου στη κρίση των Δραμινών».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τερζής είχε διεκδικήσει ξανά το Δήμο Δράμας, ως επικεφαλής παράταξης, στις δημοτικές εκλογές του 2006, όταν η παράταξη «Πρώτα η Δράμα» είχε λάβει 3.282 ψήφους και 9,7%. Στις εκλογές του 2010 ο κ. Τερζής συμμετείχε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό «Μαζί για τη Δράμα», με επικεφαλής τον κ. Κώστα Σούτο, κι εκλέχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας 909 σταυρούς προτίμησης. Το 2014 ο κ. Τερζής συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», έλαβε 494 σταυρούς προτίμησης κι εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος. Κατά την αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας ορίστηκε από τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Δημάρχου για να μεταπηδήσει λίγο αργότερα στο τιμόνι του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ..

 

Το σπαράγγι

 

 

Τόσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όσο και την πρώτη ημέρα του νέου έτους μεγάλες περιοχές της πόλης της Δράμας έμειναν για κάποιες ώρες χωρίς νερό, λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, οι οποίες βέβαια αποκαταστάθηκαν στη συνέχεια της κάθε ημέρας.

Την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, σημειώθηκε μεγάλη βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης στην οδό Αντιγόνου, που είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλη η πόλη να μην έχει νερό. Μετά την αποκατάσταση της βλάβης ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, έτσι και σήμερα η ΔΕΥΑΔ εργάζεται άοκνα για να αποκαταστήσει στην οδό Αντιγόνου την απρόβλεπτη βλάβη στον κεντρικό αγωγό. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση των συνδημοτών μας. Σε λίγη ώρα θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της βλάβης και θα υπάρχει κανονικά νερό στα σπίτια της περιοχής. Ανταποκρινόμαστε επάξια στο έργο που μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας». Την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου, την Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019, πρόβλημα στο σύστημα ύδρευσης καταγράφηκε στην οδό Γέφυρας Παπάδων κι έτσι πάλι υπήρξαν περιοχές της πόλης που έμειναν χωρίς νερό. Μετά από την αποκατάσταση κι αυτής της βλάβης, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Η μεγάλη έκτακτη βλάβη αποκαταστάθηκε. Πρώτη μέρα του χρόνου και η προσπάθεια από το πρωί των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΔ συνεχίστηκε . Ζητώ την κατανόηση των πολιτών και συγχαίρω τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΔ που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Καλή Χρονιά με λιγότερα προβλήματα».

 

Το μπιζέλι

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, με το Νομό Δράμας να βρίσκεται στην Α’ Ζώνη, μαζί με Γρεβενά, Έβρο, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα. Για την Α’ Ζώνη η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό είναι 25, ενώ η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε άγαμο είναι 2.000 και έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια 2.500.

Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά στις αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται έως την 31η Μαΐου 2019.

 

Το φασόλι