Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για υποβολή αιτήσεων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται πως η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 και «έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «μετά από τις τεχνικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο μέσος χρόνος δημιουργίας και υποβολής της κάθε αίτησης ανήλθε σε περίπου 15 λεπτά έναντι χρόνου περίπου 10 λεπτών κατά την προηγούμενη διαδικασία υποβολής».

Βέβαια, τόσο στη Δράμα όσο και σε άλλες περιοχές της Α.Μ.Θ. υπήρξαν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι από τα 46 λεπτά που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή δεν ήταν προσβάσιμη, καθώς ήταν «πεσμένη». Επίσης, αυτό που τίθεται ως επιχείρημα από την πλευρά των μηχανικών που ασχολούνται με το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» είναι ότι δεν μπορεί για ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής, μοναδικό κριτήριο να είναι η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή αίτησης και να μην υπάρχουν άλλα κριτήρια υπαγωγής.

 

Το φασόλι

 

 

Θέμα χρόνου είναι η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, ενώ θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της Κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση και η κατάργηση της απλής αναλογικής, με βάση την οποία διεξήχθησαν εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, οι κυριότερες αλλαγές αφορούν την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών ακόμη και από τον α’ γύρο των εκλογών, εφόσον η πρώτη παράταξη έχει ποσοστό πέριξ του 42%, καθώς και η καθιέρωση κατώτατου ορίου (3% ή 5%) για είσοδο μιας παράταξης στα Συμβούλια. Σίγουρη θεωρείται και η νομοθέτηση ότι η νικήτρια παράταξη, είτε στον α’ γύρο των εκλογών είτε στον β’ εφόσον χρειαστεί, θα έχει ευρεία πλειοψηφία στα νέα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια, λαμβάνοντας τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών. Άλλες αλλαγές που έχουν διαρρεύσει αφορούν την κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων για τα τοπικά συμβούλια, καθώς και η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων και ενδεχομένως και των Περιφερειακών.

Τι θα συνέβαινε όμως π.χ. στο Δήμο Δράμας εφόσον ίσχυε αυτή η σχεδιαζόμενη νομοθεσία στις δημοτικές εκλογές του 2019 και όχι η απλή αναλογική;

Ο νυν Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και η παράταξή του «Ενώνουμε τη Δράμα» θα είχαν 20 Δημοτικούς Συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντί τους 11 που εκλέχθηκαν. Οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» θα είχαν 5 Δημοτικούς Συμβούλους αντί για τους 8 που διαθέτουν σήμερα και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» θα είχε 1, αντί για 2. Η παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια» θα είχε 2 Δημοτικούς Συμβούλους, όσους και εξέλεξε στις εκλογές του 2019. Δεν θα εξέλεγαν Δημοτικό Σύμβουλο, λόγω του ποσοστού που έλαβαν, οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα πρόσωπα που θα στελέχωναν το Δημοτικό Συμβούλιο, με εφαρμογή ενός διαφορετικού εκλογικού συστήματος, το σίγουρο θα ήταν ότι η Δημοτική Αρχή

του κ. Μαμσάκου θα είχε μια ισχυρή πλειοψηφία στο σώμα και θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να περνάει αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται να αναζητά συναινέσεις, όπως συμβαίνει τώρα…

 

Το ρεβίθι

 

 

Είμαστε, λέει, σε lockdown και αναρωτιέται η απλή σκέψη, πού ισχύει αυτός ο περιορισμός, στην Ερμού ή στο κυνήγι και στο ψάρεμα;

Η υποκρισία στο μεγαλείο της και το αδιέξοδο στη σχέση Κράτους και πολίτη έγκειται στο ότι το Κράτος εφαρμόζει τα περιοριστικά μέρα και από την άλλη οι πολίτες παραβιάζουν αυτά τα μέτρα. Έτσι, το μεν Κράτος παριστάνει ότι λαμβάνει μέτρα, οι δε πολίτες κάνουν ότι τάχα τα εφαρμόζουν. Η παραπάνω κατάσταση θυμίζει ευθέως τη σχέση πατέρα με το άτακτο παιδί. Κάτι σαν κλέφτες και αστυνόμοι. Επιγραμματικά, κλειστή είναι η εστίαση και η νύχτα. Τα υπόλοιπα μια κατάσταση σουρεαλιστική.

Έτσι, θα έχουμε το πρωινό ανάγνωσμα του Άδωνι (Γεωργιάδη) για το τρίτο lockdown και τις επιπτώσεις που θα έχουμε. Η κοινωνική συμπεριφορά και η υπευθυνότητα θα αναλυθούν από τους επιστήμονες σε εν ευθέτω χρόνω και ακόμη πόσο η βλακεία διευρύνει τα επιδημιολογικά μεγέθη.

Τώρα υπομονή, λίγοι ακόμη μήνες έμειναν…

 

Η φακή