Το πράσινο φως που άναψαν από τις Βρυξέλλες για την κατάθεση του προϋπολογισμού με την ΜΗ περικοπή των συντάξεων είναι το πρώτο δυνατό προεκλογικό ένσημο για την Κυβέρνηση. Αυτό είναι ήδη νόμος του Κράτους.

Βέβαια το υπερ-πλεόνασμα προέκυψε από την υπερ-φορολόγηση και το μέγα ζητούμενο είναι η εκκίνηση όλων των στοιχείων εκείνων που θα βάλουν μπροστά το σύμπλεγμα της πραγματικής ανάπτυξης.

Έρχεται το 2019, το οποίο διαφαίνεται απρόβλεπτο ειδικά στον διεθνή παράγοντα, αφού θα έχουμε αλλαγές στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συνθέσεις των νέων οργάνων και η συγκρότησή τους είναι ΑΜΜΕΣΑ συνδεδεμένες με την ίδια μας τη ζωή, αφού οι αποφάσεις τους μας επηρεάζουν κάθετα.

Αβέβαιο το 2019 για όλους μας, με τον εθνικισμό στην Ευρώπη να παραμονεύει και στις ισχυρές χώρες πιο πολύ, αφού ουσιαστικά αυτές διαμορφώνουν τη στάση των οργάνων της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Το παντζάρι

 

 

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πολιτική στήριξη της Ν.Δ. στο νυν Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, καθώς ήδη έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση οφείλεται στο γεγονός ότι εξετάζονται από τη Ν.Δ. οι στηρίξεις σε κάποιους μητροπολιτικούς Δήμους Νομών κι έτσι συνολικά οι στηρίξεις θα ανακοινωθούν όταν δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες.

 

Το σπανάκι

 

 

Και μιας ο λόγος για στηρίξεις, σε δηλώσεις του (στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Radio της Καβάλας και στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία») ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Κατσιμίγας ανέφερε ότι ο ίδιος απεχθάνεται τα χρίσματα. «Εγώ θέλω στήριξη και η στήριξη μπορεί να έρθει από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο του δημοκρατικού τόξου». Όσον αφορά για το αν όντως αποτελεί την επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο κ. Κατσιμίγας δήλωσε: «Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπήρξαν διαρροές, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει δείξει ένα ενδιαφέρον και ελπίζω αυτό το ενδιαφέρον να υλοποιηθεί και να υπάρξει και η επίσημη ανακοίνωση». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και από άλλους φορείς.

 

Το σκόρδο

 

 

Χωροταξικό ζήτημα έθεσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Ηλιάδης. Μιλώντας κατά τη συζήτηση των προημερησίας διάταξης θεμάτων είπε πως μετά την ανεξαρτητοποίησή του θα πρέπει να αλλάξει θέση, να μην κάθεται ανάμεσα σε Συμβούλους της πλειοψηφίας, και ουσιαστικά να ερωτάται σε κάθε θέμα για τη ψήφο του και να μην θεωρείται μέλος της παράταξης της Δημοτικής Αρχής.

Βέβαια, ο Πρόεδρος του σώματος κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης επεσήμανε ότι το κάθε μέλος του Συμβουλίου μπορεί να ψηφίζει κατά συνείδηση, όπως επιθυμεί, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη θέση στην οποία κάθεται.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του κ. Ηλιάδη ότι το δρόμο των ανεξαρτητοποιήσεων θα ακολουθήσουν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, χωρίς όμως να προχωρήσει σε ονομαστική αναφορά…

 

Το κρεμμύδι

 

 

Δύο νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 520 εκ. ευρώ, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης.

Η πρώτη Πρόσκληση αφορά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, ύψους 200 εκ. ευρώ και απευθύνεται τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες. Στόχος της Πρόσκλησης είναι η αποτελεσματική προστασία των τοπικών κοινωνιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας, με παρεμβάσεις προληπτικού, κυρίως χαρακτήρα.

Η δεύτερη Πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 320 εκ. ευρώ και αφορά έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων. Συγκεκριμένα:

-150 εκατ. ευρώ για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

-50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων.

-120 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με την Πρόσκληση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιήσουν το κτηριακό απόθεμά τους για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς και να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε δημοτικά και σχολικά κτήρια.

 

Η ρόκα