Μυτιλήνη – Σάμος – Χίος και Ιντλίμπ (Συρίας) έχουν το κοινό γνώρισμα ότι οι εχθροπραξίες στην πόλη της Συρίας μεταξύ τουρκικών και συριακών στρατευμάτων οδηγούν κοντά στο 1 εκατομμύριο πολιτών σε αναζήτηση τύχης και σωτηρίας.

Όσο η κατάσταση στη Συρία είναι «θολή», τόσο η κατάσταση στα ελληνικά νησιά θα μυρίζει μπαρούτι, αφού το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό θα είναι πρώτο θέμα στη χώρα μας. Και φυσικά εδώ η κοινή τύχη και στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζει ρομαντική ευχή, παρά πράξη και δράση. Μάταια… Η χώρα μας και τα νησιά μας ζουν μια ασύμμετρη κατάσταση και πλέον η κοινωνική συνοχή είναι το ζητούμενο. Εθελοτυφλούν εδώ οι Ευρωπαίοι και η στήριξη προς την δοκιμαζομένη χώρα μας είναι ευχολόγιο.

Την σκληρή στάση με τα Μνημόνια την εφάρμοσαν οι προύχοντες των Βρυξελλών, την κοινωνική και ανθρωπιστική στήριξη την αγνοούν. Και εδώ η εφαρμογή μόνο των αριθμών και των κερδών. Ο άνθρωπος, πρόσφυγας, ο μετανάστης, τα ασυνόδευτα παιδιά στα νησιά και οι τοπικές κοινωνίες δεν «ακουμπούν» και δεν απειλούν τα οβάλ γραφεία των οικονομικών εφαρμογών. Οπότε, μήπως οι φλεγματικοί Άγγλοι που αποχώρησαν μήπως έχουν δίκιο;

 

Το παντζάρι

 

 

Γεύσεις από… Δράμα θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες του περιπτέρου του Ελληνικού Πρωινού στην Έκθεση HO.RE.CA, η οποία πραγματοποιείται από 7 έως 10 Φεβρουαρίου.

Για ακόμα μια χρονιά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος θα σερβίρει στη HO.RE.CA. Ελληνικό Πρωινό, συνεχίζοντας την σημαντική αυτή δράση στήριξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Υπό την επιμέλεια εγνωσμένου σεφ και μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα ζωντανών μαγειρικών δράσεων, θα γίνουν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους το Ελληνικό Πρωινό πρέπει να καθιερωθεί στα τραπέζια όλων των καταλυμάτων της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία τους. Με τιμώμενες περιοχές τη Δράμα και την Πάτμο, το κοινό θα δοκιμάσει παραδοσιακά και σύγχρονα εδέσματα με σκοπό να ενημερωθεί για τους γαστρονομικούς θησαυρούς και των δύο περιοχών, να γνωρίσει τον τόπο, την ιστορία, τις γεύσεις και τα αρώματά τους και να δοκιμάσει γνήσιες δραμινές αλλά και πατινιώτικες συνταγές. Παράλληλα, επιλεγμένοι Έλληνες παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας θα εκθέτουν τα προϊόντα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, προσφέροντας γευστικές δοκιμές και φυσικά ενημέρωση για το πρόγραμμα και τα οφέλη συμμετοχής στο Ελληνικό Πρωινό.

Το σήμα brand Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος μετράει γύρω στα 1100 ξενοδοχεία-μέλη, συνδέοντας τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την τουριστική εμπειρία. Μέσα από την δράση αυτή προωθείται η γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου, καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ξεχωρίζουν προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή. Κάθε ξενοδοχείο που συμμετέχει σε αυτή τη δράση φέρει και την επίσημη σφραγίδα πιστοποίηση από το ΞΕΕ.

Έτσι, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 15.00 το πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού περιλαμβάνει: Κανταΐφι φωλιά με πουρέ από φασόλια Νευροκοπίου, τηγανητό αυγό, σάλτσα καυτερής πιπεριάς και μελιτζάνας, λούτζα και κατσικίσιο τυρί.

Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Δράμας θα γίνει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι με: ανοιχτή πίτα με αλεύρι από τραχανά, κρέμα ξινόγαλο, λουκάνικο χωριάτικο και βιολογική μυζήθρα και ασουρές με κολοκυθόσπορο, ρόδι, μπλε μύρτιλα, μέλι, κουκουνάρι και κανέλα.

 

Το μπρόκολο

 

 

Δεν λειτούργησαν για 2 ημέρες, την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Δράμας. Η συγκεκριμένη απόφαση για την αναστολή λειτουργίας λήφθηκε από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο «για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης της εποχικής γρίπης, τη διασφάλιση της ευρύτερης δημόσιας υγείας, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας της εκπαιδευτικής-μαθητικής κοινότητας και των πολιτών». Είχε προηγηθεί η πραγματοποιήσει σχετικής σύσκεψης, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της εποχικής γρίπης και τις απουσίες των μαθητών έχει σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, στην οποία αναφέρεται ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως 5 εργάσιμων ήμερων που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2020.

 

Το κουνουπίδι