Η είσοδος θα επιτρέπεται από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ – Τι ισχύει για Προμαχώνα, Ευζώνους, Κήπους, Νυμφαίο, Εξοχή και Ορμένιο – Παραμένει το μέτρο παρουσίασης αρνητικού τεστ για την είσοδο στη χώρα – Επιπλέον 7ήμερη καραντίνα σε όσους εισέρχονται από την Κακκαβιά – «Πρόθεσή μας να πάμε σε σταδιακή καθολική άρση του lockdown»

Στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για τις εξελίξεις στον νέο κορωνοϊό συμμετείχαν οι κ.κ. Χαρδαλιάς, Μαγιορκίνης και η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, καθώς, όπως τόνισε, οι μετακινήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της πανδημίας, ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με χώρες των Βαλκανίων, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Όπως τόνισε, η είσοδος από τα χερσαία σύνορα θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, ή σε όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και στις μεταφορές (φορτηγά), καθόλη τη διάρκεια.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: 

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί. Οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά και ως εκ τούτου θα ισχύουν τα εξής:

1)Από τον Προμαχώνα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Έλληνες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Για τις μεταφορές, η διέλευση επιτρέπεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

2)Από την Κακκαβιά επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες ή με άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ. Οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά θα μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα, στον χώρο που έχουν δηλώσει στο PLF τους.

3)Από Ευζώνους και Κήπους θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες ή με άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Οι μεταφορές θα επιτρέπονται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

4)Από Νυμφαίο, Ορμένιο και Εξοχή θα επιτρέπεται μόνο για μεταφορές, όλο το 24ωρο και μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

5)Η Κρυσταλοπηγή είναι ήδη από σήμερα κλειστή.

Επιπλέον για όλες τις ελεύσεις χρειάζεται PLF και αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Όλοι οι εισερχόμενοι θα υποβάλλονται σε rapid test από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, ενώ στους οδηγούς φορτηγών θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε:

«Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε μόια σταδιακή καθολική άρση. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. Όμως δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Με αφορμή άλλη ερώτηση δήλωσε:

«Καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει για συρροές σε σούπερ μάρκετ ή σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζονται να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία της έρευνας που επικαλείστε».

Η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε: 

Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Πάνω από 4.000 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αττική, Τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων σε Λάρισα, Πέλλα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% του πληθυσμού, ίσως τα lockdown να μην χρειάζονται.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης, θα περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση. Το ζήτημα είναι σύνθετο και συνδέεται με το μεγάλο φορτίο που είχαμε. Αυξάνουμε συνεχώς τα τεστ. Μεγάλος αριθμός τεστ έγιναν την τελευταία εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν μια σταθεροποίηση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, όχι όμως και στη Θεσσαλία.

Το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, η κούραση για την εφαρμογή των μέτρων υπερτερεί.

Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ή είναι ασυμπτωματικός. Είναι απρόβλεπτο ποιος θα νοσήσει σοβαρά. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορωνοϊό. Αν δεν είχαν νοσήσει, δεν θα είχαν πεθάνει. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Αν υπήρχαν σφαίρες, δεν θα κοιτάγαμε να ξεφύγουμε από τα μέτρα. Να ξεγελάσουμε το σύστημα.

Τα εμβόλια έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και έχουν μόνο τις συνηθισμένες επιπτώσεις. Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική λύση.

Συμπερασματικά βλέπουμε μία τάση σταθεροποίησης, αλλά το φορτίο ποραμένει στη χώρα σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε: 

Η Αττική συνέχισε να βελτιώνεται αυτή την εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει υπερπενταπλάσιο φορτίο, δείγμα της συμπεριφοράς του Οκτωβρίου. Η ηλικία 19-39 παρουσιάζει σταθεροποίηση. Τα παιδιά δείχνουν πολύ χαμηλά επίπεδα και καταδεικνύει ότι η επιρροή τους στην πανδημία είναι ελάχιστη. Τώρα βοηθήστε τους ηλικιωμένους.

Στο επίπεδο του εμβολίου, η pfizer καταθέτει αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση. Στο εμβόλιο της Οξφόρδης, η έκθεση συμπερασμάτων έδειξε υψηλή απόκριση και στους ηλικιωμένους.

Πηγή: protothema.gr