Αναμένει η Ελλάδα τουρίστες για να καλύψουμε τα κενά του προϋπολογισμού, αφού η παροχή υπηρεσιών είναι η «βαριά βιομηχανία» μας. Στη Δράμα αναμένουμε τους συμπατριώτες μας από την Ευρώπη (κυρίως) για να «θερμανθεί» η τοπική αγορά και η ψυχολογία μας.

Είμαστε εκτός σε πολλούς τομείς ως τόπος και ως Περιφερειακή Ενότητα. Εκτός εκπαιδευτικών υποδομών και προορισμού τουρισμού (καλοκαίρι). Για τον χειμώνα, όπου διαθέτουμε… εφόδια, και εκεί το αρνητικό πρόσημο είναι διαχρονικό. Οπότε ο εμπορικός κόσμος και προσφορές υπηρεσιών έχουν εμβέλεια σε περιορισμένο κύκλο. Και εδώ η «καρδιά» της πόλης το σύνθημα που στέλνει μάλλον είναι περασμένων δεκαετιών.

Η στήλη ήταν αυτόπτης μάρτυς σε συμβάν το καλοκαίρι του 2019, όπου παρέα Ελλήνων και Γερμανών (καλεσμένων) περιδιάβαιναν την πολυσύχναστη οδό Γ. Ζερβού όταν συμπολίτης μας με το Ι.Χ. ασχημονούσε στους έκπληκτους Γερμανούς να παραμερίσουν για να διέλθει.

Η επικρατούσα κατάσταση σε ευρωπαϊκές πόλεις απέχει χρόνους και αντιλήψεις από την πελατειακή διαχειριστική Δράμα.

 

Το λεμόνι

 

 

Η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας για το ζήτημα της μη λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, με την αλλαγή της νομοθεσίας από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών στη συνέχεια, ξυπνά αναμνήσεις από την τακτική που ακολουθούσε ο πρώην Βουλευτής του Νομού κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. επέλεξε μέσω της κατάθεσης ερωτήσεων κατά τη θητεία του στο Κοινοβούλιο να αναδείξει ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, σχετικά με ζητήματα των Δήμων Δράμας και Δήμου Δοξάτου, αλλά και για ποινική υπόθεση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη. Αυτή η πολιτική επιλογή αυτή από πλευράς του κ. Κυριαζίδη είχε προκαλέσει αντιδράσεις και είχε δημιουργήσει πολλαπλές κόντρες με αυτοδιοικητικούς του Νομού. Ως αποτέλεσμα αυτού του… ψυχρού κλίματος, καταγράφηκε η δημιουργία ενός νοσηρού κλίματος σε τοπικό επίπεδο, με κυρίαρχη την έλλειψη επικοινωνίας των θεσμικών, χωρίς πάντως να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για το αν αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση συνέβαλε τελικά στη μη επανεκλογή του κ. Κυριαζίδη στη θέση του Βουλευτή ή αντίθετα ενίσχυσε την αποδοχή του από τον κόσμο κι ας μην πέτυχε την ανανέωση της θητείας του.

Πάντως, κάθε φορά που αυτοδιοικητικά ζητήματα σε επίπεδο Νομού απασχολούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έρχονται στο μυαλό τα όσα αναφέρει κατά καιρούς σε συνομιλητές του ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας. Ο κ. Τζίμας υπηρέτησε την τοπική κοινωνία τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο όσο και σε κοινοβουλευτικό. Και σε μια εποχή μάλιστα που η πολιτική αντιπαράθεση πολλές φορές έπιανε… κόκκινο, η πόλωση έφτανε σε ακρία σημεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τότε ακόμη υπήρχαν τα «γαλάζια» και τα «πράσινα» καφενεία και ο κόσμος ταυτιζόταν πολύ περισσότερο με τα κόμματα απ’ ότι συμβαίνει σήμερα. Όμως, εκείνη την εποχή, ενώ υπήρχε η δυνατότητα, ουδέποτε ο κ. Τζίμας ως Δήμαρχος βρέθηκε στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ κι ο ίδιος μετέπειτα, αν και θα μπορούσε, ποτέ δεν επέλεξε να ασκήσει έλεγχο για τοπικά αυτοδιοικητικά ζητήματα μέσω του Κοινοβουλίου. Κι αυτό γιατί αυτό που επικρατούσε με απόλυτο τρόπο προ ολίγων ετών ήταν η κοινή συνεργασία όλων των θεσμικών κάθε επιπέδου, με προέξάρχοντες Βουλευτές και Δημάρχους, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για αυτό τον τόπο…

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Σε τηλεδιάσκεψη εργασίας της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και συγκεκριμένα τον Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Γ.Γ. Εμπορίου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης. Οι Πρόεδροι έθεσαν ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις μέσα στην κρίση του Covid-19, ενώ ο κ. Γεωργιάδης, όπως ανέφερε ο ίδιος, στάθηκε στα εξής ζητήματα: «Το ζήτημα των μικροπιστώσεων και την ρευστότητα. Τον απαράδεκτο μέχρι τώρα ρόλο των τραπεζών. Την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου αλλά και όλων των κλάδων των μικρών επιχειρήσεων. Τα προβλήματα των εξαγωγών και ιδιαίτερα στο μάρμαρο και τον οίνο που αφορά την περιοχή μας. Έθεσα όμως και την ψηφιακή μετεξέλιξη του Επιμελητηριακού θεσμού ιδιαίτερα τώρα μετά την κρίση του Covid-19».

 

Το δεντρολίβανο