Τα «καουμποϊλίκια» της Τουρκίας έχουν διπλή στόχευση, αφενός να πάμε σε διμερή διαπραγμάτευση και αφετέρου να «πουλήσει» εθνικισμό εντός συνόρων.

Η Τουρκία είναι ξεκάθαρη και δεν μπλοφάρει, αφού ο κάτοικος του Λευκού Οίκου δηλώνει «γοητευμένος» από τον Σουλτάνο. Είναι μια ώθηση για την αναστάτωση στο χώρο της Αν. Μεσογείου.

Ο στόχος της Άγκυρας είναι η διμερής και ίσως ένα «θερμό» επεισόδιο να διευκόλυνε αυτή την επιδίωξη. Βέβαια οι πιο σοβαροί παράγοντες σε Άγκυρα, Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πάντα είναι «χειρόφρενο», αφού το οικονομικό κόστος θα είναι «βαρύ» εκατέρωθεν. Θέλει ο εξ Ανατολών γείτονας μια αντιμετώπιση διπλή και ίσως η «σκληρή» αντιμετώπιση εκ μέρους μας βγάλει από το κάδρο τη νοοτροπία ότι η Αθήνα δεν θα το τραβήξει πιο πέρα.

Και το βέβαιο και σίγουρο είναι ότι όπως έγραψε Καθηγητής σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην Τουρκία ποντάρουν στην «παθητικότητά» μας, κάτι που πουλά στο εσωτερικό της Τουρκίας και αναστροφή αυτής της παραδοχής άραγε πόση απήχηση θα έχει στο εύθραυστο εσωτερικό μιας Τουρκίας που έχει στοιχεία «μωσαϊκού»;

 

Το μανταρίνι

 

 

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Δράμας. Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το «Σχέδιο κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Δράμας για το έτος 2020».Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, η συνεδρίαση αναμένεται να επαναληφθεί την επόμενη ημέρα.

Έτσι κι αλλιώς, τα χρονικά περιθώρια πιέζουν, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας σε πρώτη φάση το Τεχνικό Πρόγραμμα και εν συνεχεία και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020. Οπότε μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο ακόμη συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Λογικά το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έρθει σε συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα και ο Προϋπολογισμός σε συνεδρίαση ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά, ενδεχομένως και τελευταία η προτελευταία ημέρα της χρονιάς.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Η προημερησίας διάταξη συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, τόσο λόγω των σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (χαρακτηριστικό είναι ότι για 4 θέματα το σώμα συζήτησε για περίπου 6 ώρες) όσο και γιατί δεν υπήρξε ένα κυρίαρχο θέμα που να επικρατήσει σε πολλές τοποθετήσεις.

Πάντως, από τις απαντήσεις στελεχών της Δημοτικής Αρχής σε διάφορα ερωτήματα Συμβούλων της αντιπολίτευσης έγιναν γνωστές κάποιες εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία τη Δήμου και την καθημερινότητα.

Έτσι, όσον αφορά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας και τη στελέχωσή τους, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες (απόφαση Οικονομικής Επιτροπής) για την πρόσληψη 6 νέων μηχανικών. Επίσης, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μετά την τοποθέτηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου στη θέση της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, καθήκοντα Διευθυντή στις Τεχνικές Υπηρεσίες ασκεί ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Νίκος Ευαγγελίδης, παράλληλα με τα συγκεκριμένα καθήκοντά του.

Σε θέματα αθλητισμού, μετά από σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αναστασία Τόλιου, η οποία σχετικά με τη λειτουργία των κυλικείων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, επεσήμανε πως εξετάζεται η τοποθέτηση σε αυτά αυτόματων μηχανημάτων για καφέ, νερό και σνακ.

 

Το ακτινίδιο

 

 

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, εισερχόμενο ως κατεπείγον, αφορούσε τη μετονομασία του γηπέδου της Καλλιφύτου προς τιμήν του διεθνή ποδοσφαιριστή Δημήτρη Σιόβα, ο οποίος αγωνίζεται στην ισπανική Λεγακανές. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο Δημήτρης Σιόβας έχει αγωνιστεί στην ομάδα του χωριού, ενώ πλέον την ενισχύει πολύπλευρα. Μάλιστα, σχεδιάζεται μέσα στο Δεκέμβριο και σχετική εκδήλωση, παρουσία του ποδοσφαιριστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ονοματοδοσία υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλλιφύτου.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» να ψηφίζει αρνητικά, καθώς, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κ. Γιώργος Μήτρου, δεν είναι απαραίτητο να δοθεί στο γήπεδο το όνομα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι εν ενεργεία κιόλας, ενώ θα μπορούσε να τιμηθεί κάποιος που είχε ασχοληθεί για χρόνια με την ομάδα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

 

Το μήλο