Το λειτουργικό – συγκοινωνιακό στάτους σήμερα της πόλης της Δράμας πόσο άραγε είναι συμβατό με τις συγκοινωνιακές τάσεις που είναι αποδεκτές στον σύγχρονο κόσμο. Η αστική ανάπτυξη με την παρουσία του Ι.Χ. ως μέσο μεταφοράς και προσέγγισης του εμπορικού κέντρου κάθε πόλης «εξέπνευσε» στη χώρα μας ως πρακτική πριν από 2-3 δεκαετίες.

Όπου σε Ευρώπη και Ελλάδα έγιναν παρεμβάσεις φιλικές και λειτουργικές στην παρουσία του πεζού, είχαμε εκτόξευση της εμπορικότητας σε ποσοστά μέχρι και διπλασιασμού. Στο πλαίσιο αυτό είναι και το ζητούμενο των ημερών της μεταφοράς της Λαϊκής και οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η Δράμα σήμερα πόσο θυμίζει σε λειτουργίας πόλης και εικόνα μια αστική περιοχή του 2020 ή παραπέμπει στο 1980; Τόλμη και ρήξεις θέλουν οι παρεμβάσεις ουσίας, ενώ οι συμβιβασμοί με τις «στρογγυλοποιήσεις» πρόσκαιρων αναγκών και συμφερόντων έχουν καρπό μια διατηρησιμότητα με τον χρόνο να περνά και να μην μας «ακουμπά».

 

Το βύσσινο

 

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κυβέρνηση, την Δευτέρα 6 Ιουλίου, η λίστα με τα Μ.Μ.Ε. που συμμετείχαν στην ενημερωτική καμπάνια για τον κορωνοϊό, μαζί με τα ποσά που έλαβε το καθένα από αυτά. Τα Μ.Μ.Ε. που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι 1.232 (με κάποια από αυτά πάντως να μην έχουν προχωρήσει στη διαδικασία τιμολόγησης) και το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την ενημερωτική καμπάνια (μαζί με τα ποσά που δόθηκαν σε προγραμματικές πλατφόρμες και υπαίθρια διαφήμιση, αλλά και την αμοιβή του αναδόχου) φτάνει στα 19,8 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

Από τη Δράμα συμπεριλήφθηκαν στην ενημερωτική καμπάνια συνολικά 15 Μ.Μ.Ε. (με κάποια εξ αυτών βέβαια να έχουν κοινή ιδιοκτησία, ανήκοντας στον ίδιο μιντιακό όμιλο) και το ποσό που δόθηκε σε αυτά είναι 32.998 ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.).

Αναλυτικά, κάθε Δραμινό Μ.Μ.Ε. έλαβε τα εξής ποσά (χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.):

Εφημερίδα «Εργασία… συν»: 3.000 ευρώ

Ιστοσελίδα ergasia-press.gr: 1.000 ευρώ

Εφημερίδα «Πρωινός Τύπος»: 3.000 ευρώ

Ιστοσελίδα proinos-typos.gr: 1.000 ευρώ

Εφημερίδα «Χρονικά»: 3.000 ευρώ

Ιστοσελίδα xronikadramas.gr: 1.000 ευρώ

Εφημερίδα «Ενημέρωση»: 1.998 ευρώ

Τηλεοπτικός σταθμός Star: 5.000 ευρώ

Ραδιοφωνικός σταθμός Star Fm: 1.500 ευρώ

Τηλεοπτικός σταθμός Α. Epsilon Α.Μ.Θ.: 5.000 ευρώ

Ραδιοφωνικός σταθμός Alpha-News: 3.000 ευρώ

Ιστοσελίδα alpha-news.gr: 1.000 ευρώ

Ραδιοφωνικός σταθμός Ψίθυροι 90,3: 500 ευρώ

Ιστοσελίδα dramini.gr: 2.000 ευρώ

Ιστοσελίδα destanea.com: 1.000 ευρώ

 

Το κορόμηλο

 

 

Σειρά επαφών στα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών για ζητήματα της Περιφέρειας είχε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Ο κ. Παπαθεοδώρου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο, τον Διευθυντή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Σκάλκο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δημοσιοποίησε φωτογραφία του με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχολιάζοντας ότι ο κ. Κεφαλογιάννης παρά την υψομετρική διαφορά τον άκουσε προσεκτικά…

 

Το νεκταρίνι

 

 

Σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (tharrosdrama.com) υπάρχει πλέον ψηφιοποιημένο το ιστορικό αρχείο της Δραμινής εφημερίδας «Θάρρος», χάρη στην ευγενική υποστήριξη και πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του κ. Κώστα Αποστολίδη.

Το πρώτο φύλλο της ημερήσιας εφημερίδας «Θάρρος» εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1923. Συνέχισε να εκδίδεται, με κάποιες αναγκαστικές διακοπές, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1981. Ήταν η μακροβιότερη εφημερίδα από όσες εμφανίστηκαν στη Δράμα κατά τον Μεσοπόλεμο. Πρώτος εκδότης και διευθυντής ήταν ο Παναγιώτης Γ. Κουτούπης, μέχρι τις 05.02.1925, οπότε ανέλαβε τη διεύθυνση ο Μιχαήλ Ρ. Βεζιρτζόγλου, ο μέχρι τότε οικονομικός διαχειριστής.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, το πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας περιήλθε στην κατοχή του Ραδή Μ. Βεζιρτζόγλου, γιου του εκδότη. Ο χρόνος, οι περιπέτειες φύλαξης της εφημερίδας κατά τη Γ’ Βουλγαρική Κατοχή (1941-1944) και οι φθορές από τη χρήση των ερευνητών επιδείνωσαν την κατάσταση του αρχείου. Η Δραμινή εταιρεία Raycap, μπρος στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, ανέλαβε την ψηφιοποίηση του συνόλου των δεμένων σε τόμους φύλλων της εφημερίδας. Προϊόν του έργου της ψηφιοποίησης είναι η δημιουργία ιστότοπου του Θάρρους, όπου ερευνητές αλλά και το ευρύτερο κοινό θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση για αναδίφηση. Στόχος είναι να λειτουργήσει για κάθε ενδιαφερόμενο ως πηγή άντλησης ιστορικού υλικού, αλλά και ως αγωγός σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής της.

 

Η βανίλια