Ήδη ο χώρος της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι στις κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων στη διεθνή σκακιέρα. Έτσι και η χώρα μας, με την οικονομία να παίρνει μπροστά, έχει θέματα «καυτά» που απαιτούν ψυχραιμία, συμμαχίες και διαρκή επαγρύπνηση.

Σωστά το πολιτικό σύστημα στα εθνικά θέματα έδειξε συστράτευση και κοινή γραμμή, αφού έχουμε αφενός το νέο-οθωμανισμό εξ Ανατολών και αφετέρου τον εξτρεμισμό των ομάδων του Ισλάμ και των Μουλάδων. Η περιοχή μας είναι στο κατακόκκινο στη διεθνή σκακιέρα και οι επιλογές πιο συγκεκριμένες και σαφείς, οπότε η σταθερότητα όσο ποτέ είναι επιβεβλημένη.

Το μεγάλο παιχνίδι έχει στηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι παίκτες έτοιμοι, μαζί και οι συμμαχίες, η κλιμάκωση της έντασης και της επερχόμενης βίας έχει προαναγγελθεί. Σωστής διαχείριση αφενός, σωστές επιλογές αφετέρου και πάνω από όλα ψυχραιμία πρέπει να είναι οι πυλώνες μας.

 

Η αγκινάρα

 

Καθήκοντα ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Δράμας ανέλαβε ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου κ. Άγγελος Σολάκης, ενισχύοντας το επιτελείο των ανθρώπων που συνεπικουρούν το Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Σύμφωνα με την ειδική σύμβαση εργασίας, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2020, ο κ. Σολάκης «θα υπόκειται στην ιεραρχική εξέταση του Δημάρχου και θα ασκεί καθήκοντα επιτελικά χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οιασδήποτε μορφής». Επίσης, «θα παρέχει σημαντικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ανάλυσης των χρηματοοικονομικών δεδομένων λειτουργίας του Δήμου και σχηματισμού εξειδικευμένων προτάσεων αριστοποίησης των διαθέσιμων δημοτικών πόρων. Το συμβουλευτικό έργο του θα απευθύνεται προς τον Δήμαρχο Δράμας».

Με την πρόσληψη του κ. Σολάκη στη συγκεκριμένη θέση ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο το οικονομικό επιτελείο του Δήμου, καθώς όλο το βάρος μέχρι πρότινος είχε πέσει στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Εφραιμίδη. Εξάλλου ο κ. Σολάκης έχει εμπειρία από τα οικονομικά του Δήμου Δράμας, καθώς την περίοδο 2014-2019 διατέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

 

Το μπρόκολο

 

 

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στο κέντρο διασκεδάσεως «Όπερα», θα πραγματοποιηθεί η συνεστίαση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της συνεστίασης η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών θα τιμήσει τρεις απελθόντες Διευθυντές του Νοσοκομείου για την μακρόχρονη προσφορά τους. Συγκεκριμένα θα τιμηθούν ο κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, πρώην Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, ο κ. Νικόλαος Θεοδωρίδης, πρώην Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής και ο κ. Κοσμάς Παπαγεωργίου, πρώην Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής.

 

Το κουνουπίδι

 

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σερραϊκά Μ.Μ.Ε., ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής υπέγραψε για την πραγματοποίηση έργων ύψους 500.000 ευρώ στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αμφίπολης.

Στα σχετικά ρεπορτάζ επισημαίνεται πως λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο Τύμβος Καστά και η ανάγκη αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής ο Υπουργός κ. Καραμανλής ενέκρινε έργα υποδομής για την βελτίωση βατότητας του οδικού δικτύου. Τα έργα υποδομής πρόκειται να αναβαθμίσουν λειτουργικά τους οικισμούς του Δήμου Αμφίπολης βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους όσο και την ανάπτυξη των περιοχών αυτών καθώς μεγάλα τμήματα δημοτικών οδών παρουσιάζουν σημαντικές φθορές με έντονες ρηγματώσεις είτε λόγω των θεομηνιών που έπληξαν την περιοχή είτε λόγω της παλαιότητας του οδοστρώματος. Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας προς τους οικισμούς αυτούς. Επίσης, σημειώνεται πως η εν λόγω πρόταση έλαβε και την απαιτούμενη προέγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πλέον εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως σαφές αν το συγκεκριμένο ποσό αφορά δρόμους που ενώνουν χωριά του Δήμου Αμφίπολης ή τον βασικό κεντρικό άξονα που χρησιμοποιούν και οι Δραμινοί για να μετακινηθούν από τη Δράμα στην Αμφίπολη και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη.

 

Το λάχανο

 

 

Σειρά συνεντεύξεων του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου δημοσιεύτηκαν σε πανελλαδικές ιστοσελίδας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαμσάκος μίλησε στην ενημερωτική ιστοσελίδα in.gr, όπου μεταξύ άλλων επισήμανε πως «επιδίωξή μας είναι η θεμελίωση της “Ανάπτυξης” πάνω στην ανάγκη των ατόμων, αλλά και των ανθρώπινων κοινωνιών για οικονομική και κοινωνική βελτίωση, πρόοδο και αναβάθμιση με όρους, που να εξασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και κυρίως μακροπρόθεσμη ευημερία». Επίσης συνέντευξη του Δημάρχου Δράμας φιλοξενήθηκε και στην ιστοσελίδα e-ota.gr, με κεντρικό τίτλο: «Μπαίνουμε σε νέα εποχή ανάπτυξης».

 

Το μανιτάρι