Πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα Δράμα – Καβάλα, μήκους 8,2 χλμ. (Κρηνίδες-Σταυρός), προϋπολογισμού 69,76 εκ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης και αναθέτουσα αρχή την Εγνατία Οδό Α.Ε. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς είναι ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό ήταν πολλές και σύμφωνα με πληροφορίες το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ με ποσοστό έκπτωσης 14% έχει το προβάδισμα για να αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Προσφορές κατατέθηκαν ακόμη από την ΤΕΡΝΑ με ποσοστό έκπτωσης 12, 01%, τη Μυτιληναίος με ποσοστό έκπτωσης 9,33%, την ΙΝΤΡΑΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 8,51%, την ΑΒΑΞ με ποσοστό έκπτωσης 7,12% και την ΑΚΤΩΡ με ποσοστό έκπτωσης 4,17%.

Πλέον, αναμένεται η επιτροπή διαγωνισμού με το δεύτερο πρακτικό θα αναδείξει το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ προσωρινό ανάδοχο του έργου και αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το έργο να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του τμήματος Κρηνίδες-Σταυρός μήκους 8,2χλμ. Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

 

Το πεπόνι

 

 

Την… ανηφόρα έχει πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Δράμας, σύμφωνα με τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, φτάνοντας μάλιστα εκ νέου σε τριψήφιο αριθμό, μετά από περίπου 3 μήνες.

Συγκεκριμένα οι νέοι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Π.Ε. Δράμας την Τρίτη 5 Ιουλίου ήταν 120, με τριψήφιο αριθμό να έχει σημειωθεί τελευταία φορά σε τοπικό επίπεδο από τις 12 Απριλίου (117 κρούσματα).

Γενικότερα, από τα τέλη του μήνα καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στον Νομό Δράμας, με τον αριθμό τους να παραμένει σταθερά πάνω από 40. Αναλυτικά από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου τα κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας είναι τα εξής:

-29 Ιουνίου: 70

-30 Ιουνίου: 40

-1 Ιουλίου: 64

-2 Ιουλίου: 56

-3 Ιουλίου: 43

-4 Ιουλίου: 42

-5 Ιουλίου: 120

 

Το λεμόνι

 

 

Ένα έντονο συναυλιακά καλοκαίρι προμηνύεται για τη Δράμα, καθώς μετά τη συναυλία του Σταμάτη Γονίδη στο Μικροχώρι και την προγραμματισμένη για χθες 6/7 εμφάνιση των Ματθαίου Τσαχουρίδη και Μανώλη Κονταρού στο γήπεδο της Δόξας, ακολουθούν τρεις ακόμη συναυλίες, οι οποίες αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Συγκεκριμένα, στο γήπεδο της Δόξας στις 20 Ιουλίου θα εμφανιστεί η Άννα Βίσση, ενώ στον ίδιο χώρο, στις 23 Ιουλίου θα τραγουδήσει ο Γιώργος Μαζωνάκης μαζί με τον Φράνσις Αντετοκούμπο. Το πρόγραμμα των μέχρι στιγμής ανακοινωμένων συναυλιών ολοκληρώνεται με τον Βασίλη Καρρά, στις 6 Αυγούστου, στο γήπεδο Αγίου Αθανασίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας του, μαζί με τους εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας «ο Άλλος άνθρωπος» στέλνει μήνυμα αγάπης και ανθρωπιάς με το «Μαγειρεύουμε Όλοι Μαζί – Τρώμε όλοι μαζί», την ίδια ημέρα της κάθε συναυλίας και σε κεντρικό σημείο της κάθε πόλης που εμφανίζεται. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Δράμα, στις 23 Ιουλίου, στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Το ροδάκινο

 

 

Ξέφυγε στη χώρα μας ο πληθωρισμός με διψήφιο αριθμό και η πίεση φυσικά ακουμπά μια μερίδα πληθυσμού που δεν θα κάνουν διακοπές στη… Ψαρού.

Η ελληνική πονηριά για πάνω στρογγυλοποιήσεις είναι θέμα DNA και των ανύπαρκτων μηχανισμών ελέγχου. Ήρθε το ευρώ και τις 50 δραχμές ο Ελληναράς τις αντικατέστησε με 0,50 σεντς, δηλαδή 175 δραχμές! Μια προσαρμογή που για τις χώρες του ευρώ θα ήταν εξωπραγματική. Οι ίδιες «πατέντες» σε κάθε κρίση προσαρμοσμένες αναλογικά. Και η γνωστή «θεραπεία» με επιδόματα και τα συναφή… πελατο-γιατροσόφια είναι greek πρακτική. Βάζουμε ρήτρα, κόβουμε ρήτρα, επιδοτούμε ρεύμα.

Η στήλη δεν θα λαϊκίσει, αλλά μια παθογένεια διαχρονική σε αξίες και συμπεριφορές είναι γονιδιακής μορφής και στην πράξη δεν αλλάζει, μόνο στη θεωρία.

 

Η ρίγανη