Έρχεται το 2019 μαζί και οι εκλογές σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Και φυσικά το σώμα που θα ψηφίσει είναι η ίδια η κοινωνία μας. Και εδώ η προσέγγιση χρήζει μιας ιδιαίτερης αναφοράς. Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης «έκλεισε» με την κατακρήμνιση των δύο κομμάτων εξουσίας που ήλεγχαν το 80% και πλέον των ψήφων. Ο λόγος για το Πα.Σο.Κ. και τη Ν.Δ..

Η κουλτούρα των «αγανακτισμένων» και της διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε πλειοψηφικό ρεύμα τόσο για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έγινε Κυβέρνηση όσο αναλογικά και για τη Χρυσή Αυγή που νομιμοποιήθηκε. Μπαίνουμε στην δέκατη χρονιά της «κρίσης» εξαιτίας του υπερδανεισμού και των ψηφοθηρικών σπαταλών και η όποια συνεννόηση του πολιτικού κόσμου φαντάζει αδιανόητη. Έχουμε νέο διπολικό εγχείρημα με σύνθημα ότι χάνεις εσύ (ως κόμμα), το κερδίζω εγώ. Σε μια κοινωνία που κυνηγά τον κλέφτη και ο κάθε εμπρηστής από το «άβατο» των Εξαρχείων γνωρίζει μια ανοχή που στις χώρες των δανειστών είναι αδιανόητη.

Έτσι παραδώσαμε την κυριαρχία μας ως «κρίση» οικονομική, όμως ως κοινωνία ζούμε σε «κρίση» αξιών και προτεραιοτήτων. Όσο οι σκοπιμότητες μάς βολεύουν πρόσκαιρα, επικοινωνιακά, μικροκομματικά.

 

Το φασκόμηλο

 

 

Στη φιλοξενία 50 προσφύγων από τη Δομή Φιλοξενίας στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας προχώρησε η ΠΑΕ Δόξα Δράμας στον εντός έδρας αγώνα με την Παναχαϊκή, την προηγούμενη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, αποσπώντας θετικά σχόλια από πλήθος Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής εμβέλειας.

Για την πρωτοβουλία αυτή, σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Μπύρος ανέφερε: «Η ΠΑΕ Δόξα Δράμας δεν μπορεί να μείνει θεατής σε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα πολυσύχναστο μονοπάτι προσφύγων, που αφήνουν εν μία νυκτί τα σπίτια τους, για να σώσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Η κίνηση αυτή θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο, με απλές πράξεις αλληλεγγύης».

Μάλιστα, την είδηση για τη φιλοξενία 50 προσφύγων από τη Δόξα Δράμας ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, προσθέτοντας και το προσωπικό του σχόλιο: «Σπουδαία κίνηση από μια ιστορική ομάδα. Συγχαρητήρια στην ΠΑΕ Δόξα Δράμας».

 

Το χαμομήλι

 

 

Διήμερο καταλήψεων και μαθητικών κινητοποιήσεων και στη Δράμα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν η Πέμπτη 29 και η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να δοθεί η ανάλογη συνέχεια με την έναρξη της νέας εβδομάδας και χωρίς οι όποιες αντιδράσεις να λάβουν γενικευμένο χαρακτήρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας το ποσοστό των καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια ανά την επικράτεια ανήλθε στο 13,9%

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 καταλήψεις σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης, Δοξάτου και Κ. Νευροκοπίου, ενώ στο κέντρο της πόλης της Δράμας έγιναν και πορείες από μαθητές. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, οι περισσότερες από τις καταλήψεις στο Ν. Δράμας μετατράπηκαν σε αποχή από τα μαθήματα, ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία νωρίς το πρωί, με συμμετοχή μαθητών από διαφορετικά σχολεία, η οποία πέρασε και από την Πλατεία Ελευθερίας.

 

Η βαλεριάνα

 

 

Ο εορτασμός της Πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας συνέπεσε φέτος και με την (άτυπη φυσικά) προεκλογική περίοδο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών κι έτσι υπήρξε έντονη παρουσία από ενδιαφερόμενους για αυτοδιοικητικούς θώκους. Στο πλαίσιο αυτό στη λιτάνευση της εικόνας και στις άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις, την παραμονή της γιορτής, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες (αλφαβητικά) κ.κ. Κωστής Σιμιτσής και Χριστόδουλος Τοψίδης. Παρών φυσικά και ο νυν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιος κ. Χρήστος Μέτιος, ως θεσμικός εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας.

 

Η λουίζα

 

 

Και μιας ο λόγος για τις αυτοιδιοικητικές εκλογές, σταθμός της περιοδείας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του κ. Γιώργου Καμίνη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Δήμαρχου Αθηναίων και υπεύθυνου για τα ψηφοδέλτια που θα στηριχθούν στην Α.Μ.Θ., ήταν και η Δράμα, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο επαφών με αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

 

Η μέντα