Από την Δευτέρα 4 Μαΐου ο αριθμός 13033 για sms και οι βεβαιώσεις κίνησης ανήκουν στο παρελθόν, μετά από 42 ημέρες, από την Δευτέρα 23 Μαρτίου όταν και επιβλήθηκε ο περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της χώρας. Από την επιβολή των πρώτων μέτρων, με κυριότερα το κλείσιμο των σχολείων από τις 11 Μαρτίου, το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 14 Μαρτίου και το κλείσιμο καταστημάτων λιανικού εμπορίου στις 18 Μαρτίου, πέρασαν περίπου 8 εβδομάδες. Η ζωή όλων άλλαξε ριζικά και φυσικά ήταν απαραίτητο να βρεθούν νέοι τρόποι για να περάσει κάθε ημέρα, μακριά από δραστηριότητες που θεωρούνταν λίγο – πολύ δεδομένες. Μια διέξοδος που υπήρξε όλο αυτό το μακρύ διάστημα του lockdown ήταν η σωματική άσκηση.

Στη Δράμα αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές σε περιοχές που και φυσικό κάλλος διαθέτουν, αλλά και ενδείκνυνται για σωματική άσκηση, όπως είναι η περιοχή της Ανάπλασης και ο περιφερειακός του Κορυλόβου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η κίνηση σε αυτά τα σημεία (αλλά και σε άλλα στα πέριξ του αστικού ιστού) ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με πλήθος πολιτών να περνούν με αθλητικό τρόπο το χρόνο τους.

Πάντως, από την Δευτέρα 4 Μαΐου όταν και άρθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεων η κίνηση σε χώρους κατάλληλους για σωματική άσκηση ήταν μικρότερη, χωρίς φυσικά να φτάσει σε προ κορωνοϊού επίπεδα. Εκτιμάται, βέβαια, ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν πλήρως όλα τα καταστήματα ο κόσμος θα είναι ακόμη λιγότερος.

Σε αντιδιαστολή με την μείωση της κίνησης σε χώρους που ενδείκνυνται για σωματική άσκηση, η κυκλοφορία σε δρόμους και πεζοδρόμια στο κέντρο της Δράμας την Δευτέρα 4 Μαΐου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, μάλλον χωρίς να δικαιολογείται από τον μικρό αριθμό καταστημάτων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους. Οι μεγαλύτερες ουρές καταγράφηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με τα μέτρα τήρησης αποστάσεων πάντως να τηρούνται σχεδόν καθολικά. Εξάλλου, η χρήση μάσκας φαίνεται πως μπήκε στη ζωή όλων, καθώς πλήθος Δραμινών, ακόμη και σε ανοικτούς χώρους, έχει επιλέξει να φοράει μάσκες για την κάθε είδους μετακίνησή τους.

Η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας μάλλον έμοιαζε σαν ένα ξέσπασμα μετά από το μακρύ χρονικό διάστημα καραντίνας. Βέβαια, θα πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό δεν έχει εκλείψει και για αυτό απαιτείται εγρήγορση, η οποία αφορά την ατομική υγιεινή των χεριών, την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας όπου είναι υποχρεωτική ή υπάρχει αυστηρή σύσταση.

 

Το χοντρό μπιζέλι

 

 

Το απόγευμα της Κυριακής 3 Μαΐου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στο Υπουργείο Υγείας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τη λήξη της α’ φάσης της αντιμετώπισης του ιού, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ελληνικά κρούσματα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από τα 2.626 κρούσματα (μέχρι εκείνη τη στγμή):

-1.496 εμφανίστηκαν στην Αττική

-237 σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ευπαθών ομάδων

-198 στην Κεντρική Μακεδονία

-160 στη Δυτική Μακεδονία

-94 σε πλωτά μέσα

-93 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Η παρουσία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα οφείλεται κυρίως στα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ξάνθης, όπου παρουσιάστηκε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Εξάλλου, ο Δήμος της Ξάνθης συγκαταλέχθηκε από τον κ. Χαρδαλιά στους 15 Δήμους με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα. Αναλυτικά οι 15 Δήμοι ήταν:

-Αθηναίων 316

-Κηφισιάς 116

-Θεσσαλονίκης 85

-Καστοριάς

-Φιλοθέης – Ψυχικού

-Πειραιά

-Χαλανδρίου

-Γλυφάδας

-Περιστερίου

-Λαρισέων

-Πατρέων

-Νέας Σμύρνης

-Αμαρουσίου

-Νέας Ιωνίας

-Ξάνθης

-Εορδαίας

Πάντως, την επόμενη ημέρα, την Δευτέρα 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε τα εξής: «Θα ήθελα να τονίσω και να επισημάνω κατηγορηματικά ότι για τους Δήμους και τους Νομούς που παρουσιάστηκαν επιβαρυμένοι σε αριθμό κρουσμάτων, πέρα από την επιδημιολογική μας προσοχή, δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος περαιτέρω ανησυχίας εφόσον τα μέτρα τηρούνται και επιτηρούνται αυστηρά».

Όσον αφορά το Νομό Δράμας, όπως έχει γίνει γνωστό το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό που προσήλθαν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ήταν συνολικά 7, με το τελευταίο από αυτά να γίνεται γνωστό την Τρίτη 5 Μαΐου. Γενικά, ένας μικρός αριθμός, που δεν δημιούργησε… πονοκεφάλους, ενώ και οι ασθενείς, παρόλο που η πλειοψηφία εξ αυτών μεταφέρθηκε σε Νοσοκομεία Αναφοράς, είχε ήπια συμπτώματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Το κολοκυθάκι