Η ιατρική ανάλυση λέει ότι ο κορωνοϊός κινείται σε γεωγραφικό πλάτος 30-50 μοιρών, άρα προτιμά το κρύο, με την ελπίδα όσο καλοκαιριάζει να μας αποχαιρετά και να είναι εποχιακός.

Η θνησιμότητα είναι στο 2 % με έφεση προς ηλικιωμένους και με ανοσοποιητικό σε καταστολή. Η καραντίνα επιβραδύνει τον ρυθμό μετάδοσης, δίνοντας «ανάσες» στο σύστημα υγείας και ταυτόχρονα οι οικονομικές ζημίες στην οικονομία θα είναι δεδομένες. Στη χώρα μας τα παραπάνω ισχύουν και θα εφαρμοστούν πάντα αναλογικά.

Η αντιμετώπιση του ιού θέλει απόλυτη πειθαρχία και εδώ οι μηχανισμοί του κράτους θέλουν πιστώσεις πέραν της άμεσης ανταπόκρισης. Η αντιμετώπιση έως τώρα ως χώρα έδειξε καλά αντανακλαστικά και εδώ ιδεοληψίες δεν χωρούν.

Οι εταίροι μας μετά την ανταπόκρισή μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και στην «καταιγίδα» του Σουλτάνου σίγουρα αλλάζουν συμπεριφορές και πρακτικές. Η ελληνική κοινωνία θα τα καταφέρει και η ανταπόκρισή τους στις απειλές έδειξε και απέδειξε μια συνοχή και κοινωνική και πολιτική. Ήρθε και η δημοσιονομική ευελιξία από το Eurogroup, οπότε η θηλιά του 3,5% δεν ισχύει. Aς φτιάξουμε μηχανισμούς επιτέλους…

 

Το σκόρδο

 

 

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ορκίστηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Η τελετή ορκωμοσίας λόγω του κορωνοϊού διεξήχθη εν μέσω ειδικών μέτρων με κυρίαρχα εκείνα της παρουσίας μικρού αριθμού Βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών και προσκεκλημένων, αλλά και της αποφυγής οποιασδήποτε χειραψίας. Στην αίθουσα της Ολομέλειας παρόντες εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν μόνο οι Υπουργοί, με αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς να απουσιάζουν, ενώ ολιγομελείς ήταν και οι αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, επικεφαλής των οποίων ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε με ανάρτησή στο facebook ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως έγραψε, «πέρα από τις αυτονόητες ευχές μας για καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζουν αισιοδοξία οι θέσεις που εξέφρασε στον σύντομο λόγο που εκφώνησε επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της, δίνοντας έμφαση στη μη υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, στην εκπλήρωση του ανθρωπιστικού μας καθήκοντος απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους παράλληλα με την διαφύλαξη της ακεραιότητας των συνόρων μας, στην συμμόρφωση όλων μας στις υποδείξεις των ειδικών για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού».

 

Το φασόλι

 

 

Όπως έκανε γνωστό ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος στο πλαίσιο των υποδείξεων και των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τον κορωνοϊό, τα βουλευτικά γραφεία τόσο στη Δράμα όσο και στην Αθήνα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό. Μάλιστα, ο κ. Μπλούχος πρόσθεσε πως μπορεί να διατηρηθεί η επικοινωνία μαζί του τηλεφωνικά, καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παραθέτοντας τόσο τους τηλεφωνικούς αριθμούς όσο και τα e-mail. «Η ατομική ευθύνη και η συλλογική στήριξη των πρωτοβουλιών και ενεργειών του κρατικού μηχανισμού αποτελεί προτεραιότητα. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Περιορίζουμε την εξάπλωση της πανδημίας», πρόσθεσε ο Βουλευτής της Ν.Δ.

 

Το ρεβίθι

 

 

Στην ίδια κίνηση, στο κλείσιμο δηλαδή του πολιτικού της γραφείου, προχώρησε και η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, η οποία σημείωσε πως η επικοινωνία μπορεί να συνεχιστεί μέσω τηλεφώνου και e-mail.

Σε μήνυμά της η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας. Η επιτυχής αντιμετώπισή της εξαρτάται από τον κάθε έναν από εμάς. Προστατεύοντας τους εαυτούς μας ταυτόχρονα προστατεύουμε τον διπλανό μας. Έτσι προφυλάσσουμε αυτούς που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση εργάζονται για να παραμείνει η χώρα όρθια.

Μένουμε σπίτι και τηρούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Στο πλαίσιο αυτό και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεργάτες μας, τους συμπολίτες μας και τη Δραμινή κοινωνία θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το πολιτικό μας γραφείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να δοθούν νέες οδηγίες από τους επίσημους φορείς της πολιτείας. Η επικοινωνία μας όμως συνεχίζεται μέσω τηλεφώνου (25210 – 22492) και email ([email protected] και [email protected]).

Ο αυτοπεριορισμός είναι κοινωνική συνείδηση. Είναι ένα μάθημα ζωής για όλους μας. Μένουμε σπίτι! Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει και πάλι όλους μαζί».

 

Η φακή