Η Τουρκία μας κάνει πόλεμο χωρίς να ρίξει ούτε σφαίρα έγραψε ο έγκριτος Μιχάλης Ιγνατίου και συνεχίζει επί λέξει: «Είναι εντυπωσιακό ότι πήρε καιρό τους πολιτικούς μας που επηρεάζονται από τη γνωστή εθνομηδενιστική και νεοφιλελεύθερη ελίτ της Αθήνας ότι όλα συμβαίνουν εναντίον της χώρας μας το τελευταίο διάστημα είναι ένα καλοστημένο σχέδιο της ισλαμικής Τουρκίας».
Έτσι η δική μας προσέγγιση λέει ότι στην σκακιέρα της η Τουρκία μετά τις απώλειες στη Συρία εργαλειοποιήσε τους μετανάστες και βρέθηκε και βρίσκεται η χώρα μας σε δυσχερή θέση, κάτι που στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο γεωγραφικά το κατανοούν, αλλά έως εκεί.
Τώρα για εμάς είναι η άκυρη η όποια κομματική προσέγγιση για πρόσκαιρη εκμετάλλευση, γιατί προέχουν άλλα τώρα και για τον κάτοικο (ψηφοφόρο), αλλά και για την χώρα.
Το φασολάκι
Ο νέος παγκόσμιος ιός βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στη χώρα μας, μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων. Ένα από τα εντελώς ήσσονος σημασία ζητήματα σε σχέση με το νέο ιό είναι ότι από πλευράς Μ.Μ.Ε., αλλά και σε επίσημα έγγραφα, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι γραφής τους. Έτσι, συναντώνται οι τύποι κορονοϊός, κορωναϊός και κορωνοϊός (ο οποίος επιλέχθηκε από την «Εργασία… συν»).
Βέβαια, ο τύπος γραφής λίγη σημασία, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει σύγχυση ως προς σε τι αναφέρεται η όποια γλωσσολογική επιλογή. Το σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να υπάρχει ψύχραιμη αντιμετώπιση και αποφυγή οποιουδήποτε είδους πανικού και κυρίως να εφαρμόζονται οι οδηγίες ατομικής υγιεινής και τα μέτρα προστασίας από όλους τους πολίτες.
Ο αρακάς
Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι οι ανοιχτές εκδηλώσεις, στις οποίες συγκεντρώνονται μεγάλο κοινό, το επόμενο διάστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επιλογή του κόσμου να μην βγαίνει και τόσο εύκολα από το σπίτι του, λόγω της ανησυχίας για τον κορωνοϊό. Μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο αυτό έγινε εμφανές τόσο στον τοπικό αγώνα χάντμπολ του Bianco Monte Δράμα 1986 όσο και στις θεατρικές παραστάσεις του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, όπου η εικόνα ενός κατάμεστου Δημοτικού Ωδείου, μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων, έδωσε τη σκυτάλη σε μια μισογεμάτη αίθουσα.
Το κολοκυθάκι
Μιας και ο λόγος για την παράσταση «Ανθισμένες Μανόλιες», η οποία το προηγούμενο διάστημα ανέβηκε στο Δημοτικό Ωδείο από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο, ο οποίος επέλεξε οι θέσεις των θεατών της παράστασης να είναι αριθμημένες, «για λόγους οργάνωσης, τάξης και πρωτίστως σεβασμού προς τους θεατές». Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία καλό θα ήταν να εφαρμόζονταν συνεχώς στα θεατρικά ανεβάσματα στο Δημοτικό Ωδείο…
Το χοντρό μπιζέλι
Πρωτοβουλία συγκέντρωσης προϊόντων για τις ανάγκες των ενστόλων που βρίσκονται στον Έβρο ανέλαβε ο Δήμος Δράμας, όπως συνέβη και με άλλους Δήμους τόσο στην Α.Μ.Θ. όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, «η στήριξη και η συμπαράσταση όλων στα παλικάρια μας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα σύνορα, κρίνεται σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία». Η συγκέντρωση ειδών (σε πρώτη φάση μέχρι αύριο Παρασκευή) γίνεται στην είσοδο του Δημαρχείου Δράμας και αφορά τα εξής προϊόντα: αντισηπτικά χεριών, υγρά μαντηλάκια, νερά, χυμοί, μπισκότα, ξηροί καρποί, σνακς, τσιγάρα.
Το μπρόκολο
Εκδήλωση με θέμα «Οι Γυναίκες στην Ελληνική Επαρχία», στο πλαίσιο των Διαλόγων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι προγραμματισμένη (κορωνοϊού επιτρέποντος) να πραγματοποιηθεί στην Δράμα στις 18 Μαρτίου. Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων Διάλογοι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιδιώκει να παρουσιάζει ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, το λόγο τους εμπνέουν, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό χώρο, ενδεχομένως και χώρα, ο καθένας.
Όσον αφορά το θέμα των Διαλόγων στη Δράμα, «Οι Γυναίκες στην Ελληνική Επαρχία», θα συζητηθούν για όλα όσα είναι γνωστά για τον γυναικείο πληθυσμό στην επαρχία. Ποια είναι τα δεδομένα παλιά και νέα που καλείται καθημερινά να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μια γυναίκα; Ποιες είναι οι επιλογές για μια γυναίκα στην επαρχία; Πως επιτυχίες αλλά και αποτυχίες γίνονται μαθήματα ζωής και παραδείγματα με θετικό πρόσημο για την κοινωνία; Τι είδους δράσεις βλέπουμε να λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά και ενθαρρυντικά;
Το κουνουπίδι