Το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα όσο και για την εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε., η οποία το διαχειρίζεται. Επίσης, όπως έγινε γνωστό θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς κατατέθηκε σχετική επερώτηση από την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση».

Εντωμεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. δύο σχετικά έγγραφα. Το πρώτο αφορά την επικύρωση του 1ου Πίνακα Αξιολόγησης Προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Το δεύτερο έγγραφο σχετίζεται με την ένταξη των πράξεων που αφορούν την ενίσχυση 1.022 επιχειρήσεων και από τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας, οι οποίες αναφέρονται και ονομαστικά.

Το ζήτημα βέβαια που απασχολεί όλους όσοι κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ο χρόνος που θα γίνουν οι πληρωμές. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Καβαλιώτης θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής παρέθεσε σχετικά στοιχεία με το πρόγραμμα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «πήρε μπροστά το σύστημα και ο χρονικός ορίζοντας πληρωμής δεν είναι μακρινός». Όπως είπε, το υπάρχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει πληρωμές των περισσοτέρων αιτήσεων τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Σχετικά με τις πρώτες 1.022 επιχειρήσεις που ήδη έχουν έγκριση αναρτημένη στη «Διαύγεια», αλλά και άλλες 1.500 περίπου που έχουν εγκριθεί, η εκτίμηση του κ. Σιμιτσή, είναι ότι θα πληρωθούν προς τα τέλη Μαρτίου, με μια μετριοπαθή προσέγγιση. Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι από το πρόγραμμα της Περιφέρειας θα λάβουν από 2.000 έως 15.000 ευρώ.

 

Το ραδίκι

 

 

Ονομαστική αναφορά στο δρόμο Δράμα – Αμφίπολη έκανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόσφατο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως το 2021 θα είναι έτος υποδομών, παραθέτοντας, στη συνέχεια, τη νέα γενιά έργων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα που υφίστανται σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα αναζωογονούν την αγορά.

Συγκεκριμένα, μετά την αναφορά στο νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων, τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, σε σημαντικά έργα στην Αττική και στο πακέτο έργων αναβάθμισης υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών, ο κ. Καραμανλής στάθηκε και σε μια σειρά από μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα: «Από το Καλαμάτα – Ριζόμυλος έως το Δράμα – Αμφίπολη. Από τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας, έως το φράγμα του Μύρτου στο Λασίθι ή τα έργα ύδρευσης στην Κέρκυρα».

 

Το σταμναγκάθι

 

 

Υπόθεση ανθρωποκτονίας εξετάστηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, καθώς την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 συζητήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας η υπόθεση της δολοφονίας 59χρονου ιδιοκτήτη καντίνας στον πρώην Δήμο Φιλίππων, κοντά στις Κρηνίδες, που τελέστηκε τον Νοέμβριο του 2019. Για την ανθρωποκτονία είχε συλληφθεί από την

Αστυνομία 49χρονος, επαγγελματίας οδηγός, κάτοικος Καβάλας, ο οποίος είχε ομολογήσει την πράξη του την οποία τέλεσε ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος από το Νοέμβριο του 2019 έως σήμερα κρατείται στη Δικαστική Φυλακή Κομοτηνής, αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Με το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας το Δικαστήριο της Δράμας απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς περί συνδρομής βρασμού ψυχικής ορμής σε συνδυασμό με μέθη και του επικουρικού ισχυρισμού μειωμένης ικανότητας προς καταλογισμό λόγω μέθης αλλά και των ελαφρυντικών περιστάσεων και επέβαλε στον 49χρονο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο συνήγορος του δράστη, ποινικολόγος κ. Μανώλης Βονικάκης, άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης αυτής απόφασης.

 

Το σέσκουλο

 

 

Η εμμονή του νέο-Οθωμανισμού έχει άρωμα τουρκικών εκλογών το 2023 και πλέον εντός και εκτός Τουρκίας ο χάρτης είναι υπό διαμόρφωση. Ο άξονας Βερολίνου – Άγκυρας καλά κρατεί με μια μόνο σοβαρή υπενθύμιση, ότι 26/9/2021 η Frau Angela αναχωρεί… Και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει στο σύστημα αξιών σε προτεραιότητα πέραν των εξοπλιστικών S 400 και του ποινολογίου.

Χρειάζεται εγρήγορση, ιδιαίτερη προσοχή εφεξής, αφού η «εξαγωγή» εθνικισμού είναι από τα αγαπημένα του Ερντογάν. Τέλος, οι Τούρκοι αστοί και ανησυχούντες, μαζί και η νεολαία, βλέπουν ότι ο «λαός» και οι στρατιές των ψηφοφόρων εξ Ανατολών δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες και στοχεύσεις.

Η χώρα μας έστειλε ένα μήνυμα με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα -ακριβό, αλλά αναγκαίο- ότι και ο «άγιος» θέλει τη φοβέρα του…

 

Το αντίδι