Υπάρχει μια γενική παραδοχή για την απώλεια επαφής κομμάτων και κομματανθρώπων με την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η πλήρης υποταγή στις εντυπώσεις είναι η άμεση προτεραιότητα. Οι «αρχηγοί», τα «προγράμματα», οι «παρεμβάσεις» δεν έχουν σχέση με αυτά που βιώνει η κοινωνία. Οι όποιες διαφορές π.χ. Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέρα από το «πάθος» και τις «ατάκες», είναι πρωτίστως διαχειριστικές.

Είμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχει –τώρα- απώλειες και η όποια υπεροχή της Ν.Δ. δεν δίνει αυτοδυναμία. Και έχουμε ως τρέιλερ από πίσω την καπηλεία του πατριωτισμού. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και φυσικά ο άλλοτε χώρος του Κέντρου σε πολυδιάσπαση και αποσύνθεση.

Το κοινωνικό άμεσο θέμα είναι ότι υπάρχει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με σημάδια αποσύνθεσης, αφού η ραχοκοκαλιά έφτασε να ζει σε οριακά δεδομένα και στάνταρτς. Οπότε η «λύση» του νόμου Κατσέλη έρχεται επικουρικά να καλύψει και να στηρίξει τις πιο ευπαθείς οικογένειες. Ίδωμεν…

 

Το μήλο

 

 

Την ανεξαρτητοποίησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας και την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας γνωστοποίησε ο κ. Ανέστης Τερζής. Ο κ. Τερζής είχε εκλεγεί το 2014 Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», ενώ οι πρόσφατες κινήσεις του έρχονται σε συνέχεια της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Δημάρχου Δράμας ως επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες».

Πρόκειται για την 4η ανεξαρτητοποίηση Δημοτικού Συμβούλου εκλεγμένου με τη Δημοτική Αρχή και 5η συνολικά για την τρέχουσα θητεία, ένας αριθμός ρεκόρ στην πρόσφατη ιστορία του Δήμου Δράμας. Πριν από τον κ. Τερζή τον ίδιο δρόμο είχαν ακολουθήσει οι κ.κ. Νίκος Ηλιάδης, Σταμάτης Ρεμόντης και Τάσος Βασιλειάδης, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Δημοτική Αρχή και ο κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη «πόλη+ζωή».

 

Το αχλάδι

 

 

Στην πρόσφατη εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, στο Δημοτικό Ωδείο, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος προχώρησε στην παρουσίαση 38 υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων για τις προσεχείς εκλογές.

Από τη νυν δημοτική ομάδα εκ νέου υποψήφιοι θα είναι (σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) 10 από τους 20 εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης το 2014. Πρόκειται για τους Δημήτρη Καραμπατζάκη, Ζωή Καρυοφυλλίδου, Γιάννη Καψημάλη, Μιχάλη Μουρβετίδη, Αλέξανδρο Παναγιωτίδη, Δημήτρη Σιδηρόπουλο, Άγγελο Σολάκη, Γιώργο Τσεπίλη, Τάσο Χατζηγιάννη και Γιώργο Ψαρρά.

Από τους υπόλοιπους 10, ο Κώστας Μπλούχος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., οι Γιώργος Παπαδόπουλος και Αριστείδης Μωυσιάδης θα είναι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι (με «Περιφερειακή Αναγέννηση» και «Περιφερειακή Σύνθεση» αντίστοιχα), ο Ανέστης Τερζής θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος με άλλη παράταξη («Ενεργοί Πολίτες»), ο Νίκος Ηλιάδης θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με άλλη παράταξη («Project Δράμα 2020»), οι Τάσος Βασιλειάδης και Σταμάτης Ρεμόντης έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και ενδεχομένως να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές με άλλες παρατάξεις, οι Τάσος Χατζηκυριακίδης και Χαρίκλεια Πετρίδου διαφαίνεται ότι δεν θα ασχοληθούν αυτή τη φορά με τα κοινά, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για το τι θα πράξει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε συνέβη σε λατομείο επιχείρησης μαρμάρου του Ν. Δράμας. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Δράμας του Π.Α.ΜΕ. «εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του εργαζομένου και απαιτεί την άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου και την γρήγορη απόδοση ευθυνών».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη τα εξής:

«Η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στη βιομηχανία μαρμάρου της πόλης μας δείχνουν το μέτρο της εντατικοποίησης της δουλειάς σε εκείνο τον κλάδο, στον οποίο οι επιχειρηματίες κυριολεκτικά έχουν μπουκώσει από κέρδη. Η κερδοφορία είναι συνεχής, αλλά οι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους, σακατεύονται, δουλεύουν εξαήμερο, υπερωρίες, χωρίς κλαδικές συμβάσεις, με ελλιπέστατες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες τις Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που διατηρεί το ελλιπέστατο νομοθετικό πλαίσιο για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει την προστασία των εργαζομένων στην “καλή” θέληση των εργοδοτών. Έχει σοβαρές ευθύνες για την αποψίλωση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Μεταλλείων που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα λατομεία».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την Γραμματεία Δράμας του Π.Α.ΜΕ. να «καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση. Να μη συμβιβαστούν, να πάρουν τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις, για να θεριέψει ο αγώνας για κλαδικές συμβάσεις, για δουλειά με δικαιώματα, δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά χωρίς το φόβο ότι δεν θα επιστρέψεις στο σπίτι σου».

 

Το μανταρίνι