Στη Δράμα μας μήπως είμαστε ως τόπος και ως πλάνο διεκδικήσεων των ελαχίστων απαιτήσεων; Είναι ένα πραγματικό ερώτημα, χωρίς υπερβολές και άνευ ένταξης σε κάποιον σχεδιασμό α’ ή β’ βαθμού.

Ήρθε ο αρμόδιος Υφυπουργός και έδωσε το σύνθημα ότι σε 12 μήνες (λέει) προχωρά ο σχεδιασμός για το «γιοφύρι της Δράμας» που ακούει στο όνομα – προσδοκία Δράμα – Αμφίπολη. Εξαγγελία που προκαλεί προσδοκίες δικαίωσης και επιτέλους μια αποκατάσταση των Δραμινών και του διαχρονικά πολιτικού κόσμου της Δράμας.

Όμως η στήλη πολλάκις ανά τους χρόνους αναδημοσιεύει παρόμοιες εξαγγελίες όλων των αποχρώσεων. Και εδώ η Δράμα, θεσμική, εκλογική, έχει την μόνιμη θέση του αποδέκτη – χειροκροτητή. Εμείς ως Δράμα χρόνια τώρα χάρτες είδαμε, χάρτες χειροκροτούσαμε, πολιτικούς με τον χάρακα επί του χάρου που μας έδιναν το περίγραμμα, πού θα εφάπτονται οι άξονες, τοπικά, περιφερειακά, χρόνια τώρα, καριέρες στήθηκαν με χάρτες, γενιές ψηφοφόρων τις υποστήριξαν.

Φτάνει, όχι άλλες εξαγγελίες, έργα τώρα, χθες…

 

Η μπανάνα

 

 

Σκηνές έντασης καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου, την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020. Αιτία τα όσα ανέφερε πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Δαλακάκης για την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κυριακή Παπαζώτου. Συγκεκριμένα ο κ. Δαλακάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είπε για την κ. Παπαζώτου «σέβομαι το πρόβλημά σας και δεν θα σας κάνω επίθεση», αναφερόμενος προφανώς σε προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Αυτή η θλιβερή φράση του κ. Δαλακάκη προκάλεσε την αντίδραση της κ. Παπαζώτου, του Δημάρχου κ. Θέμη Ζεκερίδη και άλλων Δημοτικών Συμβούλων και το κλίμα δυναμιτίστηκε.

Στα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», αναφέροντας «Στην πολιτική ΔΕΝ επιτρέπονται όλα! Χριστόδουλε Μαμσάκο, αν ήμουν Δήμαρχος, θα τον είχα αποπέμψει ήδη!». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δαλακάκης, πέρα από τη θέση του αιρετού στο Δήμο Δοξάτου, είναι και Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Δράμας.

Θέση για το θέμα πήρε με ανάρτησή του και ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, αναφέροντας τα εξής: «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δοξάτου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δράμας κύριος Δαλακάκης απευθυνόμενος προς την Αντιδήμαρχο κυρία Κυριακή Παπαζώτου είπε επί λέξη, “σέβομαι το πρόβλημα σας και δε θα σας κάνω επίθεση” υπονοώντας πως επειδή η κυρία Παπαζώτου αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα υγείας είναι ανίκανη να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Περιμένω από τον Δήμαρχο Δράμας κύριο Χριστόδουλο Μαμσάκο να πάρει θέσει γι’ αυτήν αήθη επίθεση του υπαλλήλου του. Περιμένω τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας να πάρει θέση για τον ρατσιστικό λόγο που δημόσια εκφράσθηκε από έναν αιρετό του δήμου Δοξάτου.

Προσωπικά επειδή έχω δεχθεί άπειρες χυδαίες επιθέσεις από τον συγκεκριμένο κύριο περιμένω τα χειρότερα. Όμως η καταδίκη τέτοιων δηλώσεων απ’ όλους κι όλες μας είναι καθήκον για να μη μετατρέψουμε την κοινωνία μας σε ζούγκλα.

Γονατίζω πάντα μπροστά στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της ζωής τους με αξιοπρέπεια και δύναμη. Οι άνθρωποι που παρ’ όλη την τιτάνια μάχη που δίνουν είναι παρόντες και παρούσες στην ζωή και το παράδειγμά τους δίνει ώθηση για όλους μας πως τα πράγματα τελειώνουν μόνο όταν τα παρατάμε».

 

Το πορτοκάλι

 

 

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η επιχορήγηση του συλλόγου «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» για τη διοργάνωση του Καρναβαλιού της Χωριστής. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και όλα όσα αφορούν επιχορηγήσεις συλλόγων, απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία (2/3) για να εγκριθεί. Τελικά, η ομοφωνία δεν επιτεύχθηκε για μία ψήφο, του επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, ο οποίος δεν υπερψήφισε, αναφέροντας για τα καρναβάλια πως «είμαστε ορθόδοξη χώρα και αυτού του είδους εκδηλώσεις προσβάλουν την πίστη μας».

 

Το μήλο

 

 

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Stephen Saunders επέλεξε το σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας για να γυρίσει ένα μεγάλο μέρος από τη νέα του ταινία. Το σενάριο βασίζεται στις αληθινές ιστορίες των κρατουμένων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια τη μετακίνησής τους από τα στρατόπεδα της ανατολικής Γερμανίας σε εκείνα της δυτικής. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Δράμα αναμένεται να βρεθεί στο διεθνές κινηματογραφικό προσκήνιο.

 

Ο ανανάς