Ήταν επί δεκαετίες οι σχέσεις με την γείτονα Τουρκία ένας απρόβλεπτος παράγοντας για όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις, όμως ο εξ Ανατολών «παίκτης» πλέον την εσωτερική του «πελατεία» την έκανε «κανονιά» και πυλώνα της εξωτερικής του πολιτική. Και από την ρητορική, αν θα περάσει στην πρακτική, το ζήτημα πλέον είναι εθνικό.

Ο νέο-Οθωμανισμός και το νέο δίκαιο της θάλασσας του Σουλτάνου, πέρασαν στην καθημερινότητά μας και οι υπόλοιποι «παίκτες» έχουν τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους πρακτικές. Οπότε η μικροπολιτική των εντυπώσεων για τη δική μας εσωτερική σκηνή είναι οριακά μη παραδεκτή, δεν «χωρούν» σταυροδιαδικασίες και σχετικές προσεγγίσεις σε εξαγγελίες τύπου ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

Τα στηρίγματα στο εσωτερικό εν προκειμένω επιβάλλεται να είναι αυτονόητα. Όσο για τα αντίστοιχα στηρίγματα από το εξωτερικό, εκεί το παιχνίδι είναι πολυεπίπεδο…

 

Το μήλο

 

 

Η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει ιδιαίτερη σχέση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς η Σταυρούπολη της Ξάνθης είναι τόπος καταγωγής της από την πλευρά της μητέρας της, με την ίδια βέβαια να έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Σακελλαροπούλου, με τις ψήφους Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Αποστρατεύτηκε, μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας), ο Δραμινός, με καταγωγή από το Καλαμπάκι, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, μέχρι πρότινος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων η σχετική τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον κ. Χριστοδούλου να παραδίδει στο νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως αισθάνεται τιμή και υπερηφάνεια που υπηρέτησε την πατρίδα και εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί αποχωρεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από σχεδόν 43 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν αναλάβει καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο κ. Χριστοδούλου ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ προχώρησε σε ένα απολογισμό του έργου του, δηλώνοντας πως έγιναν πολλά, παρά τα προβλήματα στην στελέχωση, στο νομικό πλαίσιο προμηθειών και στους μειωμένους προϋπολογισμούς, της τάξης του 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από το πρωταρχικό τους σκοπό, που είναι η προάσπιση της χώρας, προσφέρουν καθημερινά, με τα μέσα τους και το προσωπικό τους, ένα μεγάλο κοινωνικό έργο. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Ακόμα, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό τους, το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και την εργατικότητα τους και τέλος ευχήθηκε στον κ. Φλώρο καλή επιτυχία και να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα πιο ψηλά.

 

Το μανταρίνι

 

 

Το συντονισμό του εγχειρήματος αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), όπως αποφασίστηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρου Θάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιάννη Μπουτίνα, του Εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Στέργιου Κιάνα και του Προέδρου της Εγνατίας Οδού και του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, άμεσα θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας ώστε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να καταλήξει στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και να οριστικοποιηθεί η μορφή του εταιρικού σχήματος που θα κληθεί να «τρέξει» το πρότζεκτ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, η ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί θα δουλέψει βάσει ενός «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος για να ετοιμάσει το κόστος του όλου έργου, την κατανομή του κόστους μεταξύ των ενδιαφερομένων, καθώς και τους τρόπους κάλυψης του κόστους αυτού (οι οποίοι μπορεί να είναι από εθνικά προγράμματα, από ευρωπαϊκά προγράμματα, από ίδιους πόρους των συμμετεχόντων ή από ιδιωτικούς πόρους) και βεβαίως την κατανομή του υλικού κάθε τόπου που θα αναρτηθεί στην εφαρμογή. «Είμαστε αισιόδοξοι. Στόχος είναι εντός του χρόνου να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση του έργου» πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

 

Το αχλάδι