Είναι κριτήριο πολιτισμικής ταυτότητας για κάθε χώρα η αξία της ζωής και αυτό είναι αποτυπωμένο σε άτυπο βαθμολογικό πίνακα. Ποιος, με ποια κριτήρια, κοστολογεί και κατατάσσει σε αυτόν τον πίνακα; Μα οι ίδιες οι χώρες με το αξιακό τους σύστημα και τον πολιτισμό που κουβαλούν. Την χώρα μας η κατάταξη πού την εντάσσει άραγε;

Είμαστε στην Δύση, αλλά έχουμε ακόμη τριτοκοσμικές συμπεριφορές, οπότε κάπου στο ανάμεσα και κατά περίπτωση. Και γιατί η αξία της ζωής στην χώρα μας δεν είναι στο επίπεδο των άλλων χωρών, που πολιτιστικά, πολιτισμικά, γεωπολιτικά είμαστε μαζί.

Είναι απλό και ξεκάθαρο. Οι νόμοι, οι συμπεριφορές στη Δύση στην πλειονότητα είναι αποδεκτές και εφαρμόζονται, κάτι που στη χώρα μας είναι σχετικό ως προς το ποιος παρανομεί. Και εκεί αρχίζει το πολιτικό γαϊτανάκι…

Οπότε καμία έκπληξη για το πού ανήκουμε. Το αξιακό μας κράτος είναι η ιδεολογία μας και η οπτική μας γωνία.

 

Το λεμόνι

 

 

Από Δήμαρχος όχι κλητήρας, όπως λέει το λαϊκό απόφθεγμα, αλλά από Δήμαρχος… Ειδικός Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη! Ο λόγος για τον πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη, ο οποίος, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, επιλέχθηκε για τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Στη σχετική απόφαση του κ. Μέτιου, με αριθμ. πρωτ. οικ. 2/2-1-2020, όπως αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αναφέρεται πως για τη συγκεκριμένη θέση κατατέθηκε μόνο μία αίτηση υποψηφιότητας από τον κ. Μαργαρίτη, ο οποίος έχει τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού σύμφωνα με την προκήρυξη. Μάλιστα, γίνεται ειδική μνεία στην εμπειρία του κ. Μαργαρίτη, ο οποίος έχει διατελέσει Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας, καθώς και Πρόεδρος σε δημοτικές επιχειρήσεις και μέλος σε τοπικές και πανελλήνιες ενώσεις Δήμων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος και ο ειδικός του σύμβουλος κ. Μαργαρίτης φυσικά έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, με εντελώς διαφορετική βέβαια ιεραρχική κατάταξη. Συγκεκριμένα, την περίοδο που ο κ. Μαργαρίτης ήταν Δήμαρχος Δράμας, σημαίνον στέλεχος της Δημοτικής του Αρχής, από θέσεις ευθύνης, ήταν ο νυν Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος.

Βέβαια, η περίπτωση του κ. Μαργαρίτη δεν είναι η μοναδική όσον αφορά την αξιοποίηση πρώην Δημάρχου σε επικουρική θέση σε τοπικό επίπεδο, καθώς ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης έχει προσληφθεί, με απόφαση του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δράμας.

 

Το χοντρό μπιζέλι

 

 

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στον Alpha News Δράμας και στους δημοσιογράφους Άρη Γκέρτα και Ρένα Γιουλβάνη, το πρωί της Τρίτης 14 Ιανουαρίου, στην πρόταση από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Όπως είπε, ο ίδιος δεν καταλαβαίνει την εμμονή για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, την ώρα που υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, αναρωτώμενος αν κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή την πρωτοβουλία. Παράλληλα, τόνισε πως ο ίδιος θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα φτάσει μέχρι τέλους την διαδικασία διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στο ταμείο της επιχείρησης, ύψους περίπου 150.000 ευρώ.

Ο κ. Μαμσάκος ξεκαθάρισε πως η παράταξή του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την πρόταση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Από εκεί και πέρα, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε ότι η απόφαση που θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη και τόνισε ότι μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος υπογράμμισε πως εντός του προσεχούς διαστήματος θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για το μέλλον της ΔΕΚΠΟΤΑ.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Με την ένταξη της πρότασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, στην ημερήσια διάταξη, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, είναι βέβαιο ότι θα κεντρίσει τα βλέμματα και θα δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάντως, επειδή πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του έτους, όσο κι αν ανέβουν οι τόνοι κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, στην αρχή της συνεδρίασης, όπως γίνεται παραδοσιακά κάθε χρόνο, θα κοπεί η βασιλόπιτα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άραγε ποια παράταξη θα είναι η τυχερή στη βασιλόπιτα για τις παρατάξεις και ποιος Δημοτικός Σύμβουλος θα τύχει το φλουρί στα πιτάκια για τους Δημοτικούς Συμβούλους;

 

Η καρύδα