Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά την Μεταπολίτευση έδωσαν μια ώθηση στη σκέψη, στην παιδεία, στη μόρωση της ελληνικής κοινωνίας. Όμως πίσω από την επιστημονική ελευθερία και το άσυλο, είχαμε μια άλλη παράπλευρή δραστηριότητα από «συλλογικότητες» και «αγωνιούντες» φοιτητές και μη, οι οποίοι έκαναν καριέρα στον εξτρεμισμό και στην ακρότητα.

Εδώ κάπου αυτό το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης τελειώνει. Η κοινωνία μας και η παιδεία μας θέλουν χώρους δράσεις στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα που να «ακουμπούν» αυτά της Ευρώπης, στα οποία αναζητούμε καταφύγιο για εξειδικευμένη πιστοποίηση.

Ναι στην ελευθερία των φοιτητών, των ιδεών, των δράσεων. Όχι όμως στην «αχουροποίηση» των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Όχι στην «αποστείρωση» φυσικά, όμως με μια εικόνα ενός ελληνικού πανεπιστημιακού χώρου να παραπέμπει σε χώρα Ε.Ε. και όχι τριτοκοσμική.

Η ελληνική κοινωνία με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν κοντά, πολύ κοντά. Η σημερινή κοινωνία με τη σημερινή κατάσταση στα Πανεπιστήμια πόσο κοντά είναι;

 

Το αντίδι

 

 

Μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι ο Δραμινής καταγωγής Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Η συγκεκριμένη Επιτροπή, της οποίας ανακοινώθηκαν τα 31 μέλη που απαρτίζουν την Ολομέλειά της, θα προετοιμάσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο κ. Χατζηβασίλειου, ο οποίος κατάγεται από το Δοξάτο, διδάσκει Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι μέλος της Επιτροπής Δημοσιευμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία της Βουλής των Ελλήνων, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ινστιτούτου «Κ. Καραμανλής».

Οι δεσμοί του κ. Χατζηβασιλείου με τον τόπο του, τη Δράμα, είναι ισχυροί. Εξάλλου, πρόσφατα ήταν Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ζ’ Επιστημονικής Συνάντησης «Η Δράμα και η Περιοχή της – Ιστορία και Πολιτισμός» με θέμα «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση», η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

 

Το μανιτάρι

 

 

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, το σώμα αποφάσισε για την έγκριση υποβολής για ένταξη και χρηματοδότηση δύο έργων που αφορούν το Νομό Δράμας. Συγκεκριμένα υπήρξε έγκριση υποβολής για την πράξη με τίτλο: «Κατασκευή 2/θέσιου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ξηροποτάμου 50 νηπίων» και για την πράξη με τίτλο : «Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση)». Και τα 2 έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη». Ο προϋπολογισμός του έργου του Νηπιαγωγείου Ξηροποτάμου είναι 1,1 εκ. ευρώ και αυτός για την διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου 4,22 εκ. ευρώ.

 

Το σέλινο

 

 

Την αναστολή λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, τα οποία ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και 4 Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ένα εκ των οποίων θα λειτουργούσε στη γειτονική Καβάλα. Συγκεκριμένα, τα 4 Τμήματα του ΔΙΠΑΕ, για τα οποία αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας είναι τα εξής:

– Γεωλογίας (Καβάλα)

– Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

– Μουσειολογίας (Έδεσσα)

– Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη).

Πάντως έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η λειτουργία τους στο μέλλον, αφού όμως πρώτα η ανάγκη δημιουργίας τους εξεταστεί από την αρμόδια Αρχή για την αξιολόγηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Το μπρόκολο

 

 

Με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα συναντήθηκε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος.

Για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Μπλούχος ανέφερε: «Η συνεργασία μαζί του ήταν εξαιρετική και σε άριστο κλίμα. Ευελπιστούμε και αναμένουμε, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και έως το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, να καταρτισθεί πλήρως το νέο επικαιροποιημένο προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΑΠ για σπουδές Κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, οι οποίες θα αναδείξουν τη Δράμα σε διεθνές κινηματογραφικό κέντρο και σε πόλο έλξης για τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών. Προς την κατεύθυνση αυτή και με την ολόθυμη συνέργεια της Αντιπεριφέρειας Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς και ανθρώπων της δραμινής επιχειρηματικότητας, προχωρούμε με στοχευμένους βηματισμούς στην υλοποίηση του σχεδίου, με ταυτόχρονη επαφή και συνοδοιπορία των συναρμόδιων υπουργείων».

 

Το κουνουπίδι