Η πενταήμερη διαβούλευση για το ταμείο ήταν σίγουρα εκτός διαδικασίας, οπότε η αναφορά για την Τουρκία πήρε «μετάθεση» για τον Σεπτέμβριο. Το σίγουρο και δεδομένο είναι ένα, ότι ο Ερντογάν τον εθνικό-μουσουλμανικό μανδύα τον φόρεσε για τα καλά και οι φιλοδοξίες του για ηγέτης της Σουνίτικης Αδελφότητας είναι μονόδρομος.

Το δείχνει παντού, το πράττει και αναλογικά, το εάν θα περάσει την κόκκινη γραμμή για να «τρυπήσει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι τώρα πιο κοντά. Ήδη με την Αγία Σοφία μετατοπίστηκε ιδεολογικά, πρακτικά εάν πάμε και νότια της Κρήτης είναι ένα ερώτημα που βάζει στα κόκκινα όλη την περιοχή.

 

Η μπάμια

 

 

Η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουλίου, στις 17.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Βέβαια, το σώμα θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία πολιτών και εκπροσώπων Μ.Μ.Ε., όπως προβλέπεται, άλλωστε σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει 35 προς λήψη αποφάσεων θέματα, όμως εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στα προημερησίας διάταξης θέματα, καθώς για αρκετές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης δεν είχε δοθεί η σχετική δυνατότητα στους Δημοτικούς Συμβούλους. Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 29 Ιουνίου, ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης είχε επιτρέψει στους επικεφαλής να θέσουν κάποια ερωτήματα, ενώ η παράταξη «Project Δράμα 2020» δεν είχε συμμετάσχει σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη, διαμαρτυρόμενη και ζητώντας τη δια ζώσης συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνεδρίαση με φυσική παρουσία Δημοτικών Συμβούλων στο Δήμο Δράμας είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου 2020, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό σε εθνικό επίπεδο.

 

Η μελιτζάνα

 

 

Κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κοινό και Μ.Μ.Ε., πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η πρώτη με φυσική παρουσία των Περιφερειακών Συμβούλων μετά τη λήψη μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε 8 ώρες, όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι φορούσαν μάσκες και είχαν αποστάσεις μεταξύ τους, τα κλιματιστικά δεν δούλεψαν και τα παράθυρα της αίθουσας ήταν ανοιχτά.

Το πιο σημαντικό θέμα τοπικού ενδιαφέροντος της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η «Έγκριση του σχεδίου και της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” – ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για τη διαπίστευση του Εργαστηρίου Ελέγχου Τσιγάρων και Καπνού του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας και τη συνέχιση λειτουργίας του».

Με την απόφαση αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για να αξιοποιηθεί πλήρως ένας εμβληματικός χώρος της Δράμας. Άλλωστε, ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, έχει προχωρήσει τον σχεδιασμό, έτσι ώστε να αλλάξει η όψη του Καπνολογικού Ινστιτούτου, με παρεμβάσεις τόσο στα κτήρια όσο και στον αύλειο χώρο.

 

Το φασολάκι

 

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, την Δευτέρα 20 Ιουλίου, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής θα παραμείνει κλειστός από την Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020. Όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, «η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων».

 

Ο αρακάς

 

 

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός Σύμβουλος ο κ. Γεώργιος Βέργας, ο οποίος είχε εκλεγεί στη Δράμα με το συνδυασμό «Πατριωτική Αυγή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει ο κ. Παύλος Καριπίδης, ο οποίος ήταν πρώτος επιλαχών.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Το Επιμελητήριο Δράμας στο πλαίσιο της «Εκπόνησης Μελέτης Μέτρησης Οικονομικών – Επιχειρηματικών Δεικτών & Εξαγωγικού Προσανατολισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», που πραγματοποιεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού (COVID-19) στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., καλεί τα μέλη του να συμπληρώσουν διαδικτυακά σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται στην εξής διεύθυνση https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdbZBf7E7wio2XtRtGwiUy7BchGniCB7Xa86Xx0vmZ68FBfg/viewform

Μετά το πέρας της έρευνας, τα αποτελέσματα της θα παρουσιαστούν στο portal του Επιμελητηρίου Δράμας dramanet.gr.

 

Το κολοκύθι