Η οικονομία και η υπογεννητικότητα είναι τόσο αλληλένδετες έννοιες που στην ουσία είναι μια ωρολογιακή βόμβα για την χώρα μας. Οι οικονομικοί δείκτες να υπερέχουν της ανθρώπινης υπόστασης για τους μηχανισμούς, η Ελλάδα μας οδεύει σε μια «γήρανση» άνευ επιστροφής;

Ήδη τα στοιχεία π.χ. του Δήμου Δράμας για την περίοδο 2016-2019 είναι άκρως απογοητευτικά. Πάνω από 1700 ψυχές είμαστε μείον. Έτσι απλά, καθημερινά, ένα μικρό στατιστικό δείγμα ότι οι «μεταρρυθμίσεις», τα ομόλογα, οι δείκτες και τα συναφή, χωρίς κλάμα μωρού είναι όροι και έννοιες θεωρητικές, αφού η ίδια η έλευση της ζωής αργεί.

Η στήριξη της νέας οικογένειας είναι μονόδρομος για εθνικούς, κοινωνικούς, υπαρξιακούς λόγους, γιατί οι αριθμοί των τεχνοκρατών ξεπερνούν ή αγνοούν την προοπτική της χώρας μας.

Το δημογραφικό έφτασε, ήρθε, το ζούμε. Μέτρα χθες, πριν να είναι αργά αύριο…

 

Το σταφύλι

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μειωμένος είναι ο πληθυσμός στο Νομό Δράμας, καθώς το 2018 οι γεννήσεις ήταν 614, ενώ οι θάνατοι 1.310. Η ίδια τάση υπάρχει και στους υπόλοιπους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον Έβρο οι γεννήσεις ήταν 1.061 και οι θάνατοι 1.793, στην Ξάνθη οι γεννήσεις ήταν 1.066 και οι θάνατοι 1.071, στην Καβάλα οι γεννήσεις ήταν 914 και οι θάνατοι 1.793 και στη Ροδόπη οι γεννήσεις ήταν 726 και οι θάνατοι 1.296. Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει πως ο μικρότερος αριθμός γεννήσεων καταγράφηκε στη Δράμα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων στον Έβρο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού (ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων) στη γειτονική Καβάλα.

 

Το καρύδι

 

 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία δύο στελεχών του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη Δράμα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και το ΙΟΒΕ, με την υποστήριξη της εταιρείας Raycap.

Το ΙΟΒΕ είναι ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής, ερευνητικός οργανισμός, το οποίος ιδρύθηκε το 1975 με δύο σκοπούς: να προωθεί την επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες στη διαμόρφωση πολιτικής.

Ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, με τον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση να σχολιάζει πως ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, πριν αναλάβει τις προαναφερθείσες θέσεις ήταν Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. «Ενδεχομένως δίπλα μου να κάθεται ο επόμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος», σχολίασε ο κ. Τσιαμπούσης, παρουσιάζοντας τον κ. Βέττα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, παρουσίασε στοιχεία έρευνας που έγινε από το ΙΟΒΕ σε επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης από τη διασύνδεση με τους οδικούς άξονες. Προφανώς και τα στοιχεία προκύπτουν από τις απαντήσεις συμμετεχόντων στην έρευνα από τους υπόλοιπους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου όντως υπάρχει διασύνδεση τόσο μεταξύ των πρωτευουσών των Νομών όσο και με γειτονικές περιοχές. Γιατί στη Δράμα ούτε η μια διασύνδεση υπάρχει ούτε η άλλη…

 

Το κυδώνι

 

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών εκδόθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Γ.Ν. Δράμας ενδιαφέρεται για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών προκειμένου να καλύψει άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του στις εξής ειδικότητες: Αναισθησιολογία, Παθολογία, Μαιευτική – Γυναικολογία.

Οι συμβάσεις που θα συναφθούν θα είναι τριετούς διάρκειας και θα παρέχεται επιπλέον επίδομα στέγασης από τον Δήμο Δράμας ύψους 200 ευρώ μηνιαίως.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να προσληφθούν στις συγκεκριμένες θέσεις πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με συνημμένα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην 4η Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να ενταχθούν στον ηλεκτρονικό κατάλογο ιατρών που τηρεί η ανωτέρω υπηρεσία. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί που έχουν τον τίτλο της ειδικότητας και υπηρετούν με παράταση.

Τα απαιτούμενα γενικά και ειδικά προσόντα πρόσληψης καθώς και τα δικαιολογητικά που οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους, ώστε να εγγραφούν στον ηλεκτρονικό κατάλογο Επικουρικών Ιατρών της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρονται στην ιστοσελίδα αυτής, στην διαδρομή: Ιατρικό Προσωπικό – Επικουρικοί (https://www.4ype.gr/index.php/iatroi/iatroi-epik).

 

Το αχλάδι