Ένας δύσκολος μήνας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και σκληρός, είναι ο Ιανουάριος για τη Δράμα, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την κίνηση στους χώρους συνάθροισης κοινού.

Η εορταστική περίοδος ολοκληρώθηκε, ο κόσμος βγήκε και διασκέδασε, θυμίζοντας εποχές όχι προ υγειονομικής κρίσης, αλλά ακόμη και εποχές από τη δεκαετία του 2000, προ μνημονίων και οικονομικής κρίσης. Πολλοί ήταν και οι επισκέπτες στη Δράμα είτε για την Ονειρούπολη, είτε το τριήμερο των Φώτων για τα λαϊκά δρώμενα στα χωριά της Δράμας. Στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνέβαλλαν φυσικά και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη για τις γιορτές.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και πλέον ανοίγεται μια δύσκολη περίοδος, καθώς πλέον η κίνηση στη Δράμα παραδοσιακά περιορίζεται αρκετά. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι κάποια απογεύματα Δευτέρας ή Τετάρτης μέσα στον Ιανουάριο, όταν είναι κλειστή η αγορά, οι εικόνες σε κεντρικούς δρόμους της Δράμας θυμίζουν εικόνες από κάποια κωμόπολη, καθώς ελάχιστοι πεζοί και λίγα αυτοκίνητα βρίσκονται σε κίνηση. Αυτή η κατάσταση διατηρείται χοντρικά μέχρι την Τσικνοπέμπτη και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ από τον Μάρτιο και μετά, με το «άνοιγμα» του καιρού, επικρατεί εμφανώς ψυχολογική ανάταση, αλλά και μεγαλύτερη κίνηση στους χώρους εστίασης.

 

Το μπιζέλι

 

 

Δύσκολη είναι η περίοδος που ακολουθεί για όσους συμμετέχουν σε εθνικές ή δημοτικές εκλογές, καθώς ξεκινάει η περίοδος των αλλεπάλληλων κοπών πιτών από διάφορους συλλόγους, σωματεία ή φορείς. Μάλιστα, φέτος, μετά από δύο χρόνια με περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, αναμένεται να υπάρξει –και σε αυτό τον τομέα- ένα «ξέσπασμα» με ακόμη μεγαλύτερο αριθμός κοπών πιτών, αλλά και αύξηση του αριθμού όσων συμμετέχουν σε αυτές.

Το γεγονός ότι το 2023 θα είναι χρονιά εκλογών αναγκάζει τους υποψηφίους να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να συμμετάσχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις, τιμώντας με αυτό τον τόπο τους διοργανωτές και τα μέλη των συλλόγων.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη θα επισκεφθεί την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συγκεκριμένη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη του Πρωθυπουργού το 2023.

Η επίσκεψη θα ξεκινήσει από την Κομοτηνή, έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κλιμάκιο Υπουργών, θα προχωρήσει σε απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια για την τρέχουσα τετραετία, καθώς και σε εξαγγελίες για την τετραετία που έρχεται, εφόσον η Ν.Δ. αποτελέσει την επιλογή των πολιτών για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 18.30, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Μετά την Κομοτηνή, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, θα παραστεί στην τελετή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο όμιλος Damco Energy.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σε Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

 

Το λαχανάκι Βρυξελλών

 

 

Και τώρα τρέχουμε, παλαιοί, νέοι, δοκιμασμένοι, όλοι στον αγώνα της δικαίωσης, αφού ο Απρίλης έφτασε μαζί και οι κάλπες που έχουν και απλή αναλογική (βλέπε πιθανές συμπράξεις). Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Κ.Κ.Ε., οι κυρίαρχες (αναλογικά) τάσεις και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Η οικονομία και η ακρίβεια θα κρίνουν πολλά για μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και μαζί η παραοικονομία, αφού ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ. Οπότε αναμένονται τα όποια επιδόματα και full – pass.

Είναι αλήθεια ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας χρήζει κοινωνικής μέριμνας, όχι όμως όλοι όσοι δηλώνουν 5.000 ευρώ ή και μικρότερο εισόδημα.

 

Το μαρούλι