Η παρατεταμένη κρίση στην χώρα μας ανέδειξε και μια «κρυφή» παράμετρο, αλλά στις διαπροσωπικές σχέσεις πολύ εμφανή. Την ισχυρή οικογενειακή αλληλεγγύη, αφού η ανεξέλεγκτη ανεργία και οι περικοπές έφεραν τις «παροχές» από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον με οικονομική στήριξη, συγκατοίκηση, φροντίδα εγγονών. Ειδικά για τις ηλικίες 50+ οι κοινωνικές, οικογενειακές δομές, μαζί με νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Έτσι η ψυχική υγεία, το βιοτικό επίπεδο και η «αγορά» υγείας, μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης, είναι στοιχεία – ταυτότητα κάθε χώρας και εμείς (ως χώρα) απέχουμε αρκετά από τους εταίρους της Ε.Ε.

Ο ευρωπαίος συνταξιούχος έχει άλλες επιλογές και προτεραιότητες από τον Έλληνα «συνάδελφό» του που ασκεί κοινωνική – οικονομική φροντίδα στα μέλη της οικογένειας του.

Η αλλαγή του οικονομικού περίγυρου και των δεδομένων θα βοηθήσει μακροχρόνια και τους ενεργούς πολίτες και θα «απαλλάξει» πιθανόν τους συνταξιούχους. Στο μέλλον όμως…

 

Το ακτινίδιο

 

 

Το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότεροι εκ των Δημοτικών Συμβούλων είναι πρωτοεκλεγέντες φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι γεμάτα μέχρι αργά. Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια, με διάρκεια 9 ώρες, και οι πρώτες αποχωρήσεις άρχισαν να καταγράφονται αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν συζητηθεί τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι οι 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας παρέμειναν από την αρχή (στις 6 το απόγευμα) μέχρι το τέλος της συνεδρίασης (στις 3 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας).

Η συνεδρίαση πάντως ήταν ουσιαστικά, με κατάθεση επιχειρημάτων και προτάσεων και γενικά χωρίς σημεία έντασης. Σε αυτό συνέβαλε και ο (επανερχόμενος στη θέση) νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος με την εμπειρία του χειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεδρίαση, χωρίς κανείς να έχει να του προσάψει το παραμικρό. Στην έναρξη, ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε σε 3 ζητήματα, στις παρουσίες των Δημοτικών Συμβούλων (δεν απουσίασε πάντως κανείς από τη συνεδρίαση), στο κάπνισμα εντός του δημοτικού μεγάρου (αναφέροντας μάλιστα ότι είχε συνεργασία για το ζήτημα και με τη Δημοτική Αστυνομία) και στη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων μέσω διαδικτύου (λέγοντας πως υπάρχει σχετικό κονδύλιο και ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει τη διαδικασία).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία και στο οποίο στάθηκε ο Πρόεδρος κ. Χαραλαμπίδης είναι ότι πλέον οι ψήφοι «λευκό» και «παρών» δεν προσμετρούνται πουθενά. Δηλαδή δεν θεωρούνται αρνητικές ψήφοι και δεν επηρεάζουν την υπερψήφιση ενός θέματος ή ακόμη και την επίτευξη ομοφωνίας.

 

Η αγκινάρα

 

 

Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο διαφάνηκε πως οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» είχαν κοινό βηματισμό σε μια σειρά θεμάτων. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λευτέρη Καλλινικίδη ο οποίος έκανε λόγο για «παρά φύση συναίνεση και σύμπραξη». Απαντώντας, λίγη ώρα αργότερα, στον κ. Καλλινικίδη, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Γερβάσης Γεωργιάδης είπε: «Εμείς είμαστε ακόμη ερωτευμένοι, εσείς προχωρήσατε σε γάμο κ. Καλλινικίδη», αναφερόμενος με αυτό τον τρόπο στη σύμπραξη της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια» του κ. Καλλινικίδη με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» του κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου.

Βέβαια και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου στο Δήμο Δράμας υπήρξε συνεργασία στις συγκεκριμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όμως όσο πλησίαζε ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών τόσο μεγάλωνε η ένταση ανάμεσα στις παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020», με εκατέρωθεν βολές μέσω δημόσιων ανακοινώσεων και τοποθετήσεων.

 

Ο λωτός

 

 

Παραμένοντας πάντα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για την κατανομή πιστώσεων στις Κοινότητες του Δήμου, έλαβαν το λόγο και κάποιοι εκ των παρόντων Προέδρων των Κοινοτήτων.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μικροχωρίου κ. Ισαάκ Ζορπίδης, ο οποίος έχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυετή παρουσία στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα ο κ. Ζορπίδης είναι πρώην Αντιδήμαρχος στο Δήμο Περιστερίου, διατελώντας για χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος. Μετά από 17 χρόνια στο πλευρό του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, ο κ. Ζορπίδης επέλεξε να επιστρέψει στο μέρος που γεννήθηκε, το Μικροχώρι, όπου μάλιστα κατάφερε να συνεχίσει την αυτοδιοικητική του πορεία, ως Πρόεδρος της Κοινότητας.

 

Το σπανάκι