Το κλίμα για την οικονομία είναι ο κωδικός του ψυχολογικού τομέα, οπότε για όποια απόφαση πάρει κάθε εταιρεία και επενδυτής, ο ψυχολογικός παράγοντας είναι και καθοριστικός. Η νέα Κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα έχει «ούριο άνεμο» από τον διεθνή περίγυρο και σίγουρα η χώρα μας, με τα «χειρόφρενα» της γραφειοκρατίας πέρα των κυβερνήσεων, είναι ψηλά στην ατζέντα των προσερχόμενων για διερεύνηση δεδομένων.

Η λέξη ανάπτυξη ορίζει και καθορίζει τα πιο πολλά σε μια χώρα ή μπορεί όλα να έχουν αφετηρία αυτή την παραδοχή. Έτσι, Ελληνικό, Βενιζέλος, ΕΛΠΕ, χρυσός και άλλοι οικονομικοί φάκελοι είναι σε περίοπτη θέση μαζί φυσικά με τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, που φέρνουν τη χώρα σε θέση επανεκκίνησης.

Το timing είναι καλό, η ψυχολογία επίσης, προσπάθεια στη γραφειοκρατία χρειάζεται για να αρχίσει ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία η μετά-Μνημονιακή εποχή.

 

Το φουντούκι

 

 

Για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οδεύει η σύγκληση της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για την πρώτη με ουσιαστικό περιεχόμενο για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, καθώς αυτή της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου αφορούσε την εκλογή Προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, σε μια πολύωρη, αλλά τυπική διαδικασία.

Στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να προκύψουν και τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου (ΔΕΥΑΔ, ΔΕΚΠΟΤΑ, Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Νομικό Πρόσωπο), με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να έχει προαναγγείλει ήδη τους Δημοτικούς Συμβούλους που θα προταθούν για τις θέσεις των Προέδρων: ο κ. Τάσος Χατζηγιάννης στη ΔΕΥΑΔ, ο κ. Λευτέρης Καλλινικίδης στη ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Γιώργος Δεμερτζής στον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φ.Τ.Μ.Μ. και ο κ. Ανέστης Δερματίδης στο Νομικό Πρόσωπο.

Για τη συγκρότηση των Δ.Σ. των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 εγκύκλιος του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «σε κάθε περίπτωση… η πλειοψηφία προέρχεται από τον Συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το Ν.Π. και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή».

Επίσης στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «…όπου προβλέπεται ο ορισμός μελών στη Διοίκηση των Ν.Π. των Δήμων και των Περιφερειών, αυτά υποδεικνύονται κατά τα 3/5 από το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη», ενώ «η υπόδειξη του Δημάρχου είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο».

Πάντως, μπορεί ακόμη να μην έχει πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συνεδριάσεις για άλλα όργανα του Δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή και το Συμβούλιο Κοινότητας Δράμας. Στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων καταγράφηκε ομοφωνία. Σημαντική διαφοροποίηση από πλευράς αντιπολίτευσης ουσιαστικά υπήρξε σε ένα έκτακτο θέμα, σχετικά με έγκριση σχεδίου διακήρυξης για έναν διαγωνισμό, με σύσσωμους τους Δημοτικούς Συμβούλους από την αντιπολίτευση να καταψηφίζουν, γιατί δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο να μελετήσουν τους όρους της διακήρυξης.

Όσον αφορά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Δράμας κι εκεί υπήρξε ομοφωνία στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων (διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν μόνο στο θέμα για την παράταση ωραρίου μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος). Τα περισσότερα θέματα αφορούσαν τη διάθεση χρήσης δημοτικών ακινήτων σε αθλητικά σωματεία, με το Συμβούλιο της Κοινότητας να γνωμοδοτεί ομόφωνα για τα σχετικά θέματα, για τα οποία πάντως αρμόδιο είναι να λάβει την τελική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Το καρύδι

 

 

Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Βουλευτής Ν. Δράμας και δικηγόρος κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη ενημέρωσε σχετικά με το ποιοι θα είναι μέλη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Αναγνωστοπούλου Αθανασία, Αχτσιόγλου Ευτυχία, Βίτσας Δημήτριος, Δραγασάκης Ιωάννης, Δρίτσας Θοδωρής, Κατρούγκαλος Γεώργιος, Λάππας Σπυρίδων, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαηλιού Γεώργιος, Ραγκούσης Ιωάννης, Τζάκρη Θεοδώρα, Τζανακόπουλος Δημήτριος.

 

Το αμύγδαλο