Μπήκε «διαβασμένη» η νέα Κυβέρνηση και τρέχει να προκάνει υποσχόμενη ένα πιο απλό κράτος.

Οι απ’ έξω δανείζουν την χώρα μας με ένα επιτόκιο στήριξης και παρότρυνσης και εδώ αρχίζει η πραγματική οικονομία. Από τι θα εξαρτηθεί το «πέρασμα» των χαμηλών επιτοκίων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις; Μα από την συμπεριφορά του ίδιου του κράτους, που ακούει στη δημοσιονομική σταθερότητα και τις περιβόητες μεταρρυθμίσεις, εξού και η ψήφιση του νομοσχεδίου του επιτελικού κράτους.

Βέβαια περνούμε περίοδο μέλιτος και πρόσκαιρης ανακούφισης ότι τα καλά έρχονται, όμως ο Σεπτέμβρης έρχεται, μαζί με το σπάσιμο των αυγών, όπως το αφορολόγητο και οι περιβόητες επενδύσεις.

 

Το σταφύλι

 

 

Πολύ υψηλά στα πλάνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχει περάσει η αρμοδιότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, βρίσκεται η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης στο Νικηφόρο της Δράμας. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από (τουλάχιστον) τρία σχετικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας, την περασμένη Κυριακή 28 Ιουλίου 2019. Σε ρεπορτάζ για το τι μέλλει γενέσθαι με τις φυλακές στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα», «Καθημερινή» και «Έθνος» υπάρχουν ονομαστικές αναφορές στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου, το οποίο βέβαια βρίσκεται στο τελικό στάδιο όσον αφορά την κατασκευή και του κτηρίου επιμόρφωσης, ενώ για να ξεκινήσει να λειτουργεί θα πρέπει να προηγηθεί η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού μέσα από διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρονται τα εξής για τις Φυλακές της Δράμας: «…Παράλληλα, στο νέο πλάνο για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, που πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται η πλήρης λειτουργία των Φυλακών Δράμας και Νιγρίτας Σερρών, οι οποίες ουσιαστικά υπολειτουργούν…». Σε άλλο σημείο επισημαίνονται τα εξής: «…Οι πρώτες μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει μια φυλακή στη Δράμα που δεν λειτουργεί, καθώς ενώ είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ μια δεύτερη, αυτή της Νιγρίτας Σερρών, λειτουργεί στο 50% των δυνατοτήτων και στην ουσία είναι μισή. Έτσι, υπάρχει σχέδιο για άμεση λειτουργία στο 100% των δύο φυλακών με πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ προσωπικού για τη στελέχωσή τους…».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» το σχετικό απόσπασμα για τις Φυλακές Δράμας έχει ως εξής: «…Στο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση συγκαταλέγεται και η κατάρτιση νέου σωφρονιστικού κώδικα, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προωθείται η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία η φυλακή Δράμας και δύο πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας που παραμένουν “φαντάσματα” λόγω έλλειψης προσωπικού…».

Τέλος, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» αναφέρονταν τα εξής: «…Η πρώτη καινούργια φυλακή, χωρητικότητας 600-700 θέσεων, που θα λειτουργήσει, βρίσκεται στην περιοχή Νικηφόρος στη Δράμα. Το κτίριο είναι στο τελευταίο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να είναι έτοιμο είτε μέχρι το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του επόμενου έτους. Πληροφορίες του “Έθνους της Κυριακής” αναφέρουν ότι ήδη το υπουργείο σχεδιάζει τα 280 από τα 650 άτομα που θα προσληφθούν με τη νέα προκήρυξη να στελεχώσουν τη νέα φυλακή. Οι υπόλοιποι προσληφθέντες θα καλύψουν τα κενά σε προσωπικό στις φυλακές όλης της χώρας…».

 

Το σύκο

 

 

Η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 φιλοξένησε ειδικό ένθετο με τίτλο «Η ανασύσταση της μεσσίας τάξης», βασισμένο στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών», στις 19 και 20 Ιουνίου 2019, με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΙΙΙ: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης».

Ανάμεσα στις απόψεις που παρουσιάζονται στο ένθετο είναι και αυτές του Δραμινού κ. Γρηγόρη Μιχαηλίδη, λέκτορα Φορολογικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Δράμας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η φορολογική πολιτική “βραχίονας” της κρατικής εξουσίας ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει τα εξής:

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύφεσης φορολογική πολιτική αποτελεί τον «βραχίονα» της κρατικής εξουσίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η αναζήτηση του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, η βίαιη αναδιανομή του πλούτου, η έκτακτη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και η κάλυψη των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας επιτεύχθηκε στη χώρα μας μέσω, κυρίως, της συμπίεσης των εισοδημάτων και της υπερφορολογήσης της μεσαίας τάξης. Το αποτέλεσμα ήταν η αποδυνάμωσή της και η διαρραγή του συνεκτικού της ιστού με συνέπειες κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές και προπαντός πολιτικές, με σημαντικότερη τις φυγόκεντρες τάσεις εκτός του δημοκρατικού και του σύγχρονου κοινοβουλευτικού κεκτημένου.

Η ανασύνταξη των παραγωγικών δυνάμεων, η επανασύνθεση του υγιούς κοινωνικού ιστού και η ανασύσταση της μεσαίας τάξης εξαρτάται από τις επιλογές στη φορολογική πολιτική στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Το φορολογικό δίκαιο είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό δίκαιο που καλείται σήμερα να υπηρετήσει κοινωνικές ανάγκες και απολύτως ευκρινείς πολιτικούς στόχους στη μεταμνημονιακή εποχή.

 

Το δαμάσκηνο