Τα Βαλκάνια χαρακτηρίστηκαν ως «μπαρουταποθήκη» της Ευρώπης, αφού πολλά δεινά ξεκίνησαν από τη δύσκολη αυτή περιοχή.

Ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή έχουν οι Γερμανοί και η Καγκελάριος με την πρόσκληση 8 ηγετών των επονομαζόμενων Δυτικών Βαλκανίων έχει διπλή στόχευση, αφενός της επιβεβαίωσης της ηγεμονίας και αφετέρου την «αναπλήρωση» της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας στο ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, οι ηγέτες από Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία, θα βρεθούν στο Βερολίνο για το επόμενο βήμα. Ταυτόχρονα, πέραν του Ατλαντικού ο Πρόεδρος Τραμπ, με επιστολή του, ζήτησε από τη Γερμανία την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κρίνοντας ότι πρόκειται για «σταθερό εταίρο ασφαλείας».

Η ατζέντα των θεμάτων για διεύρυνση με ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε. διαμορφώνεται με την Ελλάδα να έχει ψηλά το θέμα ένταξης της Σερβίας για πολυεπίπεδους λόγους.

Οι παραπάνω κινήσεις και ο «απομονωτισμός» του εξ Ανατολών γείτονα τον οδήγησαν να καταστεί σε έναν απροσδιόριστο και επικίνδυνο γείτονα.

 

Το σπαράγγι

 

 

Η παρέλευση του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς επαναφέρουν σε προεκλογικούς ρυθμούς όλους τους ενδιαφερόμενους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε όλα τα επίπεδα (Ευρωβουλή, Περιφέρεια και Δήμους) τον προσεχή Μάιο. Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και όλοι οι υποψήφιοι αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν υψηλές πολιτικές παρουσίες στη Δράμα, καθώς, χωρίς να έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις (μέχρι τουλάχιστον την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), αναμένονται επισκέψεις από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και σοβαρών πολιτικών εξελίξεων, αναμένεται να βρεθεί στη Δράμα την προσεχή Κυριακή 5 Μαΐου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στην Καβάλα. Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει την περιοδεία του σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τη Δευτέρα 6 Μαΐου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στη Ξάνθη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις πρωτεύουσες και των πέντε Νομών της Α.Μ.Θ., μεταξύ των οποίων και τη Δράμα.

Εξάλλου, μπορεί οι εθνικές εκλογές να οδεύουν προς το φθινόπωρο, όμως οι Ευρωεκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία για όλα τα κόμματα, καθώς μετά από τον Σεπτέμβριο του 2015, για πρώτη φορά θα εκφραστεί το εκλογικό σώμα κι έτσι θα αποτυπωθούν οι νέοι κομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, και με τις Ευρωεκλογές να λειτουργούν ως προπομπός των εθνικών εκλογών, τα κόμματα ρίχνουν στο στίβο της πολιτικής τους μάχης, πέρα από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, και τα βαριά χαρτιά τους, δηλαδή τους αρχηγούς τους.

 

Η αγκινάρα

 

 

Ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης», φαίνεται ότι έχει κάνει ευκολότερη τη ζωή των επικεφαλής συνδυασμών, υποψηφίων Δημάρχων, καθώς έχει αποσυνδέσει την εκλογική διαδικασία στις τοπικές κοινότητες από τη διαδικασία για ανάδειξη νέας Διοίκησης και νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Πλέον για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις δημοτικές εκλογές απαιτείται μόνο αριθμός υποψηφίων όσες και οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξάλλου, κατά την εκλογική διαδικασία σε άλλη κάλπη θα ψηφίζουν οι πολίτες για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους και σε άλλη κάλπη για Προέδρους και Τοπικούς Συμβούλους. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ελάχιστοι θα είναι οι συνδυασμοί θα επιδιώξουν να καταρτίσουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια σε όλες τις Κοινότητες των Δήμων, με τους επικεφαλής να αποφεύγουν έναν μεγάλο «πονοκέφαλο», καθώς, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, ακόμη και κραταιές παρατάξεις πολλές φορές δυσκολεύονταν να έχουν πλήρη ψηφοδέλτια στις κοινότητες των Δήμων.

Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του Προέδρου ή του μέλους Συμβουλίου σε Κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε ενιαίο παραταξιακό ψηφοδέλτιο υπό υποψήφιο Δήμαρχο, τότε φαίνεται ότι «συνασπίζονται» και δημιουργούν ένα ψηφοδέλτιο μόνο για τα στενά όρια της Κοινότητας. Τέλος, στις Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 300 κατοίκων, οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα συμμετέχουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Όλα αυτά βέβαια θα φανούν και επίσημα σε κάθε Δήμο, καθώς στις 5 Μαΐου λήγει η προθεσμία της δήλωσης κατάρτισης στο κατά τόπους Πρωτοδικείο του κάθε συνδυασμού, ενώ θα ακολουθήσει στις 11 Μαΐου η ανακήρυξη των συνδυασμών

 

Το ραπανάκι