Ας διδαχτούμε από την πολύπαθη Ιστορία μας, ότι ο διχασμός, το μίσος και τα πάθη μάς έχουν οδηγήσει σε εθνική πανωλεθρία. Τώρα, στην εποχή της ε-αμεσότητας, όποιος για πρόσκαιρους λόγους και στρατηγικές κάνει e-εργαλείο τέτοιες καταστάσεις, είναι πισωγύρισμα χωρίς έλεος.
Όχι άλλες υπερβολές, το σχοινί είναι τεντωμένο, μερίδα του κόσμου έχει εσώψυχο θυμό. Είμαστε χρονικά σε εύθραυστη κατάσταση ως χώρα λόγω και της προεκλογικής περιόδου, η όποια πολιτική «τοξικότητα» είναι φανερή σε όλες τις δράσεις.
Όμως ο τροχός της ζωής και της Οικονομίας πρέπει να γυρίσει και το «φάρμακο» είναι παγκοσμίως ένα και μοναδικό, που ακούει στο όνομα «επενδύσεις» και υπακούει μόνο στην εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ο κωδικός PIN για την επόμενη μέρα…
Η μπάμια
Εξαιρούνται από τον κατάλογο των δημοσίων ακινήτων που εκχωρούνται στο (λεγόμενο) «Υπερταμείο» 2.330 ακίνητα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας. Στο αρχικό κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα υπήρχαν και αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, υποδομές αρχαιοτήτων, απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς του ν. 3028/2002. Μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με τίτλο «Παροχή εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να ανακαλέσει εν μέρει την απόφασή του, με την οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου» και πιο συγκεκριμένα κατά το μέρος που αφορά την μεταβίβαση στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία 2.330 ακινήτων που ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι είναι μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται πως «επιβεβαιώνεται η σαφής από την πρώτη στιγμή θέση και βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινωθεί σε σειρά ανακοινώσεων και δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τα συνθετικά της στοιχεία αποτελούν πράγματα εκτός πάσης συναλλαγής με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καθώς συνδέονται εγγενώς με την εξυπηρέτηση πάγιων και θεμελιωδών δημόσιων σκοπών και αποτελούν, επιπλέον, αναπόσπαστα στοιχεία του σύγχρονου κοινωνικού κράτους». «Για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό εγγενώς συνδεδεμένο με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς του κράτους, καθώς και οι υποδομές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και τελούν εκτός πάσης συναλλαγής», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα και τη λίστα με τα 2.330 αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και το Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας, το οποίο είναι νεότερο μνημείο και περιλαμβανόταν στην αρχική λίστα με τα 10.119 ακίνητα.
Το φασολάκι
Πολλά προβλήματα προκάλεσε σε διάφορες περιοχές του Νομού Δράμας το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τις μακράς διάρκειας έντονες βροχοπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού.
Μάλιστα, προβλήματα παρουσιάστηκαν στο σύνολο των Δήμων του Νομού. Στο Δήμο Δράμας αυτά εστιάστηκαν σε δύο γέφυρες, σε αυτήν που συνδέει το Πανόραμα με το δρόμο προς Καλλίφυτο, καθώς και σε αυτήν στην περιοχή Αρκαδικού, με το νερό να φτάνει πάνω από τις προαναφερόμενες γέφυρες και να παρασέρνει τα κιγκλιδώματα, ενώ τα συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ αναγκάστηκαν να καθαρίσουν πολλές φορές τις γέφυρες από τα φερτά υλικά. Επίσης, λόγω των βροχών κατέπεσε και ένα μέρος της περίφραξης του παλιού στρατοπέδου στην είσοδο της πόλης από Καβάλα.
Κατολίσθηση παρουσιάστηκε στο Δήμο Παρανεστίου, στην περιοχή του Κάτω Θόλου, με αποτέλεσμα να υπάρξει παροδική διακοπή της κυκλοφορίας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκαταστάθηκε. Πάντως υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη διέλευση φορτηγών στο δρόμο Παρανεστίου – Πρασινάδας, λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων σε διάφορα σημεία.
Στο Κ. Νευροκόπι παρουσιάστηκε για ακόμη μια φορά, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, το φαινόμενο της «Λίμνης του Οχυρού», με χιλιάδες στρέμματα να καλύπτονται με νερό, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στους αγρότες της περιοχής, ενώ υπερχείλισαν και τα νερά του κεντρικού χειμάρρου στο Κ. Νευροκόπι.
Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας αναφέρει ότι το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιανουαρίου 2019, λόγω της έντονης βροχόπτωσης κλήθηκε να επέμβει συνολικά σε 31 συμβάντα άντλησης υδάτων από υπόγεια κατοικιών. Τα περισσότερα από αυτά εκδηλώθηκαν στη Δράμα, στη Μαυρολεύκη, στον Αρκαδικό και στη Χωριστή. Επίσης σε 2 συμβάντα άντλησης υδάτων κλήθηκε να επέμβει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κ. Νευροκοπίου.
Η αγκινάρα