Από περίπου τα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα κορωνοϊού στη Δράμα παρουσιάζουν αύξηση, φτάνοντας μάλιστα συχνά σε διψήφιο επίπεδο, ενώ το αρνητικό ρεκόρ σε τοπικό επίπεδο για το 2021 καταγράφηκε στις 6 Απριλίου με 29 νέους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους ασθενείς.

Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα, το Σάββατο 10 Απριλίου, η Δράμα να γίνει με κόκκινο χρώμα σε επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ. Ο συγκεκριμένος χάρτης αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε περιοχή τις τελευταίες 14 ημέρες σε αναλογία 100.000 πληθυσμού.

Η αλλαγή χρώματος για τη Δράμα δεν συνεπάγεται αλλαγή στα μέτρα που ισχύουν, όμως αποτυπώνει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε τοπικό επίπεδο και για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

 

Το μήλο

 

 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, στη συνεδρίασή της την Παρασκευής 9 Απριλίου, αποφάσισε να παραλάβει και να εγκρίνει ομόφωνα τη μελέτη του έργου με τίτλο «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό) Δράμας», η οποία αποτελεί δωρεά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μελέτης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 4.735.000,00 € (πλέον ΦΠΑ).

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Δράμας σκοπεύει να εντάξει τα έργα στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Βέβαια, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στις χρηματοδοτήσεις από το «Αντώνης Τρίτσης», καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε πλαφόν, με πληθυσμιακά κριτήρια για κάθε Δήμο. Για το Δήμο Δράμας το όριο χρηματοδότησης είναι τα 22 εκ. ευρώ και ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξει προτεραιοποίηση των έργων που θα λάβουν χρηματοδότηση και να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

 

Το πορτοκάλι

 

 

Περιοδεία στη Μακεδονία και στη Θράκη πραγματοποίησε, από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2021, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος. Στο επίκεντρο των επισκέψεων του κ. Συρίγου, οι αρμοδιότητες του οποίου αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρέθηκαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.).

Ο κ. Συρίγος, στο πλαίσιο της περιοδείας τους, επισκέφτηκε και τη Δράμα, όπου συναντήθηκε με τους Βουλευτές του Νομού, κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο και κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Βέβαια, η απορία που προκύπτει είναι για ποιο λόγο ο κ. Συρίγος χρειάστηκε να επισκεφτεί τη Δράμα για να συναντήσει μόνο τους τοπικούς Βουλευτές, όταν κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο γραφείο του στην Αθήνα.

Πάντως, σε άλλους σταθμούς της περιοδείας του, ο κ. Συρίγος είχε συναντήσεις και με πανεπιστημιακούς ή άλλους θεσμικούς εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, πλην των Βουλευτών. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΔΙΠΑΕ, στην Καβάλα ξεναγήθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών και συναντήθηκε με πανεπιστημιακούς. Στο Βόρειο Έβρο ο κ. Συρίγος συνάντησε τους Δημάρχους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου, παρουσία διδασκόντων του Τμήματος Νοσηλευτικής. Στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, αλλά και με πλήθος εκπροσώπων

του Δημοκριτείου, ενώ τέλος στην Ορεστιάδα συναντήθηκε με μια σειρά εκπροσώπων των τοπικών σχολών.

Ο Υφυπουργός Παιδείας συνάντησε τοπικούς Βουλευτές μόνο στη Δράμα και στον Έβρο και όχι σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κομοτηνή, που ήταν οι άλλες περιοχές που επισκέφτηκε. Βέβαια, στο Νομό Έβρου, οι συναντήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους Βουλευτές…

 

Το μανταρίνι

 

 

Η κινέζικη παροιμία «μια εικόνα χίλιες λέξεις» επιβεβαιώθηκε στο «Παλάτι» στην Άγκυρα, όταν το δίδυμο της Ε.Ε. βρέθηκε απέναντι στον οικοδεσπότη Σουλτάνο. Όσες παραστάσεις και διαβουλεύσεις και αν έκανε η ελληνική Διπλωματία, το γραφειοκρατικό status των Βρυξελλών ταρακουνήθηκε με την εμβρόντητη Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να αναρωτιέται που θα κάτσει.

Έπεσαν τα προσχήματα, οι δηθενπρεπισμοί πήγαν περίπατο και μαζί με την αποχώρηση από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης έδωσαν το περίγραμμα ότι στην Τουρκία οι «κατακτήσεις» των δικαιωμάτων και των αξιών είναι φιλολογικές περιγραφές, αφού τα θέλω και τα πρέπει του Σουλτάνου υπερέχουν.

Ο ρεαλιστής Μάριο Ντράγκι δικαίως αναρωτήθηκε έως πού και πόσο θα αποδεχόμαστε τέτοιες δικτατορικές συμπεριφορές. Φυσικά απάντηση δεν θα πάρει ο συμπαθής Μάριο Ντράγκι από τους συμπατριώτες της Ούρσουλα Φον Τερ Λάιεν που χρόνια τώρα έδειχναν και δείχνουν κατανόηση στους Τούρκους, για τους οποίους ανθρώπινα δικαιώματα και έκφραση είναι σε πλήρη υποταγή. Για τους Γερμανούς προέχει η οικονομία…

 

Το ακτινίδιο