Μεγάλη η κόντρα των επικοινωνιολόγων για τις δημοσκοπήσεις και τα πραγματικά ποσοστά. Η πραγματική αποτύπωση είναι στην ίδια την κοινωνία, δίπλα μας. Η κρίση έφυγε, όμως η αποτύπωση που άφησε σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας είναι η ίδια η καθημερινότητα των ανθρώπων που βιώνουν τη δική τους «κρίση», πέρα από αυτή των Βρυξελλών και των Αθηνών.

Με αυτή την κοινωνία, σε ένα έντονο διπολισμό και το μέγα ερώτημα είναι η «κουλτούρα» του Μέσου Έλληνα και αν μπορεί να αλλάξει. Οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη «έπαιξαν» με τον διπολισμό και δεν τους βγήκε, αφού μεγάλη μερίδα πολιτών τον Γενάρη του 2015 τάχθηκε να είναι «συνοδοιπόρος» του Αλέξη.

Και το ζητούμενο των εκλογών είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους του Γενάρη του 2015 θα είναι κοντά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι πολλοί και οι δημοσκοπήσεις δεν τους αποτυπώνουν, αφού η κρίση έφερε επιδόματα, στήριξη σε ΔΕΗ – συγκοινωνίες και φυσικά διορισμούς.

Η σύγκρουση δύο κόσμων στις επερχόμενες εκλογές είναι γεγονός…

 

Το κουκί

 

 

Αλλεπάλληλες ήταν οι συσκέψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη Γέφυρα στα όρια του οικισμού στο Παρανέστι.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παρανεστίου, ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του – Δημάρχου Παρανεστίου κ. Αλίκης Σωτηριάδου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στο Διοικητήριο, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα προβλήματα που θα προκύψουν αν δεν επισκευαστεί η γέφυρα και διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς και η εξεύρεση λύσεων που πρέπει να δοθούν με την λήψη των αναγκαίων μέτρων. Αποφασίστηκε η όλη κατάσταση να επανεξεταστεί τη Δευτέρα, μετά και αποτελέσματα που θα υποβάλλονταν από Ειδική Τεχνική Επιτροπή και από πορίσματα που θα υποβάλλονταν από ειδικούς τεχνικούς.

Έτσι, στη νέα σύσκεψη, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, δεύτερη κατά σειρά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, πάλι  με την παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Π.Α.Μ.Θ. κ. Δημήτριος Παπαλέξης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, η συνεργάτης του βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νομού Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη κ. Μάρθα Μαλέζογλου, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Παπαθανασίου, Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Δράμας, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο ειδικός μελετητής κ. Αργύριος Πλέσιας, ο οποίος αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στην τεχνική κατάσταση της γέφυρας και τις αντοχές της.

Στην συνέχεια, σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας και μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Δράμας κ. Θεόδωρου Σιδηρόπουλου και πρότασης του Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π. και Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, αποφασίστηκε η λήψη των αναγκαίων μέτρων, τα οποία συνοψίζονται ως εξής :

-Πρώτον, ο περιορισμός της κίνησης των οχημάτων στη γέφυρα με τον έλεγχο του βάρους τους σε δύο (2) τόνους και της ταχύτητάς τους σε δέκα (10) χιλιόμετρα ανά ώρα.

-Δεύτερον, η τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης στη γέφυρα.

-Τρίτον, η εκτέλεση όλων των αναγκαίων εργασιών επισκευής και αναβάθμισης στις εναλλακτικές οδούς κυκλοφορίας, προκειμένου για τη διευκόλυνση των πολιτών.

 

Το ρεβίθι

 

 

Η εορτή της Πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας πλησιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο επιλέχθηκε η Αγία Βαρβάρα να είναι Πολιούχος της πόλης. Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκδοση «Ιστορική Αναδρομή στην Επιχειρηματικότητα της Δράμας – 100 Χρόνια Επιμελητήριο» (Δράμα 2014), κατά την περίοδο Προεδρίας (1953-1956) του Βασιλείου Καναρά στο Επιμελητήριο και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1954, «όπως φαίνεται από το 48/2.4.2015 πρακτικό, κατά τη συζήτηση του 9ου θέματος “διάφορες προτάσεις” κάλεσε ο Νομάρχης τον Πρόεδρο και του πρότεινε να υποδείξει ως Πολιούχο της Δράμας τον Απόστολο Παύλο. Έλαβε όμως ως απάντηση ότι την 29 Ιουνίου εορτάζεται ο Πολιούχος της γειτονικής Καβάλας και ότι η δική του πρόταση είναι η Αγία Βαρβάρα “με το όνομα της οποίας συνδέονται ονομαστές πηγές της πόλεως και υπάρχει φερώνυμος Ναός”. Προτείνεται ομόφωνα η Αγία Βαρβάρα και υποβάλλεται η απόφαση προς τη Νομαρχία».

 

Ο αρακάς