Έρχεται το 2019, έτος που ο ελληνικός λαός θα κρίνει τις εξουσίες του σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μια σταθερά υπάρχει στη ψυχολογία της πολιτικής μας κουλτούρας που ακούει στο δόγμα «ό,τι κερδίζεις εσύ, το χάνω εγώ». Η στόχευση και η εξόντωση και η ασυνεννοησία είναι οι γραμμές του πολιτικού κόσμου, οπότε οδηγούμαστε στις πιο ταξικά πολωμένες εκλογές της Μεταπολίτευσης.

Τέλος, ο έλεγχος των Μ.Μ.Ε. και των social media είναι μια σοβαρή παράμετρος. Άλλαξε η Ελλάδα με την έλευση της ελεύθερης Ραδιοτηλεόρασης, τώρα ζούμε την αμεσότητα των δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης και της χρήσης η οποία ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα αποδεκτά όρια.

Ήδη οι εκλογές ήρθαν μέσω των ΑΤΜ, αφού κοινωνικό μέρισμα και αναδρομικά έκαναν την εμφάνισή τους. Έφυγε ο… ζουρλομανδύας των Δανειστών, πανηγυρίζουν οι μεν, εμείς θα είμαστε πιο καλοί οι δε. Στη Γερμανία η πολιτική κουλτούρα της ηρεμίας φέρνει το τέλος της Καγκελαρίας της Frau Angela, με ηρεμία και συνεννόηση στο κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Καλό αγώνα…

 

Το καρότο

 

 

Οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες στην αρχή της εβδομάδας είχαν ως αποτέλεσμα χιονοπτώσεις στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ο οποίος ντύθηκε στα λευκά, με το χιόνι τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 να φτάνει ακόμη και τους 10 πόντους. Δημιουργήθηκαν βέβαια κάποια προβλήματα στην κυκλοφορία και κατά τόπους ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ από με απόφαση του Δημάρχου κ. Βασίλη Γιαννόπουλου τα σχολεία του Δήμου, για την ασφάλεια των μαθητών, παρέμειναν κλειστά την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Πάντως, οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες είχαν ακόμη ως αποτέλεσμα το Κ. Νευροκόπι να πρωταγωνιστεί και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων πανελλαδικών σταθμών ακόμη και με ζωντανές συνδέσεις.

 

Το μαρούλι

 

 

Έκθεση φωτογραφίας με επιλεγμένο υλικό από το λεύκωμα «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της», το οποίο εκδόθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΥΚΛΩΨ», φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 7 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019 (ώρες λειτουργίας Πέμπτη & Κυριακή 10:00 -18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00). Η έκθεση φωτογραφίας διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» και το Μουσείο Μπενάκη και μέσα από αυτήν η Δράμα αναδεικνύεται όχι μόνο σε «βιότοπο» ιστορικής μνήμης αλλά και σε υπόδειγμα ευτοπίας για κάθε μορφή ζωής ως κέντρο ιδιάζουσας βιοποικιλότητας. Όπως αναφέρεται και στο συνοδευτικό υλικό της έκθεσης: «Ασφαλώς οι εικόνες δεν απευθύνονται παρά μόνο στην όραση και δεν εξαντλούν την πολυαισθητηριακή απόλαυση που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την άμεση επαφή με τον τόπο, την ιστορία του, τους ανθρώπους, τη φύση, τα ζώα και τα φυτά του… Και όμως η Δράμα –πόλη και Νομός– έχει τεράστια, αν και εν πολλοίς άγνωστη, συμβολή στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, τον αθλητισμό και τον οικολογικό πλούτο της Ελλάδας. Είναι τόπος που η προσέγγισή του προϋποθέτει γνώση, σεβασμό και αγάπη για κάτι που είναι διαχρονικά ωραίο και αυθεντικό και ως εμπειρία απολαυστικό και αλησμόνητο. Οι εικόνες, δίνουν απλώς μια ιδέα!».

 

Το λάχανο

 

 

Οι Δήμοι Δράμας και Προσοτσάνης είναι ανάμεσα στους 115 ελληνικούς Δήμους, που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα WiFi4EU της Ε.Ε. κι έτσι θα λάβουν κουπόνι ύψους 15.000 ευρώ για δωρεάν εγκατάστασης Wi-Fi δικτύου. Συνολικά, σε όλη την Ε.Ε. στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος εντάχθηκαν 2.800 Δήμοι με τον συνολικό προϋπολογισμό της πρωτοβουλίας να φτάνει τα 42 εκ. ευρώ.

Οι επιλεγέντες Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πάρκα, πλατείες και άλλους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος αναμένεται στις αρχές του 2019, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε. μέχρι και το 2020 θα διατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ για έως και 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το παντζάρι

 

 

«Ζεσταίνεται» το σκηνικό στο Δήμο Δράμας, ενόψει των εκλογών τον προσεχή Μάιο του 2019, καθώς άρχισαν να πυκνώνουν οι σχετικές παραταξιακές εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν πλέον και ανακοινώσεις υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις εκλογές στο Δήμο Δράμας είναι οι 33 τουλάχιστον υποψήφιοι, ενώ «ταβάνι» στο ψηφοδέλτιο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι οι 43 υποψήφιοι, όμως έχει προαναγγελθεί αύξηση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, κι έτσι το όριο στο Δήμο Δράμας αναμένεται να φτάσει στα 50 άτομα.

 

Η ρόκα