Στα 3,4 δισ.  ευρώ τα κέρδη της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων. Ο νόμος του απόλυτου τραπεζικού καπιταλισμού, όταν σε συνδυασμό υπάρχει μια χώρα (Ελλάδα) υπό πλήρη έλεγχο όλων των κωδικών εγγραφοδιαγραφής εσόδων – εξόδων, δεν είναι να σε προκαλεί και απορία.

Έτσι μαζί με τα νέα της ΕΛΣΤΑΤ για το μεγάλο πλεόνασμα και εδώ υπάρχει συμμετρία με την γερμανική κερδοφορία.

Τελικά κέρδος + πλεόνασμα στην εξίσωση με το αρνητικό πρόσημο να ανήκει στους συνεπείς φορολογούμενους και συνταξιούχους, γιατί οι μόνιμα διαφεύγοντες σε αυτή την χώρα είναι έξω από τα δίχτυα. Και αυτό είναι κοινωνική ασυμμετρία.

Τώρα αν ο πολιτικός κόσμος ανεξαρτήτως ιδεολογικής ενδυμασίας καμαρώνει, αυτό είναι μια παθογένεια ως καρκινικό σάρκωμα, μια διαχρονική διάγνωση δυστυχώς χωρίς θεραπεία…

 

Η σταφίδα

 

 

Μέσα στο 2018 αναμένεται να διεξαχθεί στη Δράμα η 7η Επιστημονική Συνάντηση με αντικείμενο εργασιών το θέμα «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση», ενώ προχωρά και η έκδοση των πρακτικών για την 6η Επιστημονική Συνάντηση.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ αποφάσισε για τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής της 7ης Επιστημονικής Συνάντησης. Σε αυτή, σύμφωνα με την απόφαση συμμετέχουν ως Πρόεδρος ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ως Αντιπρόεδρος ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς και ως μέλη οι: Αναστασία Αβράμη, Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, Γιάννης Παπουτσής, Msc Διοίκηση και Οργάνωση Εκπαιδευτικών Μονάδων, Πρόεδρος Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, Δημήτρης Πασχαλίδης, ερευνητής – συγγραφέας, Δήμητρα Πατρωνίδου, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Χριστίνα Τερζοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ Αγγλική Φιλολογία.

 

Το καρύδι

 

 

Η πραγματοποίηση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας σε μια κατάμεστη αίθουσα, με γεμάτες τις καρέκλες για το κοινό και όρθιους πολίτες να παρακολουθούν, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη συζήτηση για το ζήτημα των 32 πλατάνων στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, είναι ένα γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά, όμως δεν είναι και πρωτοφανές. Αυτή η εικόνα καταγράφεται όταν συζητιούνται με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον, γιατί συνήθως στην αίθουσα υπάρχουν λίγοι πολίτες, κάποια μέλη παρατάξεων που δεν έχουν εκλεγεί, υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι, που μετά βίας τις περισσότερες φορές όλοι μαζί φτάνουν σε διψήφιο αριθμό.

Στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο συνεδριάσεις με έντονο ενδιαφέρον και συζήτηση σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκαν και το 2015 (7 Οκτωβρίου) για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και το 2016 (28 Φεβρουαρίου) για το Προσφυγικό, αλλά και πρόσφατα (10 Απριλίου 2018) για το μέλλον των ΤΕΙ, αν και σε αυτή τη συνεδρίαση οι καρέκλες του κοινού στην αίθουσα γέμισαν από εκπροσώπους φορέων και όχι από πολίτες.

Όσον αφορά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, όταν και καθιερώθηκε να χρησιμοποιείται η παρούσα αίθουσα συνεδριάσεων στο νέο Δημαρχείο, συνεδριάσεις με παρουσία κοινού είχαμε πάλι για κοινωνικά ζητήματα, μεταξύ άλλων, όταν την περίοδο των «Αγανακτισμένων» υπήρξε μαζική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά και όταν συζητήθηκε το θέμα του νερού και του μέλλοντος της ΔΕΥΑΔ.

Πάντως το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τις συνεδριάσεις δεν είναι μόνιμο, αλλά εντελώς παροδικό και εξαρτώμενο από τη θεματολογία, μόνο προβληματισμό πρέπει να προκαλεί. Πολλοί από όσους παραβρέθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση ενδεχομένως να το έκαναν και για πρώτη φορά. Και είναι ένα ζήτημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο ότι οι πολίτες παραμένουν μακριά από το ανώτερο τοπικό πολιτικό όργανο, όπου πολλές φορές παίρνονται σημαντικές αποφάσεις…

 

Το αμύγδαλο

 

 

Η φετινή διοργάνωση των Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Trail) θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου 2018 και η διαδικασία των εγγραφών, για όσους δρομείς ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα ξεκινήσει στις 21 Μαΐου.

 

Το φουντούκι

 

 

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 28.050.000 ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά  για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητάς τους, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Το φιστίκι