Οι «μηχανισμοί» επιμένουν στα νούμερα και στους αριθμούς και στις όποιες απεικονίσεις βγάζει η στατιστική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας, το μέγα θέμα ότι πλέον είναι ολοφάνερο ότι «κάηκε» όλο το λίπος και το ξεζούμισμα είναι πέρα από κομματικές γραμμές.

Όταν είσαι χρεωμένος (ως χώρα) και οι δανειστές σου σε ρυθμίζουν γενναία χρονικά την αποπληρωμή, έχει άραγε σημασία αν αυτό έγινε το 2011-2012 ή το 2016-2017;

Αρκετά την οικονομία διοικούν οι αγορές και όχι το κράτος και το κομματικό πελατειακό σύστημα το πληρώσαμε, το πληρώνουμε, τώρα αν θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε θα είναι μία ακόμη νίκη του «συστήματος» ανεξάρτητα χρώματος.

Η χώρα χρειάζεται μία δυναμική φυγή προς τα μπροστά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος ότι «πρέπει να φτιάξουμε μία οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις», αφού σωστά τόνισε ο Έλληνας κεντρικοτραπεζίτης «τώρα που είμαστε στα πόδια μας να σοβαρευτούμε όλοι».

Διαπιστώσεις εκατέρωθεν σωστές ή θα χαθούν στις κομματικές σκοπιμότητες;

 

Το πεπόνι

 

 

Τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ RESEARCH στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018 η εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας.

Η έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. έχει πραγματοποιηθεί σε εξαιρετικά μεγάλο δείγμα 9.800 ατόμων και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αφορά το διάστημα από 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την συμφωνία στο Eurogroup. Ακολουθήθηκε η μέθοδος των τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνεντεύξεων

μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Η εξαγωγή των συμπερασμάτων γίνεται με βάση την ψήφο των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 αλλά και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Το δείγμα για την έρευνα είναι 722 άτομα στην Ππεριφέρεια Αν. Μακεδονίας –Θράκης με εντολέα την εφημερίδα «Νέα Εγνατία».

Τα πανελλαδικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν αρχικά από την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», την Κυριακή 8 Ιουλίου, ενώ στην Περιφέρειά μας η παρουσίαση των στοιχείων της δημοσκόπησης έγινε από τη «Νέα Εγνατία» την Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ξεκάθαρα μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α.Μ.Θ. από το 5,5% που χωρίζει τα δύο κόμματα πανελλαδικά. Συγκεκριμένα, η παράταξη Κ. Μητσοτάκη συγκεντρώνει το 25% (23,3% πανελλαδικά) και η παράταξη Α. Τσίπρα συγκεντρώνει το 17% (17,8% πανελλαδικά). Έτσι η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στο 8% για την Α.Μ.Θ.. Στην Περιφέρειά μας στην τρίτη θέση εδραιώνεται η Χ.Α. πετυχαίνοντας και πάλι διψήφιο ποσοστό, όπως και τον Μάρτιο του 2018, συγκεντρώνοντας το 10,2% (8,7% πανελλαδικά), με το ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται 4ο με 7% (6,9% πανελλαδικά). Ακολουθεί πολύ χαμηλά σε σχέση με τα πανελλαδικά του ποσοστά το Κ.Κ.Ε. με 4,5% (5,7% Ππανελλαδικά). Οριακά μπαίνει στην Βουλή για την Α.Μ.Θ. η Ένωση Κεντρώων με 3% (2,6% πανελλαδικά), ενώ μάχη όπως φαίνεται θα δώσει η Ελληνική Λύση που ακολουθεί στην Α.Μ.Θ. με 2,7% (2,1% πανελλαδικά) και οι ΑΝΕΛ με 2,6% (2% πανελλαδικά). Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει το 1,2% (1,5% πανελλαδικά). Άλλο κόμμα επιλέγει το 4,7% (4,6% πανελλαδικά), ενώ συνολικά το 22,1% (23,8% πανελλαδικά) δηλώνει πως θα έριχνε Λευκό-Άκυρο, Δεν έχω αποφασίσει ή Δεν θα ψήφιζα – Αποχή.

Στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών των πολιτών της Α.Μ.Θ. (53%) βρίσκεται όπως αναμενόταν «Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων» σε αντίθεση με τα πανελλαδικά ευρήματα, που πρώτο τοποθετούσαν την «δημιουργία θέσεων εργασίας». Στην Α.Μ.Θ. ακολουθούν «Η δημιουργία θέσεων εργασίας», «Η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών -Υγεία, παιδεία κλπ.» και «Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή». Απόλυτα μοιρασμένοι είναι οι πολίτες της Α.Μ.Θ. στο πως βλέπουν την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο με το 33% (37% πανελλαδικά) των πολιτών να είναι θετικοί ενώ αρνητικά την βλέπει επίσης το 33% (36% πανελλαδικά). Την ίδια ώρα το 27% (24% πανελλαδικά) απαντά «Ούτε θετικά -ούτε αρνητικά».

Σε αντίθεση με τα Πανελλαδικά ευρήματα που έδειχναν μία συγκρατημένη εναντίωση στην συμφωνία των Πρεσπών τα ποσοστά στην Α.Μ.Θ. είναι πολύ πιο συντριπτικά, αφού 3 στους 4 φαίνεται να διαφωνούν με αυτή. Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων κρίνουν αρνητικά τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ που υπεγράφη στις Πρέσπες ανέρχεται στην Α.Μ.Θ. στο 73% (58% πανελλαδικά), ενώ θετικά βλέπει την συμφωνία μόλις το 18% (30% πανελλαδικά).

 

Το καρπούζι