Σίγουρα η νέα παρέμβαση στο κέντρο της Δράμας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, αφού ουσιαστικά, απ’ ότι λένε τα σχέδια, θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και θα την μεταμορφώσει.

Είναι η πόλη μας «φιλική» στην πεζοπορία και την ποδηλατοδρομία; Όταν στις ευρωπαϊκές χώρες οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι αποτελούν τα πιο σημαντικά εργαλεία των αστικών πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας, η Δράμα σε ποιο βαθμό ακολουθεί την τάση αυτή;

Η Δράμα έχει τα συγκεκριμένα στοιχεία μικρής πόλης που έχουν γίνει παρεμβάσεις για μετακινήσεις πεζών και ποδηλατών. Αρκούν;

Το κυρίαρχο στοιχείο για τους πεζούς είναι η δημιουργία ασφαλούς πεζόδρομου. Η Δράμα μας εν έτει 2018 έχει έναν πεζόδρομο, όπως ο νομοθέτης ορίζει και καθορίζει τις κατηγορίες και την ιεράρχηση των πεζοδρόμων.

Όταν η προστασία των πεζών και η μετακίνηση με άνεση και ευχαρίστηση καταστεί γεγονός, τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα…

 

Το σκόρδο

 

 

Δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, τη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας της αποκατάστασης των δύο αυτών μνημείων, συνολικού προϋπολογισμού 4.939.678ευρώ.

Η αποκατάσταση των δύο μνημείων θα γίνει αντίστοιχα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και εντάσσεται στο σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, ενός από τα κύρια εργαλεία πολιτιστικής ανάδειξης και τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Με τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. επενδύει στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της και ενισχύει τον χαρακτήρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Στις επισκέψεις του ο κ. Μέτιος συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜΘ κ. Κώστα Αντωνιάδη και τον περιφερειακό σύμβουλο Θάσου κ. Σταύρο Τσολάκη καθώς και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου κ. Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα σχεδιαζόμενα έργα.

Σε ό,τι αφορά στη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, οι εργασίες, προϋπολογισμού 1.439.678 ευρώ, θα έχουν στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, την στερέωση και συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων του καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του.

Σε ό,τι αφορά στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, το έργο είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, την ενίσχυση της ανατολικής παρόδου, την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση της πρόσβασης στο θέατρο για τους πεζούς καθώς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία.

 

Το κρεμμύδι

 

 

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα «Αγωνία για τους Καρκινοπαθείς του Νομού Δράμας» κατέθεσε η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, με αφορμή επιστολή του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας (δημοσιεύεται αυτούσια στη σελίδα 15 της εφημερίδας), αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

Στην αναφορά της η κ. Κεφαλίδου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Είναι αδιανόητο ο Νομός μας, που δυστυχώς συγκαταλέγεται στους τέσσερις πρώτους της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου, να μην έχει μια ενιαία ολοκληρωμένη δομή παροχής υπηρεσιών υγείας για τους καρκινοπαθείς. Το Νοσοκομείο μας δεν διαθέτει Ογκολογικό Τμήμα για αυτό και οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τους αριθμούς: μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο Νοσοκομείο Καβάλας εξετάστηκαν 4.998 ασθενείς οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Δράμα. Ο ένας και μοναδικός ογκολόγος όμως που υπηρετεί εδώ και οκτώ χρόνια, στο Νοσοκομείο Καβάλας μετακινείται (μετά από απόφαση της 4ης ΥΠΕ) από αύριο στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης, όπου είναι η οργανική του θέση. Όπως καταλαβαίνει κανείς θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τη θεραπεία των ασθενών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλα Νοσοκομεία και κυρίως στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη είναι υπερκορεσμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική ψυχοσωματική καταπόνησή τους, το κόστος μεταφοράς τους καθώς και η ανασφάλεια που εύλογα προκύπτει λόγω αλλαγής ιατρού.

Κύριε Υπουργέ, έχω επανέλθει επανειλημμένα στο θέμα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, χωρίς όμως ποτέ να έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο σας κάποια οριστική λύση.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και με ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας».

 

Το βλίτο