Τα διεθνή οικονομικά Μ.Μ.Ε. «εκθειάζουν» το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 της χώρας μας. τα 7 δις είναι υπερ-διπλάσιο από τον απαιτούμενο στόχο. Έτσι η δημοσιονομική εξυγίανση έχει κοινωνικό κόστος σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και εδώ οι ομοϊδεάτες Ευρωπαίοι Αριστεροί καλούν τον κ. Τσίπρα να μην χαίρεται και τόσο για τα εύσημα των δανειστών.

Στο διά ταύτα, έρχεται ο Αύγουστος και η όποια λήξη των δανειακών δεσμεύσεων, το αν θα χαλαρώσουν τα «σκοινιά» της υπερφορολόγησης είναι το ζητούμενο.

Η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των οικονομικών επιτελείων και ήδη υπάρχουν στο τραπέζι μέτρα ανακούφισης. Απομένει να υλοποιηθούν…

 

Η φράουλα

 

 

Αρνητικά ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παρανεστίου κ. Σταύρος Σαχινίδης, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για την «Έγκριση προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση εργασιών, δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο “ΔΡΑΜΑ – ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ 2018” και ορισμός εκπροσώπων στο όργανο παρακολούθησης εφαρμογής της σύμβασης».

Μάλιστα, στην τοποθέτησή του ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος ήταν ο μοναδικός Δημοτικός Σύμβουλος που μειοψήφησε, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα πρακτικού, όπως αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ο κ. Σαχινίδης ανέφερε:

«Όχι στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για την Δράμα-Δραμοινογνωσία 2018, διότι για την Περιφέρεια υπογράφει ο Περιφερειάρχης και όχι ο νόμιμα εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, που αγνοήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον ίδιο κ. Μέτιο. Ποιος είναι ο κ. Μέτιος; Ένας αποτυχημένος Περιφερειάρχης και για την Δράμα και για τον Δήμο μου. Άλλωστε τον απόλαυσα όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός στην Κομοτηνή, που η Δράμα δεν είχε κοινή πρόταση και στην Βουλή όταν συζητιόταν το θέμα του δρόμου Δράμα-Αμφίπολη και τα έβαλε με τον Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη. Αν δεν είχε πεθάνει ο κ Παυλίδης δεν θα υπήρχε η αντικατάσταση του Αντιπεριφερειάρχη και θα εκπροσωπούσε ο νόμιμος εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης την Αντιπεριφέρεια Δράμας. Τα παιχνίδια που παίζει ο κ. Μέτιος σε βάρος του κ. Πατακάκη δεν πλήττουν τον κ. Πατακάκη, αλλά όλο το Νομό Δράμας. Τελειώνει η θητεία σας κ Μέτιο. Να μας πείτε τι κάνατε για την Δράμα και κυρίως για τον Δήμο μου. Θα σας πω εγώ, ένα μεγάλο μηδενικό. Σε 1,5 χρόνο θα πάρεις την απάντηση απ’ όλο το Ν. Δράμας. Εδώ και καιρό που διοικείτε την Περιφέρεια δεν τον είδα πουθενά, παρά την 25η Μαρτίου στην Ορεστιάδα να υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη. Να σε ψηφίσει ο Μητσοτάκης. Ο λαός της Δράμας θα σε δώσει την απάντηση και να κοιτάξεις την διαλυμένη παράταξή σας που με κόπο την έχτισε ο Παυλίδης. Ο χρόνος πέρασε και θα σε περιμένω στις εκλογές. Τι θα πεις ότι έκανες για την Δράμα. Το μόνο έργο σας είναι η αντικατάσταση του Αντιπεριφερειάρχη. Ο λαός της Δράμας σε περιμένει. Κλείνοντας, ξαναλέω, ΟΧΙ για την προγραμματική σύμβαση και για την εκτέλεση εργασιών των δράσεων για την Δράμα-Δραμοινογνωσία 2018, διότι δεν υπογράφει ο νόμιμα εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης, αλλά ο πολιτικά αποτυχημένος από σπόντα Περιφερειάρχης».

 

Το δαμάσκηνο

 

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, έτσι όπως αποτυπώθηκε στον πρόσφατο διάλογο που αναπτύχθηκε στην τοπική κοινωνία σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσής του με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, είναι και η αποκλειστικότητα όσον αφορά τα ιδρύματα όλης της χώρας στην υλοποίηση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων.

Έτσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα (εφημερίδα «Η Καθημερινή», Κυριακή 22 Απριλίου 2018), το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα τετραετούς φοίτησης με δίδακτρα αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, μέσα από συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα με τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ο τίτλος του θα είναι «BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece και θα έχει τετραετή διάρκεια (οκτώ εξάμηνα). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα, ενώ ακόμη θα διοργανώνονται σεμινάρια, διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (π.χ. επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και χώρους ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος) και οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε ανασκαφές. Στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτοί έως 100 φοιτητές και τα δίδακτρα θα είναι 8.000 ευρώ ετησίως.

 

Το ακτινίδιο