Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας του προϋπολογισμού και φέτος θα κρατηθεί η παράδοση με τους «μονολόγους» των εκπροσώπων των κομμάτων. Οι μεν ότι είναι ο προϋπολογισμός – αντίο στα μνημόνια, οι δε ο προϋπολογισμός – ταφόπλακα των οικονομικά αδυνάτων. Στην πράξη, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, για να ανέβει το βιοτικό μας επίπεδο σε υποφερτά όρια για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Το 2018 έχουμε εφαρμοστικές διατάξεις (νόμος Κατρούγκαλου) που για τους συνταξιούχους προβλέπει «εξαφάνιση» της παλαιάς πράξης αφού θα αντικατασταθεί από την επικαιροποιημένη του νόμου Κατρούγκαλου.

Τον Αύγουστο θα έχουμε μια «καθαρή» έξοδο λέει το επικοινωνιακό μενού, όμως οι δανειστές δεν ξεχνούν τα 100 δις που έκαναν φτερά τότε που δάνειζαν απεριόριστα το δημόσιο. Κάθε πράξη στην ελεύθερη οικονομία έχει και το κοστολόγιό της και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι το «μάθημα» των Νεοελλήνων να έχουν 3-4 Ι.Χ., εξοχικά κτλ.

Η «προσγείωση» δεν τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, απλά το κόκκινο των ορίων φτάνει στα όρια του, άλλωστε έρχονται και οι εκλογές, Σεπτέμβρη 2019 ή Οκτώβρη 2018;

 

Το νούφαρο

 

 

Συνάντηση με τους 5 Δημάρχους των Δήμων του Νομού ή για την ακρίβεια με 4 Δημάρχους και 1 Αντιδήμαρχο είχε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των Δήμων για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για το 2018, όπως είχε προαναγγελθεί σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του κ. Καραγιαννίδη.

Ο κ. Καραγιαννίδης συναντήθηκε με τους Δημάρχους Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη, Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, καθώς και με τον Αντιδήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Ανδρέα Τσεπνίδη.

Ο Βουλευτής ενημέρωσε την ηγεσία των Δήμων του Νομού για το πρόγραμμα ύψους 2 δις ευρώ για τους Δήμους σχετικά με έργα που αφορούν ύδρευση – αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, αποκατάσταση ΧΑΔΑ και αντιπλημμυρικά έργα. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα ανακαίνισης δημοτικού ακινήτου για χρήση για κοινωφελή σκοπό, καθώς και για το πρόγραμμα εξοικονόμησης από τον φωτισμό, με μείωση των εξόδων κατά 70%, μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως αναφέρθηκε μέσα στο 2018 από πλευράς Κυβέρνησης θα διατεθούν πάνω από 3 δις ευρώ στους Ο.Τ.Α. και για αυτό απαιτούνται σχέδια και μελέτες από τους Δήμους του Νομού Δράμας, έτσι ώστε να πετύχουν την απορρόφηση που τους αντιστοιχεί.

Η κουβέντα κράτησε περίπου 2 ώρες, ενώ από πλευράς του κ. Καραγιαννίδη επισημάνθηκε, για ακόμη μια φορά, ότι βρίσκεται στη διάθεση όλων των Δήμων για να σταθεί αρωγός στο ξεπέρασμα εμποδίων, εφόσον αυτά προκύψουν.

 

Το μπιζέλι

 

 

Η έναρξη της φετινής Ονειρούπολης χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του κορυφαίου συγγραφέα παιδικών παραμυθιών κ. Ευγένιου Τριβιζά. Μάλιστα, ο μεγάλος Έλληνας παραμυθάς δεν περιορίστηκε στην παρουσία του επί σκηνής στην έναρξη της μεγάλης Χριστουγεννιάτικης γιορτής, την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, αλλά συμμετείχε την επόμενη ημέρα, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο. Εκατοντάδες παιδιά, στην ασφυκτικά μεγάλη αίθουσα του Ωδείου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον κ. Τριβιζά, να μιλήσουν μαζί του, να τον αγκαλιάσουν και να βγουν φωτογραφίες… Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που η εκδήλωση ξεκίνησε στις 5.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στη 1.40 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας!!!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δίκτυο Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας και τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και μέρος των εσόδων από τα βιβλία που πουλήθηκαν στο φουαγιέ του Ωδείου, από την Ένωση Βιβλιοπωλών Δράμας, θα διατεθεί για την αγορά εξοπλισμού για την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Ανανεώθηκαν στα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. (www.nd.gr) σχετικά με τη κοινοβουλευτική δράση (ομιλίες και ερωτήσεις) των Βουλευτών του κόμματος. Τα προηγούμενα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αφορούσαν το μήνα Οκτώβριο, με το Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη να κατέχει υψηλές θέσεις τόσο στο κομμάτι των ομιλιών όσο και σε αυτό των ερωτήσεων. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία (τελευταία ενημέρωση 11 Δεκεμβρίου 2017) ο Δραμινός Βουλευτής έχει 7 ομιλίες (3 για Νομοσχέδια, 2 σε Επιτροπές και 2 στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο) και 19 ερωτήσεις (14 απλές, 4 επίκαιρες και 1 επίκαιρη επερώτηση), συνεχίζοντας να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κοινοβουλευτική του δράση.

 

Το μήλο