Άρθρο

Του Θεόδωρου Αθανασιάδη

Γραμματέα Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Α.Μ.Θ.

Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Προσοτσάνης

Επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Προοδευτική Κίνηση»

Πρώην Δημάρχου Δήμου Σιταγρών

 

 

 

 

Ένα από τα κρίσιμα, κατά την εκτίμησή μου, συνέδρια έλαβε τέλος. Πέραν του τυπικού, το θεματολόγιό του, έκρυβε μία θεμελιώδη ατζέντα, που αφορά στο μέλλον, στο ρόλο της αυτοδιοίκησης και στους κανόνες λειτουργίας των αιρετών.

Πριν από τη διεξαγωγή του, είχαν δημοσιευτεί αρκετές όψεις και απόψεις, πάνω στον άξονα που ανέφερα. Δημοσιογραφικές, πολιτικές και ειδικά απόψεις των αιρετών του θεσμού.

Επειδή, κατά κανόνα, αντιμετωπίζω τα ζητήματα της Τ.Α. (Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με αντικειμενικό βλέμμα και δεν δραματοποιώ τα τεκταινόμενα, σε αυτό το πνεύμα, επιθυμώ να τονίσω τα εξής, ειδικά για το καυτό ζήτημα που απασχολεί όλους τους αιρετούς της Τ.Α., τον προϋπολογισμό του 2018, για την Τ.Α.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, που συμπίπτει απόλυτα με τη δική μου άποψη, ο προϋπολογισμός του 2018 είναι μία από τα ίδια. Δηλαδή κινείται στη λογική του προϋπολογισμού του 2017, παραβλέποντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, λόγω οικονομικής στενότητας.

Έτσι λοιπόν, παρά τις οριακές μεταβολές, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 δεν μπόρεσε να κινηθεί ανάλογα με το φάσμα των αναγκών και προβλημάτων. Το τελευταίο, το τονίζω, διεξοδικά, απαντώντας και στο φαινομενικό ισχυρισμό, ότι η Τ.Α. οφείλει να παίξει ρόλο στην τοπική ανάπτυξη. Θέση που, όπως γίνεται κατανοητό, δεν συνάδει με την εφαρμογή. Με ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, τοπική ανάπτυξη δεν εννοείται.

Επί τη ευκαιρία, να τονίσω ότι η ΚΕΔΕ έχει ειδική πρόταση για τους όρους και τις συνθήκες υλοποίησης, βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, την οποία μέσω του συνεδρίου παρέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών. Κάτω από τους όρους που διαμορφώθηκαν στο συνέδριο που έγινε στα Ιωάννινα, 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, δεν διαφαίνεται πολιτική βούληση αλλαγής στάσης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΚΕΔΕ δημοσιοποίησε γι’ αυτό τις «αδιαπραγμάτευτες θέσεις της», όπως τονίζει στο κείμενο, παράλληλα με την εξής δήλωση: «Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του αυτοδιοικητικού κινήματος να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν τη μεταρρύθμιση του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης».

Γι’ αυτό και προτείνουμε σαν κεντρικούς άξονες, την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και ευθυνών, από την κεντρική διοίκηση προς τους Δήμους, στη βάση των αρχών της επικουρικότητας και της αποδοτικότητας.

Επίσης, προτείνουμε την θέσπιση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του την τοπική ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σίγουρα, ο δημότης που διαβάζει αυτές τις γραμμές θα αναρωτηθεί γιατί δεν προχωρά αυτό το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Είναι αλήθεια. Είναι αυτονόητο να προωθηθεί και να γίνει πράξη. Απαιτείται καλή θέληση από όλες τις πλευρές.

Δεν παύουμε, όμως, να διεκδικούμε αυτό που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται σαν αυτονόητο. Διεκδικούμε, κατά συνέπεια, η λήψη αποφάσεων να λαμβάνεται, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στον πολίτη. Εννοείται, οι τοπικές κοινωνίες να ορίζουν το μέλλον τους. Στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου δημοκρατικού πεδίου, με συμμετοχή του δημότη.

 

Οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΔΕ

 

Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων, η ΚΕΔΕ δηλώνει απερίφραστα ότι θεωρεί αδιαπραγμάτευτες τις θέσεις:

Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος ουσίας, εν όψει αλλαγής του Καλλικράτη, με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και όχι μόνο με το Υπ.Εσ., με στόχο την επαναρύθμιση του ρόλου, των πόρων, των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα σε Αυτοδιοίκηση -δημοτική και περιφερειακή- και την κεντρική Κυβέρνηση.

Το θέμα αυτό γίνεται κατανοητό, ιδίως η αναφορά στη συμμετοχή και άλλων Υπουργείων στο διάλογο, γιατί έτσι οι προτάσεις και οι θέσεις μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Δηλαδή, όταν αρχίζει ο διάλογος με το Υπ. Εσωτερικών, να μην τελειώνει εκεί, διότι υπάρχει η περίπτωση το Υπ. Οικονομικών να μην συμφωνεί ή να μην έχει διαθέσιμους πόρους.

Ο συνολικός διάλογος, νομίζουμε, με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, σημαίνει για μας, την ΚΕΔΕ, την τελική διεκπεραίωση, με αποτέλεσμα, δίχως χρονικές αναστολές, μεταθέσεις και ύστερες δικαιολογίες. Με πρόσχημα, της μη υλοποίησης των προτάσεων, το οικονομικό.

 

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση

Τονίζουμε πως διαφωνούμε συνολικά με τις απόψεις που παρουσίασε στο συνέδριό μας ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης. Γι’ αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης αιρετών της Τ.Α., αν δεν υλοποιηθεί η αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Είναι γνωστό, φυσικά, ότι η Κυβέρνηση διά του Υπ.Εσ., θα επιμείνει στη ψήφιση του εκλογικού νόμου «απλής αναλογικής» και γενικά με άλλες ρυθμίσεις που ακόμα παραμένουν ασαφείς. Π.χ. η διπλή ψήφος, η μία στον υποψήφιο Δήμαρχο και η άλλη στον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο πως θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Να υπενθυμίσω πως η απόφαση του τακτικού Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης (2016) για το εκλογικό σύστημα έχει ως εξής:

«Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του σημερινού εκλογικού συστήματος, σε σύστημα απλής αναλογικής, διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ δεν συζητά για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Δημοτικών Αρχών πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους».

Προσωπικά, στην ίδια χρονική συγκυρία, αρθρογράφησα στον τύπο, επιβεβαιώνοντας τα ανωτέρω.

 

Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

 

Το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ επαναβεβαιώνει τις αποφάσεις του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο το 2016 για την Αναθεώρηση του «Καλλικράτη», όπως αυτές συμπληρώνονται με την παρούσα απόφαση, με τα εξής:

-Τις μεταρρυθμίσεις του κανονιστικού πλαισίου

α) Το Σύστημα Διακυβέρνησης

β) Τις αρμοδιότητες

γ) Την οικονομική διαχείριση

δ) Το προσωπικό των ΟΤΑ

ε) Την καταστατική θέση των αιρετών

στ) τους συμβασιακούς θεσμούς

ζ) Τα ιδρύματα, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ

η) Την εποπτεία, τον έλεγχο και τους ελεγκτικούς θεσμούς

-Την οργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση των Δήμων

-Την διαβαθμιακή συνεργασία Δήμων – Περιφερειών

-Το εκλογικό σύστημα Αυτοδιοίκησης

Καταλήγοντας, εκτιμώ ότι το τακτικό Συνέδριο του 2017 της ΚΕΔΕ, θεωρεί εκ των πραγμάτων αναγκαίο να αναβαθμιστεί ο πολιτικός, διοικητικός και αναπτυξιακός ρόλος των Δήμων, προκειμένου οι Δήμοι να συνεισφέρουν παράλληλα με την έξοδο της χώρας από την κρίση και στην παραγωγική ανασυγκρότησή της και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αυτό είναι το πνεύμα και οι θέσεις που διαθέτουμε και καταθέσαμε στο διάλογο με το Υπ. Εσ. Ο λόγος τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναμένουμε τα ανάλογα.