ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Αυτοδυναμία είναι η στήριξη κάποιου στις προσωπικές του δυνάμεις, χωρίς τη συνδρομή ξένων δυνάμεων. Στην πολιτική σημαίνει αυτό που επιτρέπει σε ένα κόμμα να σχηματίσει μόνο του Κυβέρνηση, χωρίς να έχει ανάγκη υποστήριξης από άλλα κόμματα.

Απλή αναλογική είναι η ψήφος πολιτών που εκπροσωπούνται δίκαια, ειδικά στα μικρά κόμματα. Είναι η ψήφος διαμαρτυρίας, μια επιλογή για το ποιον προτιμά να διαχειριστεί την τύχη της χώρας. Είναι το σύστημα που το κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

Ενισχυμένη αναλογική. Το σύστημα που θέλει όταν το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 37% ή το 40,5% να του χαριστούν 50 έδρες.

Για την Κυβέρνηση η αυτοδυναμία είναι εξαιρετικά δύσκολο σενάριο ως ακατόρθωτο. Οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν για προβάδισμα της Ν.Δ. γίνονται για ψυχολογικούς λόγους ή για σκοπούς συσπείρωσης (Banking News).

Αυτοδυναμία της Ν.Δ. δύσκολο επίτευγμα από τα τόσα αρνητικά που δημιούργησε στον λαό κι έτσι τώρα ο Κ. Μητσοτάκης αρκείται και σε κυβέρνηση συνεργασίας, αφού απομακρύνεται το όνειρο της αυτοδυναμίας.

Κι έτσι η Κυβέρνηση καταστρώνει στρατηγική για τις εκλογές του Απρίλη, λέγοντας πως η απλή αναλογική θα αποτελέσει βήμα προς την ακυβερνησία (ΘΕΜΑ). Και τα δύο αποτελέσματα για τη Ν.Δ., απλή ή ενισχυμένη αναλογική, είναι αρνητικά. Ο δε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: Συνεργασία; Δεν μπορείς να κυβερνάς με κάποιον, όταν εμείς κοιτάμε τη Δύση κι αυτός την Ανατολή.

Άρα η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει οποιοδήποτε σύστημα αν κρίνει ότι την εξυπηρετεί. Ο φόβος της είναι η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ κάποιων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ).

Δύο τροπάρια λοιπόν: αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, όπου για τον λαό σημαίνει η «ιερή σταθερότητα» της Ν.Δ. για το σάπιο πολιτικό σύστημα καυτή η «ανάσα» σημαίνει αστάθεια και ασφυξία για τη ζωή και τα δικαιώματά του, νέα βάρη, εμπλοκή στον επικίνδυνο ΕΥΡΩΝΑΤΟ σχεδιασμό. Και αλίμονο αν η απλή αναλογική, ένα δίκαιο σύστημα, μετατραπεί σε μέσο εκβιασμού και ρυμούλκησης! Η απλή αναλογική θα προσφέρεται εκβιαστικά κατά περιόδους όποτε ένα κόμμα έχει ανάγκη από τσόντα; (Κ.Κ.Ε.).

Άρα η Ν.Δ. δεν πρέπει να είναι ξανά στην εξουσία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.