Σε ερωτήσεις και απορίες τηλεθεατών σχετικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα» απάντησε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

Όπως επισήμανε: «Πράγματι τον Ιανουάριο λήγει για κάποιους δανειολήπτες το 9άμηνο χρονικό διάστημα που είχαν την αναστολή, άρα θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους.

Όσοι από αυτούς συνεχίζουν και τον Ιανουάριο να έχουν ζημία λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα τους η οποία θα τους δώσει την δυνατότητα να πληρώνουν μικρότερη δόση για όσο διάστημα διαρκεί η ζημία αυτή.

Η τράπεζα θα εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών και θα πράξει ανάλογα, εντάσσοντας τους σε ένα πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς της δόσης.

Παράδειγμα: Εάν η δόση του δανείου που πλήρωνε κάποιος ήταν 600 ευρώ, η ρύθμιση που μπορεί να κάνει η τράπεζα είναι η εξής: Για ένα τρίμηνο να πληρώνει δόση 300 ευρώ, για το επόμενο τρίμηνο δόση 400 ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο 500 ευρώ και στον χρόνο να επανέλθει η δόση στα κανονικά επίπεδα των 600 ευρώ.

Άλλες τράπεζες μπορεί να κάνουν διαφορετικό διακανονισμό: Για ένα διάστημα μηδενική δόση κεφαλαίου, μόνο πληρωμή τόκων, και κατόπιν ένα ποσό με περισσότερους τόκους και μικρότερο κεφάλαιο. Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη και από τα δικαιολογητικά που θα καταθέσει στην τράπεζα.

Όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα δουν στους λογαριασμούς τους την κρατική επιδότηση μόλις σταματήσει η αναστολή των δόσεων τους.
Πολλοί έχουν την αναστολή των δόσεων μέχρι 31/3, οπότε τα χρήματα της επιδότησης θα μπούνε για αυτούς από την 1η Απριλίου κι ύστερα» διευκρίνισε η κ. Φραγκάκη

Πηγή: ert.gr