Ένα ακόμη check των αντανακλαστικών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες, όταν τα τουρκικά μαχητικά και τα κατασκοπευτικά CN-235 θέλησαν να κάνουν στην αυλαία του 2020 ακόμη ένα μπαράζ παραβιάσεων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν πάρει πολλά μαθήματα άμεσης αντίδρασης από τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζουν τις προκλήσεις σε μια περίοδο που υπό λογικές συνθήκες θα έπρεπε να μην προκαλούν, αλλά να συντάσσουν τα σχέδιά τους εν όψει των διερευνητικών επαφών.

  • Όμως το πλαίσιο της απειλητικής ρητορικής μεταδίδεται πολύ γρήγορα από τους πολιτικούς στο τουρκικό επιτελείο, που καλείται κάθε φορά να μετατρέψει σε πράξεις όλες εκείνες τις αξιώσεις που ακούγονται από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη των γειτόνων. Αποστρατιωτικοποίηση, εναέριος χώρος, 6 και 10 ναυτικά μίλια, κ.ο.κ..

Τα ξεσπάσματα του τουρκικού επιτελείου μάλιστα, πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ή ανώτατο στέλεχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνει στη συνοριογραμμή είτε αυτή είναι του Έβρου είτε σε κάποιο από τα ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους που φρουρείτε από τμήματα της Εθνοφυλακής.

Μια τέτοια επίσκεψη έγινε και την Τρίτη όπου σημειώθηκαν οι 45 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, όπως και αερομαχίες.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε από την Μεγαλόνησο, που ο ίδιος χαρακτήρισε την Κρήτη «Αεροπλανοφόρο» της Ελλάδας, έως την φρουρά της Καλολίμνου.
Και όσο το ταξίδι του Αρχηγού στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα συνεχίζεται, αναμένεται οι γείτονες να επιδείξουν ανάλογη προκλητική συμπεριφορά

Παρόμοιο ήταν το ξέσπασμα που είχε γίνει την εβδομάδα των Χριστουγέννων, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προσγειωνόταν στην ακριτική Κίναρο της μιας κατοίκου και την ίδια στιγμή οι Τούρκοι πιλότοι έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων στη νησίδα Ανθρωποφάγοι.

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Α’ ΓΕΕΘΑ ήταν στη Λήμνο όπου κι εκεί ανάμεσα από την ανεμόεσα και τη γειτονική Λέσβο υπήρξαν παράνομες είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών, με τα «γεράκια» που ήταν στα readiness στη Λήμνο ν’ απογειώνονται και αυτά, ενώ νωρίτερα οι απογειώσεις είχαν γίνει από Σκύρο και Αγχίαλο.

Πάντως 48 ώρες πριν κλείσει η χρονιά, οι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων που διατηρούνται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μαρτυρούν την ένταση που έχει επικρατήσει στον ουρανό του Αιγαίου.

Οι παραβάσεις και παραβιάσεις των τούρκικων μαχητικών το 2020. Πηγή ΓΕΕΘΑ

Το ποιοτικό στοιχείο που κάνει για το 2020 τη μεγάλη διαφορά είναι οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά κατοικημένα ή μη, μεγάλα και μικρά. Είναι ένα στοιχείο που αν μη τι άλλο ενοχλεί ιδιαίτερα την ηγεσία.

Οι υπερπτήσεις ξεπέρασαν τις 375 μέσα στο έτος και με αυτό το αρνητικό σερί, το 2020 γίνεται η πρώτη χρονιά που σημειώνεται τόσο μεγάλος αριθμός μέσα από τον 30ετή και πλέον ακήρυχτο πόλεμο στον ουρανό του Αρχιπελάγους, που βεβαίως έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, μαχόμενοι όπως ακριβώς διδάχτηκαν, έως την τελευταία στιγμή.

Ακόμη και ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει σκληρές αερομαχίες, με τα μπλε φτερά να καταδιώκουν κυριολεκτικά ελάχιστα μέτρα πίσω από τα τουρκικά, τους εισβολείς, πάνω από την Ελληνική νησιωτική γη.

Και παρά το γεγονός πως οι Τούρκοι είναι πάντοτε οι looser, δείχνει να μην τους νοιάζει, αρκεί που έκαναν την παραβατική τους βόλτα κι έγραψαν έναν ακόμη αριθμό στον μακρύ κατάλογο των παραβιάσεων…

Επιτελείς σημείωναν πως οι υπερπτήσεις ξεκίνησαν ως ένα μέτρο άσκησης πίεσης από την τουρκική πλευρά με σκοπό να μειώσουν ή και ν’ αποτρέψουν τα Ελληνικά αεροσκάφη ν’ ασκούνται στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου.

Το αεροπορικό Επιτελείο με τον δικό του τρόπο όχι απλώς ξεκαθάριζε το τοπίο στέλνοντας μήνυμα στη γείτονα, αλλά ταυτόχρονα έδινε εντολές και σε άλλους ιπταμένους να γεμίσουν απ’ άκρη σ’ άκρη τον ουρανό και να δείξουν προς όλες τις κατευθύνσεις πως αυτός είναι ο ζωτικός χώρος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι εκεί θ’ ασκείται πάντοτε. Εκεί όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να κληθεί να υπερασπιστεί!

Πηγή: hellasjournal.com