ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Επέτειο του Πολυτεχνείου τελείωσαν και δυστυχώς στην Αθήνα, όπως πάντα με άσχημες καταστάσεις από ανατρεπτικές ομάδες βίας.

Υπήρξαν κατά το διάστημα 1967-1974 πολλές Αντιστασιακές Οργανώσεις και σαν πρώτη αρχή αναφέρω κάποιες. Δυστυχώς λιγοστές πληροφορίες υπάρχουν στα διάφορα ιστορικά βιβλία, ώστε οι νέοι μας να γνωρίζουν αυτά που συνέβαιναν.

ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο): Ιδρύεται στις 30-4-1967 από ομάδα μελών της αριστερής οργάνωσης «Ν.Ν. Λαμπράκη» (μέλος και ο Μίκης Θεοδωράκης) με έκδοση υλικού, έντυπα – μαγνητόφωνα, σε χώρους με συνθήματα κατά της Χούντας, ώστε να καταξιωθεί στη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών ο αγώνας. Τότε πεθαίνει μετά από βασανιστήρια ο Βουλευτής της ΕΔΑ Τσαρουχάς, ενώ οι Συνταγματάρχες ανακοινώνουν καρδιακή προσβολή.

Δημοκρατική Άμυνα: Απρίλιος του 1967. Ιδρύεται από Κεντροαριστερούς διανοούμενους μια αντιδικτατορική οργάνωση με δραστηριότητες κάποιες εκρήξεις στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ώστε να μην υπάρχουν θύματα.

Ρήγας Φεραίος: Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση (27-12-1967). Ιδρύεται από Λαμπράκηδες σε Πανεπιστημιακούς χώρους με προκηρύξεις με αντιχουντικό περιεχόμενο. Ακολουθούν συλλήψεις, βασανιστήρια, δίκες.

ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα): Ιδρύεται στις 26-2-1968 στη Σουηδία από τον Ανδρ. Παπανδρέου με τοπικές οργανώσεις σε χώρες του εξωτερικού.

Ελληνική Αντίσταση: Κίνημα από τον Αλέκο Παναγούλη τον Αύγουστο του 1968, όταν επιχειρεί δολοφονία του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13-8-1968. Συλλαμβάνεται, βασανίζεται, καταδικάζεται σε θάνατο και οδηγείται στις στρατιωτικές φυλακές Μπογατίου, όπου αποδρά με βοήθεια. Ξανασυλλαμβάνεται μετά από προδοσία. Έδειξε αξιοθαύμαστο θάρρος στους βασανισμούς κι έτσι γράφει το όνομά του με χρυσά γράμματα στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας. Ο θάνατός του το 1976 ανεξιχνίαστος.

ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης): 23-24 Μαΐου 1967. Ιδρύεται από στελέχη της Ένωσης Κέντρου και της Δημοκρατικής Νεολαίας ΕΔΗΝ.

ΚΝΕ (Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας): Σεπτέμβριος 1968. Ιδρύεται από κομμουνιστές φοιτητές με σημαντική συμμετοχή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και με απώλεια φοιτητών από σφαίρες των δικτατόρων και εγκλεισμούς και βασανιστήρια σε φυλακές και με επικράτηση συνθημάτων «ψωμί, παιδεία, Ελευθερία», «έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ», «Λαϊκή Κυριαρχία».

ΚΟΣ (Κομματική Οργάνωση Σπουδαστών): Ιδρύεται τον Οκτώβριο του 1972 στη Θεσσαλονίκη από το Κ.Κ.Ε. εσωτερικού με αντιδικτατορική δράση. Ακολουθούν καταδίκες.

Κίνημα 29ης Μαΐου 1968: Ιδρύεται στο Παρίσι από αριστερά μέλη που ενεργοποιούνται κατόπιν στη Θεσσαλονίκη με αρχηγό έναν ηθοποιό με στόχο να αποκρύπτουν τους καταδιωκόμενους της Χούντας της 21ης Απριλίου.

Λαϊκή Πάλη: Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη μια αντιστασιακή Οργάνωση από αστούς δημοκράτες και φοιτητές. Τα μέλη της καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές.

ΕΚΚΕ (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδος): Ιδρύεται το 1970 στο Δ. Βερολίνο. Είναι ένα ρεύμα της Αριστεράς με σημαντικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η μελέτη της Ιστορίας είναι αυτή που μας βοηθάει να βγάζουμε διάφορα πολιτικά συμπεράσματα και αυτή που βοηθάει να μην ξεθωριάζει η μνήμη μας, για να έχουμε πρότυπα ζωής και υπεύθυνους πολίτες σε αξιοκρατικές πολιτείες.